V neděli 27. prosince Česko přechází do pátého stupně pohotovosti v systému PES. Nouzový stav v zemi trvá do 22. ledna 2021. Důvod? Počty nově nakažených rostou, infekce se dostává mezi seniory, tlak na lůžková zařízení sílí. Koncem roku může být podle predikcí až sedm tisíc covid pozitivních pacientů v hospitalizaci. 

V dopoledních hodinách vláda schválila prodloužení nouzového stavu do pátku 22. 1. 2021 a zároveň odsouhlasila přechod ze stávajícího 4. stupně pohotovosti protiepidemického systému PES do nejhoršího pátého stupně s platností od nedělní půlnoci 27. prosince. Opatření v pátém stupni platí zatím do 10. ledna 2021. Poté je ministerstvo zdravotnictví opět zhodnotí a v případě poklesu nových případů covidu a s ohledem na počty hospitalizací i případně zmírní.

„Našim cílem je udržet počty hospitalizovaných na hodnotách mezi čtyřmi až pěti tisíci, aby neeskalovaly a začaly postupně klesat,“ okomentoval ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] přechod do pátého stupně PES.

V nemocnicích bylo v úterý 4 782 pacientů s nemocí covid-19, stav 618 z nich lékaři hodnotí jako těžký. Oproti stejnému dni předchozího týdne se počet hospitalizací nezměnil, ve srovnání se začátkem prosince byl vyšší o více než stovku případů. Index rizika pro celou republiku odpovídá 5. stupni pohotovosti již od pátku 18. prosince. K dnešnímu dni stoupl dokonce o pět bodů, ze 76 na 81. Od 1. 1. 2021 se přitom změní metoda výpočtu indexu rizika, jinak PES a jeho tabulky zůstávají.

Počet hospitalizací může být až sedm tisíc

Zrychlení šíření epidemie potvrdil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

„Objektivní realitou je, že epidemie u nás dál roste. Reprodukční číslo je aktuálně na hodně 1,2. Počty nově nakažených rostou. Prorůstový trend je tady nepochybný zvláště v posledních dnech,“ uvedl.

Upozornil na zvyšující se riziko komunitního šíření a průnik nemoci mezi seniory, což v několika dnech vyvolá tlak na lůžková zařízení. V posledních dnech zdravotníci potvrzují covid zhruba u 1 300 osob denně, kteří jsou v riziku těžkého průběhu nemoci.

Všichni chtějí návrat do normálu, říká Věra Adámková

„Přetrvává riziko, že v budoucích dvou týdnech dojde k nárůstu covid pacientů v hospitalizaci,“ dodal Ladislav Dušek s tím, že koncem roku by podle současného trendu šíření nemoci mohlo ležet v nemocnicích až sedm tisíc osob s covidem.

V souvislosti s celoplošným antigenním testováním zmínil, že se doposud podařilo odhalit zhruba pět tisíc pozitivních osob bez příznaků nemoci. Což je dle jeho slov úspěch a ukazuje to na smysluplnost plošného screeningu. To snižuje i počty hospitalizací.

„Asymptomatiční jedinci se ještě konfirmují PCR testy,“ upozornil.

Blížící se vakcinace v Česku

V sobotu 26. prosince dorazí na naše území první vakcíny od společností Pfizer/BioNTech v počtu 9 750 kusů. Tentýž den se rozdistribují do vybraných očkovacích center. A to ve FN Motol, Nemocnici Na Bulovce, Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Dále ve FN Brno a FNUSA taktéž v Brně.

„Další dávky očkovací látky dorazí 29. 12. v počtu téměř 20 tisíců dávek, distribuovány budou do všech krajů,“ řekl Blatný.

Dodal, že od 7. ledna začnou další dodávky do všech očkovacích center v pravidelných intervalech. V lednu se má do Česka dostat více než 300 tisíc dávek vakcíny od Pfizer/BioNTech zvané Comirnaty. Od počátku bude fungovat jednotný registr očkování a Informační systém infekčních nemocí [ISIN], jež spravuje ÚZIS. Od února je v plánu spustit centrální rezervační systém, který umožní objednávání lidí mimo zdravotnická zařízení a domovy pro seniory.

„Objednávat se bude i prostřednictví linky 1221,“ doplnil Blatný s tím, že se současně zprovozní systém vystavování certifikátu o provedení očkování. To bude vyžadovat jak Česká republika, tak ostatní země EU.

Změny v 5. stupni systému PES od neděle 27. 12.

Od nedělní půlnoci se rozšiřuje zákaz vycházení od 21 hodiny do páté hodiny ranní.  Hromadných akcí se můžou účastnit nejvíce dvě osoby. Maximálně 15 osob může přijít na svatbu, bohoslužbu a pohřeb, zavírají se restaurace, bary, veškeré služby. Stravovací zařízení mohou vydávat jídlo z okének. Ovšem jen v době od 5:00 do 21 hodin. Otevřeny zůstanou pouze obchody se základním zbožím, tedy potraviny, drogerie, lékárny, optiky, galanterie a květinářství. Přičemž zákaz se týká výhradně sortimentu a služeb, není tak nově vázaný na velikost prodejny. V praxi to znamená, že velké supermarkety nesmí nabízet zákazníkům doplňkové zboží, které nelze prodávat a nabízet v jiných provozovnách. Prodeje o nedělích zakázané nejsou.

Od neděle 27. 12. musí zavřít i lyžařské vleky, lanové dráhy pro veřejnost. Pro církevní a náboženská shromáždění se snížila povolená kapacita v kostelech a modlitebnách na maximálně deset procent míst k sezení. V kostelech se může zpívat, pokud jsou zpěváci a sbor oddělení od ostatních lidí.

Pátý stupeň pohotovosti se dotýká i žáků a studentů. V pondělí 4. ledna 2021 nastoupí k prezenční výuce do škol pouze žáci prvních a druhých tříd 1. stupně ZŠ. Ostatní přecházejí opět na distanční výuku. Jak již bylo zmíněno, zatím do neděle 10. ledna 2021.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here