Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] odhaduje, že letos bude mít dodatečné náklady spojené s pandemií covidu přes jedenáct miliard korun. Největší výdaje zřejmě půjdou na testování ve firmách včetně samotestování. Předběžně je VZP ČR vyčíslila na 6,6 miliardy korun.

O dodatečných nákladech včera [26.4.] po jednání Správní rady VZP ČR informovala její předsedkyně Věra Adámková [ANO]. Největší tuzemská zdravotní pojišťovna podle schváleného zdravotně pojistného plánu, který je jejím rozpočtem, očekává letos příjmy ve výši 231,6 miliardy korun a výdaje 241,3 miliardy korun. Schodek 9,7 miliardy korun plánuje pokrýt z vlastních rezerv.

Rada VZP finalizovala zdravotně pojistný plán 2021

Podle aktuálních informací je třeba ke schodku přičíst ještě další náklady spojené s pandemií covidu-19. Na povinné testování ve firmách vydá VZP ČR zhruba 4,8 miliardy korun. Pokud by ale vláda rozhodla o častějším testování, náklady se ještě navýší. Nyní se pracovníci testují jednou do týdne. Náklady na samotestování ve firmách, které se hradí z fondu prevence, pojišťovna odhaduje na 1,8 miliardy korun.

„Dalším nákladem nad rámec zdravotně pojistného plánu bude navýšení počtu PCR testů zhruba ve výši 2,2 miliardy korun,” uvedla Adámková.

VZP ČR upozorňuje na náklady nejen na očkování

VZP ČR je největší tuzemská zdravotní pojišťovna, registruje asi šest milionů pojištěnců. Letos očekává výdaje asi 241 miliard korun, z toho 233 miliard vydá na zdravotní péči. Do nákladů přitom musí započítat i výdaje na očkování proti covidu-19. Ty by v jejím případě měly činit 1,4 miliardy korun a na léčbu pacientů s covidem-19 vydá další jednu miliardu.

„Je to seriózní odhad nákladů, o kterých víme, že nastanou. Ale je tam mnoho nákladů, které asi vzniknou, zatím je nemáme kvantifikovány,” uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Podle Věry Adámkové zatím pojišťovna nezaznamenala propady v příjmech, naopak oproti plánu je očekává o 1,3 miliardy vyšší. Důvodem je lepší výběr pojistného. Přesto se loni vydala z velké části ze svých rezerv. Jen testování covidu ji vyšlo na čtyři miliardy korun.

Fondy prevence pojišťoven poslouží k úhradě testování

Dodejme, že proti úhradě testování z veřejného zdravotního pojištění se zdvihá vlna odporu ze strany odborné zdravotnické veřejnosti. Proti se vyslovila například Koalice soukromých lékařů. Podle ní peníze budou chybět na běžnou zdravotní péči o pojištěnce. V otevřeném dopise to její zástupci napsali ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi [za ANO]. Stejný postoj volí i Česká stomatologická komora.

Náklady rostou všem pojišťovnám

Náklady rostou i ostatním zdravotním pojišťovnám. Svaz zdravotních pojišťoven [SZP] odhadl, že letos celkové výdaje zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven [bez VZP ČR] porostou na rekordních 401 miliard korun. A to při příjmech 385 miliard korun. Rozdílových 16 miliard vyrovnají pojišťovny ze svých rezerv. Část z nich půjde i na 9% zvýšení nákladů na zdravotní péči, tedy i lékařům a nemocnicím.

Výdaje zdravotních pojišťoven vzrostou i v roce 2021

Avšak ani to nemusí být konečná částka. Mezi další náklady, které se nyní diskutují, patří i ty na odměny zdravotníkům mimo lůžková zařízení. SZP je vyčíslil na dvanáct miliard korun. A podle jeho zástupců jde o ohrožující výdaj. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] tento argument odmítá.

MZ ČR: Zdravotní pojišťovny mají dost i na kompenzace

Úřad zároveň uvedl, že v blízké budoucnosti bude třeba opět otevřít debatu o dalším navýšení plateb za státní pojištěnce.

„Náklady na odměny nicméně zrychlí tempo vyčerpání zůstatků, proto do budoucna budeme určitě muset vést i diskusi o možném navýšení platby za státní pojištěnce, a to nejen kvůli finančním prostředkům na odměny,“ uvedla mluvčí úřadu.

Loňské zvýšení [plánované již před krizí covid-19, pozn. red.] plateb za státní pojištěnce ze státního rozpočtu přineslo do systému zdravotní péče navíc 20 miliard korun. Letos to bude 50 miliard korun. Pro příští rok se s dalším navýšením prozatím nepočítá. Otázkou však zůstává, zda nebude muset dojít ke změně plánu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here