Povinnost vyplnit příjezdový formulář už není tak striktní

0
1783
prijezdovy_formular
Ilustrace: Pixabay.com

Vláda včera [6.12.] schválila změny v proticovidových opatřeních. Příjezdový formulář nevyplňují lidé přijíždějící do ČR individuální dopravou. Očkovaní Janssenem se hlásí k booster dávce po dvou měsících a jsou tu i další změny.

S platností od úterý 7. prosince již nevyplňují příjezdový formulář lidé cestující ze zahraničí do Česka individuální dopravou. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] toto své opatření upravilo poté, kdy Městský soud v Praze rozhodl o zrušení této povinnosti jak při individuálních cestách, tak i při návratu ze zemí s nízkým rizikem nákazy. Tedy zeleně označených zemí na cestovatelském semaforu MZ ČR.

„Ministerstvo reaguje na rozhodnutí soudu a od 7. prosince mění podmínky pro vyplňování příjezdového formuláře. Ten nově nebude vyžadován od osob, které vstupují na území České republiky a po celou dobu cestují pouze individuální pozemní dopravou,“ uvedl úřad.

Za individuální dopravu se podle ministerského opatření považuje cesta takovým dopravním prostředkem, ve kterém se přepravují pouze členové jedné domácnosti.

Příjezdový formulář vyplňují i lidé ze zelených zemí

Nicméně ministerstvo upozornilo, že i nadále zůstává povinnost vyplnit příjezdový formulář i při návratu ze zelených zemích. A to přesto, že i toto opatření Městský soud v Praze zrušil. Přičemž své rozhodnutí soud zdůvodnil tím, že u nízkorizikových zemí je pouze malá pravděpodobnost, že ve veřejné dopravě přicestuje člověk nakažený koronavirem.

Oproti tomu MZ ČR argumentuje, že povinnost vyplnit příjezdový formulář je nutná i pro cestovatele ze zeleně označených zemí kvůli riziku šíření varianty omikron. Údaje z formulářů mají dle něj sloužit k rychlému trasování rizikově vyhodnocených kontaktů. Přístup k nim mají totiž krajské hygienické stanice, sekce ochrany veřejného zdraví MZ ČR a pracovníci Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS].

Novinka pak i je zkrácená doba, po kterou se uchovávají údaje z příjezdových formulářů. Původně v systému zůstávaly k dispozici po dobu jednoho roku. Podle aktualizovaného opatření se tato doba zkrátila na tři měsíce.

Booster dávka po Janssenu přichází po dvou měsících

Od pondělí 6. prosince se očkovaní jednodávkovou vakcínou Janssen od amerického výrobce Johnson & Johnson registrují k posilovací dávce již po dvou měsících. Rozhodlo o tom MZ ČR. Přeočkovaní mají být tito lidé výhradně mRNA vakcínou. A to buď od společnosti Pfizer a BioNTech, nebo Moderna.

K přeočkování se v Česku používají jen mRNA vakcíny

Za zmínku pak stojí, že s podáváním vakcíny Janssen již končí očkovací centrum na pražském hlavním nádraží, které provozuje Fakultní nemocnice Bulovka. Od středy 8. prosince už tam lidé dostanou pouze vakcínu Spikevax od americké Moderny. Přijít na očkování proti covidu-19 tam ale mohou zájemci i nadále bez předchozí registrace.

Omezení cest z rizikových zemí Afriky se prodlužují

Vláda na návrh MZ ČR odsouhlasila i prodloužení omezení vstupu do Česka z osmi afrických zemí, ve kterých se šíří varianta koronaviru omikron, zatím do 20. prosince. Původně přijatá opatření platila do 12. prosince. Stejně tak se prodlužují preventivní opatření pro přijíždějící Čechy a osoby s dlouhodobým pobytem na našem území.

Omezení se stále týkají osmi afrických zemí: Jihoafrické republiky, Namibie, Lesothu, Svazijska, Zimbabwe, Botswany, Mosambiku a Zambie.

„Opatření, které zároveň nařizuje, jak se mají chovat čeští občané a cizinci s povoleným vstupem přijíždějící z těchto zemí, mělo původně platit do 12. prosince, vláda ale platnost prodloužila až do 20. prosince,” potvrdil úřad.

Omikron je dle WHO další důvod k očkování proti covidu

Češi vracející se z vyjmenovaných zemí musejí po návratu na deset dnů do izolace. Před vstupem do Česka předkládají negativní výsledek PCR testu a dokládají rezervaci na další PCR test v Česku, který musí podstoupit do 24 hodin od vstupu na české území. Další test pak absolvují nejdříve 10., nejpozději pak 14. den od návratu. Do obdržení výsledku zůstávají tito cestovatelé v povinné domácí izolaci.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here