Testy na covid zůstávají v úhradě pro všechny do 18 let

0
501
v_uhrade
Foto: ZdraveZpravy.cz

S platností od září v Česku končí plošné hrazené preventivní testování na koronavirus pro pojištěnce nad 18 let věku. Již dříve avizovaný návrh včera 19.8. potvrdila na svém jednání vláda.

Testy na koronavirus zdravotní pojišťovny od 1. září uhradí za stávajících podmínek [čtyři AG testy a dva PCR testy do měsíce, pozn. red.] jen pojištěncům mladším 18 let. Dále rozočkovaným osobám a těm, kteří se nemohou proti covidu-19 očkovat ze zdravotních důvodů. Což prokáží potvrzením, tedy lékařskou zprávou od ošetřujícího lékaře. Přičemž nezáleží na jeho odbornosti. Potvrzení může vydat i hygienická stanice.

Testy zdarma budou mít od září i takzvaně rozočkované osoby. To jsou ti, kteří čekají na podání druhé dávky vakcíny, ovšem nejdéle po dobu čtyř měsíců od aplikace první dávky. Rozptyl je dán tím, že doba mezi první a druhou dávkou vakcíny není jednotná a záleží i na druhu vakcíny či například momentálním zdravotním stavu rozočkované osoby. V úhradě zůstává i testování oběma metodami při jeho nařízení od lékaře či hygienické stanice.

Prokazování bezinfekčnosti se vrací k původní verzi

Doposud se takzvaně na pojišťovnu hradil jeden antigenní test [AG] do týdne a dva PCR testy do měsíce. Vláda své rozhodnutí vysvětluje tím, že vakcíny už jsou u nás dostupné pro všechny zájemce nad 12 let. Přičemž na zhruba stovce míst se k podání vakcíny nemusí zájemci ani registrovat, tedy ji dostanou na počkání.

„Testování stojí české zdravotnictví měsíčně stovky milionů korun. I nadále pak zůstane v provozu páteřní síť testovacích míst, takže by se nemělo stát, že by lidé neměli možnost se nechat otestovat,” uvedl ke změnám v úhradě preventivních testů ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Bezinfekčnost až po dvou týdnech od dokončení očkování

Dále platí, že za bezinfekčního se v Česku považují všichni po dvou týdnech od dokončení očkovacího schématu. U dvoudávkové vakcíny tedy po uplynutí dvou týdnů od podání druhé dávky, u jednorázové vakcíny Janssen taktéž po dvou týdnech po první dávce očkovací látky. Bezinfekční jsou i lidé po dobu 180 dnů od pozitivního výsledku na koronavirus a ti, kteří se prokáží AG testem ne starším 48 hodin. U PCR testu pak platí negativní výsledek 72 hodin od jeho provedení.

Uznaná ochrana po covidu-19 se prodlužuje na 180 dnů

Pravidla bezinfekčnosti však nejsou ve všech unijních zemích jednotná. Proto je třeba před cestou do zahraničí sledovat tyto podmínky na stránkách českého ministerstva zahraničí.

Testování na školách se nové nařízení nedotkne

Plánovaného tříkolového testování na školách se změna v úhradách nijak nedotkne. A to ani pokud by se kvůli vysoké pozitivitě v testech pokračovalo i po 9. zářím, upozornil po jednání vlády ministr Vojtěch. Naopak výsledek testu ze školy budou moci žáci uplatnit i v mimoškolních aktivitách. Například ve sportovních kroužcích či službách.

MZ ČR chce žáky otestovat AG testy s 80% citlivostí

Školáci se v prvních zářijových dnech otestují AG testy hned třikrát. A to 1., 6., a 9. září [přípravky a prvňáčci poprvé 2. září, pozn. red.]. Dobrovolně se mohou školy rozhodnout i pro PCR analýzu stěrů, z evropských fondů na ně dostanou příspěvek do 200 korun na test. Žádat o něj budou u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT].

Přeočkování třetí dávkou začne i v Česku

Zřejmě již letos na podzim začne přeočkování třetí dávkou vakcíny. Prioritně by se k jejímu podání podle Vojtěcha hlásili lidé ve vyšším riziku těžkého průběhu infekce covid-19, například pacienti po transplantaci a senioři. Konkrétní termín zahájení přeočkování a přesnější informace o prioritních skupinách oznámí úřad do konce srpna.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here