Všichni chtějí návrat do normálu, říká Věra Adámková

0
580
Vera_Adamkova
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Na prvním místě stále zůstávají dostatečné kapacity pro pacienty s těžkým průběhem covidu,“ říká v podcastovém rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz předsedkyně sněmovního zdravotnického výboru Věra Adámková [za ANO].

Podle ní tam, kde je to jen trochu možné, se poskytovatelé zdravotní péče snaží zajistit běžnou a odkladnou péči. Vyjadřuje se také k další očkovací strategii. Věra Adámková tvrdí, že úkolem číslo jedna českého zdravotnictví zůstává zajištění dostatečné kapacity pro pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19. Dobrá zpráva podle ní je, že zatím stále platí, že kdo tuto péči potřebuje, dostane ji.

„Jsem v kontaktu s kolegy z evropských zemí, a i v těch nejvyspělejších z nich se stalo, že ne všichni se k potřebné péči dostali,“ říká v rozhovoru Věra Adámková.

Český problém podle ní naopak je, že s covidem hospitalizovaní pacienti v některých případech zůstávají v nemocnicích déle, než je nezbytně nutné.

„Na druhé straně je to pochopitelné, protože lidé se bojí domů, aby někoho nenakazili. Ale je zbytečné zůstávat v nemocnici,“ tvrdí poslankyně s tím, že v případech, kdy je to jen trochu možné, je nejlepší domácí péče za dodržení hygienických a dalších opatření.

Věra Adámková: Návrat do normálu chtějí všichni

Věra Adámková v rozhovoru zmiňuje návrat nemocnic k běžné a plánované péči. Dneškem přitom začalo platit mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], které nařizuje zdravotnickým zařízením znovu omezit plánovanou péči. Zároveň jim nařizuje průběžně navyšovat kapacity covidových lůžek. Podle Adámkové se stále řeší potíže s nedostatkem personálu. Na druhé straně je dle jejích slov o všechny pacienty, kteří potřebují neodkladnou a necovidovou péči, vždy postaráno. Například i převozem do jiné nemocnice v kraji.

„Co se týče plánované péče, pro pacienty je samozřejmě nepříjemné, že musejí čekat na operace, které jim byly třeba již jednou odloženy,“ tvrdí s tím, že jde jednoznačně o diskomfort pro pacienty, ale i personál lůžkových zařízení.

Znovu upozorňuje, že nyní je nutné zajistit péči především o pacienty s těžkým průběhem covidu-19. A v nemocnicích, je-li to jen trochu možné, poskytovat i necovidovou péči.

„Určitě všichni chtějí návrat k normálu. Avšak nejde to tak rychle, jak jsme si představovali,“ říká s tím, že v tomto ohledu je důležitý samotný přístup pacientů ke zdravotní péči. Vyzývá je proto, a především pacienty s chronickými nemocemi, aby svůj zdravotní stav kvůli covidu nezanedbávali.

„Stává se, že pacienti nechtějí přijít, bojí se. Nicméně nemocnice mají kapacitu jim poskytnout péči, kterou potřebují,“ tvrdí.

Co řekne EMA bude klíčové pro další postup

Jako klíčovou informaci pro dění v následujících dnech uvádí verdikt Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] ohledně vakcíny Pfizer/BioNTech [Pozn. red.: Rozhovor byl natočen těsně před schválením vakcíny Comirnaty]. Právě podle jejího rozhodnutí má být podle Adámkové upřesněna očkovací strategie v České republice.

„Závěry evropské agentury jsou klíčové pro další postup očkování,“ říká.

Vakcína Comirnaty od Pfizer/BioNTech má v EU zelenou

V souvislosti s očkováním potvrzuje varování britských a amerických úřadů před vakcinací u alergiků. V rozhovoru se dále vyjadřuje k plošnému testování antigenními testy. Dle jejího názoru je současná síť odběrových center dostatečně hustá. Lidé však musejí být při výběru testovacího místa aktivní, aby si zajistili jim vyhovující čas odběru.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here