Nemocnice Šumperk zkrátí dobu pobytu po endoprotéze

0
3724
Sumperk
Foto: Nemocnice Šumperk

Zkrátit dobu hospitalizace v nemocnici po operaci velkých kloubů až o polovinu umí lékaři z Nemocnice Šumperk. Do praxe uvedli projekt, jenž do péče o pacienta zavádí nové léčebné postupy včetně telemedicíny.

Nový přístup zvaný Pacientská cesta zavádí zdravotníci v šumperské nemocnici do plánování operativy. Princip spočívá v aktivním zapojení pacienta a nových léčebných postupech, například v anesteziologii a fyzioterapii.

Je třeba si uvědomit, že i pacienti s nemocnými klouby trpí velkými bolestmi. Dobrá zpráva je, že se pacientům zapojeným do projektu krátí doba hospitalizace z devíti na pět dní,“ vysvětluje předseda představenstva Nemocnice Šumperk Martin Polach.

Na výměnu kloubu v brněnské nemocnici se čeká 2 roky

Podle něj nový postup nemocnici dovolí odoperovat více pacientů, kteří už dnes na výkon běžně čekají několik měsíců. Výhoda je, že pacienti po operaci kyčle nebo kolenních kloubů často nepřecházejí ani na jednotku intenzivní péče. A když, tak na podstatně kratší dobu, než tomu bývalo dříve. Což zdravotníci vítají především nyní, kdy v Česku opět narůstají počty covid pozitivních lidí s potřebou nemocniční péče.

Nemocnice omezují neakutní péči i plánované operace

Díky tomu nebudeme v případě rostoucího počtu covidových pacientů tak paralyzováni.  Budeme se moci dál plně věnovat plánované ortopedické operativě,“ dodává Polach s tím, že kvůli covidu musela nemocnice v minulosti odložit přes dva tisíce operačních zákroků.

Ortopedičtí pacienti se na výkon postupně připravují

Nový přístup k pacientům čekajících na operaci velkých kloubů spočívá podle šumperských lékařů ve čtyřech základních krocích. Je to edukace pacienta, snížení rizika vzniku infekce, brzká mobilizace pacienta a kontrolované cvičení před i po operaci.

Samotná péče o pacienta podle nich začíná už zhruba osm týdnů před zákrokem. Ten je v kontaktu s ošetřujícím lékařem, který mu zprvu vysvětlí, co ho čeká do doby operace a co nastane po zákroku. S sebou domů k prostudování dostane brožury a speciální videa, ve kterých najde ověřené informace. A stáhnout si může také mobilní aplikaci ForPatientApp. Z ní se dozví vše podstatné o průběhu ortopedické operace a následné rekonvalescenci.

„Pacienti v ní najdou informace například o tom, jak se na operaci připravit, co si vzít do nemocnice nebo jak bezpečně rozcvičit kloub těsně po operaci,“ uvádí Nemocnice Šumperk.

V kontaktu je pacient i s koordinátorkou operace, se kterou se může kdykoli telefonicky spojit. Součástí příprav na zdravotnický výkon je také škola chůze, při které se nemocný seznámí s fyzioterapeutem, anesteziologem a dalšími zdravotníky, s nimiž se bude při hospitalizaci setkávat.

„Pacienti se během tohoto setkání dozví, jak se na operaci nejlépe připravit a naučí se například správně chodit o berlích nebo vstávat z lůžka,“ říká primář ortopedického oddělení Nemocnice Šumperk Ján Debre.

Lékaři zavádí lokální anestetikum do otevřené rány

Ján Debre dále upozorňuje, že pacienty zdravotníci krátce proškolí i o dodržování hygienických zásad. Což podle něj pomáhá snižovat riziko vzniku infekce.

Pacientům doporučíme použití přípravků takzvaného dekolonizačního balíčku, který obsahuje přípravky s jejichž použitím pár dní před operaci mohou výrazně snížit riziko vzniku infekce, která může způsobit vážné zdravotní komplikace,“ vysvětluje.

Sepse je na JIPkách nejčastější příčinou úmrtí

K rychlejší úzdravě pacienta po endoprotéze podle něj pomáhá i to, že operatér při výkonu aplikuje do otevřené rány lokání anestetikum nebo katétr napojený na elastomerovou pumpu s anestetikem. Pacient pak po operaci necítí bolest.

Tento typ multimodální anestezie umožní pacientům postavit se na vlastní nohy už pár hodin po operaci. Tím, že je nic nebolí, mohou chodit hned a o to rychleji zatěžovat nový kloub. To znamená zapojovat svaly kolem rány a získat rychleji soběstačnost, sebejistotu a sílu pro další rehabilitaci,“ vysvětluje Debre s tím, že rychlejší pohyblivost významně snižuje riziko pooperačních komplikací, jako jsou bolesti, trombózy nebo otoky.

Zelenou v Nemocnici Šumperk dostává i telemedicína

Součástí nové péče o některé ortopedické pacienty je i speciálně vyvinutý rehabilitační senzor. Ten si pacient nasadí na operovanou končetinu až doma. Senzor pak sleduje průběh rehabilitace. Pokud si ho pacient nechá na noze trvale, přístroj vyhodnotí jeho obecnou mobilitu. Senzor je totiž propojen s tabletem, který pomocí aplikace přenáší data z rehabilitace do počítače lékaře. Aplikace pacienta navádí i při cvičení a ukazuje mu například krajní polohy.

Telemedicína jako perspektivní obor nabírá na významu

Nemocnice Šumperk zavedla nový projekt rekonvalescence do ortopedie letos v září. Za uplynulé dva měsíce se do něj zapojilo 41 pacientů. První z nich už mají operace za sebou. Mezi nimi i třiašedesátiletá Ludmila Bayerová.

Jsem nadšená. Už jen z toho přístupu, všech informací, které mi nemocnice poskytla i toho, že jsem měla možnost se předem seznámit s ošetřujícím personálem,“ pochvaluje si nový postup pacientka.

Dodává, že strachu z operace ji zbavil právě kontakt se zdravotnickým personálem a podrobné a praktické informace o tom, co ji vlastně čeká.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here