V nejproočkovanější zemi světa Izraeli rostou počty úmrtí

32
87197
umrti
Ilustrační foto: Pixabay.com

Izrael dlouhodobě patří k nejproočkovanějším zemím proti covidu. V posledních týdnech země ale hlásí vysoké počty úmrtí obyvatel s covidem. Odborníci hledají příčinu, nebo přesněji – příčiny.

Izrael je považovaný za hvězdu v boji proti pandemii covidu-19. Loni touto dobou rychlým tempem proočkoval svoji populaci proti alfa variantě koronaviru. V létě téhož roku se vypořádal s deltou a stal se i průkopníkem v podávání posilovací dávky očkování. A když udeřil omikron, rychle naočkoval čtvrtou dávkou lékaře a seniory.

Avšak – bohužel – v posledních několika týdnech v zemi začaly počty zemřelých s covidem povážlivě stoupat. O věci informuje britský Telegraph v článku Israel’s rise in Covid deaths: why it’s happening, and the lessons for the UK.

Podle údajů izraelského ministerstva počet úmrtí na milion obyvatel aktuálně dosahuje pěti denně. Na počátku letošního ledna bylo toto číslo nula. Rekordní hodnota tohoto měření je přitom 6,98 úmrtí na milion obyvatel, a to z doby alfa vlny koronaviru.

Minulý pátek izraelské ministerstvo zdravotnictví varovalo, že zveřejněné údaje o zemřelých ve světových statistikách ukázaly „zkreslený obraz reality“. I když se ale vezme tato chyba v úvahu, počty úmrtí za poslední měsíc v Izraeli prudce rostou. V cca desetimilionové zemi je aktuálně hospitalizováno více než tři tisíce pacientů, přičemž zdravotní stav 1 100 z nich je velmi vážný.

Jaké jsou důvody růstu počtu úmrtí

Podle odborníků existuje hned několik důvodů, proč v jedné z nejproočkovanějších zemí světa opět stoupají počty úmrtí v důsledku nákazy omikronem. Tím prvním je, že ačkoliv byl Izrael původně v čele globální statistiky co do počtu očkovaných, jeho pozice na tomto žebříčku nyní klesá do průměru.

Navíc je možné, že míra proočkování nejvíce zranitelné části populace není tak vysoká, jak by měla být. Zatímco ve Velké Británii je tato skupina obyvatel téměř celá proočkovaná, v Izraeli je deset, možná i více, procent lidí nad 60 let stále nenaočkovaných.

Dalším důvodem je, že vlna omikronu v zemi udeřila dramaticky. A Izrael v zásadě nechal podle britského listu omikronu volnost a zanedbal téměř všechny možnosti ochrany, včetně testování PCR a karantény po kontaktu s nakaženým. Ale ani tato vysvětlení plně neobstojí. V karanténě je totiž v zemi aktuálně bezmála 78 000 lidí.

A jsou tu i pochybnosti o účinnosti posilovacích dávek

Barak Raveh, profesor biologických modelů na Hebrew University of Jerusalem, říká, že velký počet neočkovaných posilovacími dávkami a síla omikronu zároveň poskytuje jen částečné vysvětlení. Další důvod tkví ve vyprchání účinnosti vakcín v základním schématu.

„Oslabení původní dávky vakcíny vysvětluje, proč z 822 úmrtí zaznamenaných od počátku roku se jenom v 293 případech týkalo neočkovaných. Tím nechci naznačit, že by vakcína byla zcela neefektivní. V 90 procentech případů obyvatelstva je účinná,“ uvedl.

Až se covid stane normou, hra skončí, tvrdí vědci

Tím ale jeho úvaha nekončí. Podle něj problém spočívá i ve vyprchání účinku posilovacích dávek. Ty totiž podle odborníků sice rychle vytváří protilátky, ale také rychleji ztrácejí účinnost. A Izrael byla první země, která loni v srpnu začala s podáváním posilovacích dávek. Jejich účinek je tak nyní zřejmě již dávno pryč. Podle Raveha i to vysvětluje růst počtu úmrtí v zemi.

„Podle mě došlo k vyčerpání účinnosti srpnových posilovacích dávek. Zpočátku jsme mysleli, že pomůže snížit míru infekce, ale rychlé vymizení jejího efektu zjevně také zapříčinilo více případů vážného onemocnění,“ říká profesor.

Otazníky nad čtvrtou dávkou zůstávají

Pokud odborníci spatřují problém ve vyprchání efektu posilovacích dávek vakcíny, snadno jim lze namítnout, že Izrael již přece očkuje i dávkou čtvrtou. Ale ani zde není situace tak jasná. Pokud třetí dávka ztrácí účinnost rychleji než základní očkovací schéma, čtvrtá ji ztrácí zřejmě ještě rychleji. Což nedávno potvrdil i tuzemský epidemiolog Roman Prymula.

Čtvrté dávky proti covidu kritizuje WHO i Roman Prymula

Rychlá ztráta účinnosti čtvrté dávky zřejmě stála i za rozhodnutím, proč mnozí jinak v očkování velice uvědomělí Izraelci tuto dávku odmítli.

„Izrael byl první zemí, která počátkem ledna schválila podávání čtvrté dávky. A to jak zdravotnickému personálu, tak ohrožené skupině obyvatel, seniorům. Ale polovina těchto dvou skupin se naočkovat nenechala. Částečně proto, že první zprávy o její efektivitě byly nejednoznačné,“ potvrzuje Raveh.

I přes svá jasná slova, profesor význam očkování nezpochybňuje. Snížení rizika těžkého průběhu covidu po podání vakcíny je v boji s pandemií klíčová. Upozorňuje, že očkování proti covidu lidem zajišťuje základní ochranu. Vysvětlení růstu počtu úmrtí proto spatřuje nejenom na straně vakcinace.

„Myslím si, že jako země jsme se nechovali při úderu omikronu příliš obezřetně. Zvolnili jsme pozornost a nechali počet případů nákazy růst s tím, že jde jen o relativně mírné onemocnění,“ tvrdí.

V tomto ohledu pak upozorňuje, že omikron nemusí být stejně nebezpečný jako mutace alfa nebo delta, ale stále je jeho zdrojem originální virus z čínského Wuchanu.

Omikron nebo delta? Každá z variant se léčí jinak

„Výsledkem je, že teď při vlně omikronu a uprostřed chřipkové sezony jsou znovu zatížené nemocnice. A také jsme svědky nárůstu počtu vážně nemocných a zemřelých,“ dodal s tím, že předejít takové situaci měly právě čtvrté dávky vakcíny.

Informace o růstu úmrtí nahrávají kritikům očkování

Vysokého počtu úmrtí po třetích i čtvrtých dávkách vakcíny proti covidu se okamžitě chytli kritici tlaku na očkování. Jedním z nich je Aaron Kheriaty, profesor psychiatrie, který nedávno kvůli odmítnutí očkování opustil Universitu of California.

„Izrael je jednou z nejvíce proočkovaných zemí na světě, včetně posilovacích dávek. Ale nyní počty mrtvých denně překonávají rekordy. Lékaři to musí objasnit, protože lidé umírají,“ napsal na svém twitterovém účtu Kheriaty.

Jeho tweet se stal vzápětí senzací. Za svůj si ho vzala hlavně skupina lidí, kteří tvrdí, že nejlepší obranou proti covidu-19 je jeho prodělání a získání přirozené imunity. Zvlášť, když “jejich profesor” následně dodal: „Přirozená imunita je teď už jediná cesta z pandemie.

Dodejme, že v Izraeli počet lidí, kteří zemřeli v souvislosti s covidem-19, v posledních dnech překročil 9 000 a počty nakažených od začátku epidemie překonaly tři miliony. Odborníci přitom tvrdí, že vlna nákazy variantou omikron již opadá. Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí jeden nakažený dále infikuje, je nižší než jedna. Ukončenou vakcinaci v zemi má celkem přes šest milionů lidí. Třetí dávku dostalo 4,4 milionu Izraelců a čtvrtou téměř 613 000 lidí.

Michal Achremenko

32 KOMENTÁŘE

      • Vasi drzost s tvrzenim ze to neni pravda bych tedy chtel mit. Tak to dokazte. Ales napsal “zrejme”, tedy ze je to natolik zajimave, ze nejaka pravdepodobnost tu bude. A vzhledem k tomu jakym zpusobem dostupna vakcinace funguje (s vyjimkou inaktivovanych), je ta pravdepodobnost totiz vcelku nezanedbatelna.

        • On má zřejmě jen strach ze bude jeden z nich! Z těch co jim ta smakulada moc nedala. Tak mu to nemějte za zle
          Spousta lidi podlehla strachu , nátlaku a vydírání nad rozumným přístupem

  1. Njn, to je prostě věda, zjistí nějaké konkrétní korelace a snaží se je napasovat na model, který popisuje realitu.
    Proti tomu jsou sektáři a věřící, kteří upozorňují na to, že věda je omylná, což je pravda, ale zároveň na to nabalí své obecné a tedy neověřitelné ezo teorie, kterou mohou být klidně i platné, ale jsou vystavěny na bázi víry – tedy nedokazatelné.

    Takže buď člověk důvěřuje vědě, která dělá, co může, ale může se mýlit nebo důvěřuje těm co nadávají na vědu a vykřikují polopravdy nebo neověřitelné takzvané pravdy. Vždy se tedy jedná o víru, ale jednou člověk věří logicky smýšlejícím lidem nebo pocitem řízeným lidem (tato skupina teda obsahuje i psychopatické oportunisty, takže je potřeba je více rozklíčovat)

    Vědě můžeme poděkovat za technologický rozmach společnosti, zvýšení úrovně života a i délky života. Je otázkou, zda jsou tyto výhody ve výsledku dobře. Kdo ví. Církvím můžeme poděkovat za čarodějnické procesy, prznění administrantů, hromadění majetku a držení si znalostí pod pokličkou víry. Možná je to dobře. Ať si každý rohodne, jaká skupina mu vyhovuje, ale je evidentní, že tyto skupiny si vzájemně odporují.

    • Máte pravdu, věda je důležitá. Ovšem, pokud jedni vědci tvrdí, že je nutné očkovat, a druzí zase, že nemá smysl očkovat starou vakcínou proti nové mutaci, co pak? A co když někteří vědci říkají, že je možnost, že covid vakcína pomáhá viru dostat se do těla a paradoxně tak pomáhá v šíření nákazy? Jak posuzovat vědeckost vědců? Před více než sto lety vědci odmítali anestezii při porodu, syfilis léčili rtutí, kokain nabízeli jako bonbóny, hysterii a různé psychické poruchy léčili elektrošoky a lobotomií. A aféra s Conterganem je také stará “jen” 60 let.

      • Staci si dohledat a precist pribalovy letak k vakcine 😉 Pomaha dostat vir do tela pouze ta s virem inaktivovanym vcetne vsech jeho spiku, tj. ta stara, vyzkousena. Zatimco mRNA je neco jako list z kucharske knihy, kde si vase imunita precte navod, proti cemu si ma protilatky vyrobit. Za 14 dni jiz v tele z ni nic nezbude. Uplne stejne jako kdyz cvicite s cinkou a mate z toho sval plny mRNA. Take vam ublizi? Nevydrzi tam, telo ho odboura, proto musite tu cinku zvedat zas a znovu 😉

      • Italie ma proockovanych cca 92% obyvatel včetně děti 5+. Denní statistiky úmrtí cca 380 – 460 osob. Průměrný věk těch, co to “ nedali” stále mezi 70 a více lety.( Očkováni třetí dávkou ) Proč nikdo z lékařů nebo těch fašistu politiku neřekne veřejne dámy a pánové, i kdybychom se proockovavali do bezvědomí, věc se má tak, ze hodně staří, lide s x dalsimi nemocemi to proste nezvladnou?! Namísto toho dělají vše ve jménu santo vaccino a lidé co se nechtějí očkovat by si mohli rovnou umístit na kabát žlutou hvězdu. Tak asi tak.

    • Váš článek se zdá objektivní, ale . . .
      já věřím vědě a porovnávám se situací ve svém okolí.
      Když vidím, že na nemoc v mém okolí nikdo neumřel a po očkování mají lidi problémy (nejenom otelklá ruka nebo co se za pár dní upraví) až smrt, tak se určitě očkovat nenechám.
      Když vím, že vakcína byla šitá horkou jehlou, je nevyzkoušená a byla dělána na Alfu, tak se taky určitě očkovat nenechám a kecy, že třetí dávka zabírá na variantu Omikron, o kterém vakcína nemůže nic vědět, tak se taky očkovat nenechám.
      Když vím, že BSA způsoboval Priom (bílkovina be z DNA), tak do sebe jinou bílkovinu bez DNA (Spike) určitě stříkat nenechám.
      Myslíte, že jsem psychopatický opurtunista?

    • Jenže pozor – co když si vědu někdo “koupí” a její výsledky jdou pak proti lidem?? Ne všichni jsou tak lidumilovní jak Ježíš ! Stále zde jsou kupčíci, které je potřeba vyhnat z chrámu..

  2. No já to vidim tak ze jedna Plzeň dene muže tělu prospět a na tom se shodnou i lékaři. 10 Plzni už nikomu neprospěje !A to samé bude u očkováni. Jedno očekávání ( 2 dárkové ) muže prospět , ale srat to do lidi až jim to poleze i ušima nemůže bejt prospěšný pro nikoho ( kromě těch co to prodávají 😉 )

  3. Když mám tolik protilátek a již takovou imunitu že variantu omikron prostě nechytnu i když jsem záměrně chtěl, tak k čemu je mi třetí nebo čtvrtá dávka očkování ? K čemu tankovat benzín do plné nádrže ? To je akorát vo průser…. V Egyptě nikdo nic neřeší domorodci tam žijí kolikrát po kolena v odpadcích a záchod s vodou neznají…. Káhuře je více než 10 milionů lidí v načeno postavených slumech bez jakéhokoliv sociálního zázemí. Tak proč nám páni vědátoři a politici neřeknou jak je to s covidem tam ?!?! Asi dobře vědí proč – protože jejich domeček z karet by se hodně rychle rozsypal.

    • Ve slumech nezije zadny statistik. Proto o nich nic nevime. Nedostatek informaci vsak neznamena zadny problem!

  4. já teda nevím.. školy nemám. ale nemají oni spíše poničený imunitní systém vakcínou :DDDD [redakčně upraveno]

    • Nemaji. Kazda vakcina predstavuje trenink imunity. To je jakoby jste rekl, ze sportovci maji ponicene bicepsy od zvedani cinek.

      • To ale oni mají, pokud to přehání. Vakcína obsahuje i pomocné látky, které imunitu neposiluji a už vůbec ne, když je aplikují opakovaně.
        Každý člověk má úplně jinou imunitu přece a pokud není úplně 100%, což asi ty co vakcínu rozdávají nezajímá, tak je dost možný, že imunitní systém 3 dávky nezvládne a selže… Trénovat se musí přece s rozumem.

  5. Všechno je jen hezky vymyšlená komedie pár zazobanců v pozadí,kteří se vám někde za bukem smějí,jak se lidi ještě hádají a perou.Ale hlavně že to sype.V lidské společnosti o nic jiného než o mamon nikdy nešlo.Na lidi každý dlabe,ale musí se to nějak humanisticky zdůvodnit a okecat.Jako ve válce.Akorát se to dnes nedělá pistolkami a tančíky….

  6. Italie ma proockovanych cca 92% obyvatel včetně děti 5+. Denní statistiky úmrtí cca 380 – 460 osob. Průměrný věk těch, co to “ nedali” stále mezi 70 a více lety.( Očkováni třetí dávkou ) Proč nikdo z lékařů nebo těch fašistu politiku neřekne veřejne dámy a pánové, i kdybychom se proockovavali do bezvědomí, věc se má tak, ze hodně staří, lide s x dalsimi nemocemi to proste nezvladnou?! Namísto toho dělají vše ve jménu santo vaccino a lidé co se nechtějí očkovat by si mohli rovnou umístit na kabát žlutou hvězdu. Tak asi tak.

  7. Opakované očkovaní je stejné jako opakovabá nákaza chřipkou.. Většina z nás je ooakovabě nakažená chřipkou a ani o ton nevi. Lidi kolem nás sou nakažebí, jiní nemocni. Opakovanym nakažením upevňujeme imunitu Když se nakazine novým variantem chřipky, odolnost nepostačí, ani tŕeba očkovaní před rokem Tež v případe vrozené anebo ziskané ztrátě imunity. Na růzbé varianty Covidu zatím vakciny účinkují do času. Jednou přijde variant, na který bude tŕeba vyvibout jinou vakcinu. Rizhodující bude, jakou bude mít únrtnost a všechno začne znova. Sme celosvětově přemnožení, takže pandenii bude přibívat. Na dokresleni situace je připad zatčeného 60 letého muže v Německu, který se podvodně dal 90x zaočkovat, aby mohl potvrzeni prodávat antivaxerom . Závěr Neunřel ani na Covid, ani na odčkování Tak se nad tím zanyslete, než začnete kikiríkat.

  8. Dobrý den, a co když se jedná o řízenou genocidu lidí, nabalenou na Covid.Očkovací látky obsahují zárodky budoucích smrtících látek, kdy se postupně během několika let začnou projevovat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here