O porodní apartmány ve FNB je zájem, jsou ale drahé

0
8108
porodni
Porodní apartmán má sociální zařízení a vybavení pro pohodlný porod. Cena za den pobytu 4 500 korun. / Foto: CPA FNB

Zájem o porody v takzvaně domácím prostředí porodnice roste. Ukazují to počty porodů v Centru porodní asistence Fakultní nemocnice Bulovka [FNB]. A to i přesto, že za den pobytu v Centru rodička zaplatí 4 500 korun.

Loni na Gynekologicko-porodnické klinice FNB a 1. LF UK přišlo na svět 2 713 dětí. Před otevřením Centra porodní asistence [CPA] v roce 2018 se jich tam narodilo o 850 méně, přesně 1 863 novorozenců. Za růstem počtu porodů dle tamních lékařů stojí zájem žen o alternativní porody v CPA. Právě to FNB vůbec jako první svého typu v Česku otevřela v roce 2019.

„Jde o komplexní změnu přístupu k porodům. Hlavní myšlenka spočívá v tom, že se o takzvanou nízkorizikovou rodící ženu, jejíž průběh těhotenství nebyl v ničem nestandardní, stará výhradně porodní asistentka, což běžně v porodnicích nebývá zvykem,“ popisuje přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FNB a 1. LF UK prof. Michal Zikán.

U těhotenství bez potíží stačí tři ultrazvuková vyšetření

Porody vedené porodními asistentkami podle něj patří k běžnému standardu ve vyspělých zemích, jako jsou Německo, Rakousko nebo skandinávské země.

„Bohužel české porodnictví se v tomto ohledu stále drží poněkud zpátky,“ dodává přednosta Zikán.

Centra porodní asistence ale nepatří v Česku k běžnému standardu. Z čehož je zřejmé, že jde o nadstandard, a za ten se i v českém systému zdravotnictví platí. V případě CPA to není zrovna málo.

Na západě standard, v ČR nadstandard a za ten se platí

Cena za každých započatých 24 hodin v jednom ze dvou nabízených porodních apartmánů ve FNB rodička zaplatí 4 500 korun. Přičemž po porodu bez komplikací stráví rodička v nemocničním zařízení obvykle tři dny. Za standardní porod v nadstandardním prostředí tak zaplatí minimálně 13 500 korun.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Za standardně vedený porod v běžném gynekologicko-porodnickém zařízení ženy neplatí nic. Veškeré základní zdravotnické služby jim uhradí zdravotní pojišťovny. Navíc i na běžném oddělení mají ženy možnost využít nadstandardní jednolůžkové pokoje. U nich cena za jeden den v regionálních menších zdravotnických zařízeních začíná na zhruba 400 korunách. Ve fakultních a velkých nemocnicích jsou ceny i násobně vyšší.

I přes poměrně vysokou cenu za každý den strávený v porodním apartmánu o ně mají podle FNB rodičky velký zájem. Jejich obsazenost je na 100 procentech. I proto nyní vedení nemocnice plánuje rozšíření svého CPA o další obdobné apartmány. Porodní apartmán má sociální zařízení a vybavení pro pohodlný porod.

Porodní CPA FNB loni odmítlo na 400 rodiček

Od otevření Centra se poptávka po porodech ve FN Bulovka zvýšila natolik, že loni z kapacitních důvodů zdravotníci odmítli přibližně 400 žen, jež chtěly rodit právě v tomto zdravotnickém zařízení. Dobrá zpráva podle vedení nemocnice pak zní, že loni vedly skoro polovinu všech porodů pouze porodní asistentky bez pomoci lékaře.

Přirozeně v Nemocnici Sokolov porodí přes 80 % žen

„Lékař je přivoláván pouze k akutním případům nebo k porodům, kde s ohledem na anamnézu rodičky lze předpokládat porodní komplikace,“ uvedla FNB.

Podle zástupců nemocnice lékař u porodu zasahuje při nepostupujícím porodu nebo v případě rizika, že se novorozenci nedostává dostatek kyslíku. V takové situaci dochází ke změně ve vedení porodu, jež se většinou neobjede bez akutního císařského řezu.

Císařským řezem rodí každá čtvrtá žena v ČR

Konkrétně ve Fakultní nemocnici Bulovka přišlo na svět touto cestou přibližně 17 procent novorozenců. Celorepublikový průměr je kolem 24 procent.

„Ve skupině takzvaných nízkorizikových rodiček je podíl císařských řezů ještě výrazně nižší – 4,1 %, což je naprosto výjimečná hodnota,“ dodávají zástupci nemocnice.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here