Těhotné Ukrajinky bez víz se u lékaře prokazují pasem

0
1379
tehotne
Utečenka z Ukrajiny na cestě do zemí EU. / Foto: UNHCR

Těhotné Ukrajinky bez víza dostanou v Česku plně hrazenou zdravotní péči. Nicméně jen za dobu 30 dní před udělením víza. U lékaře se po tu dobu prokazují cestovním pasem. Vízum ženy z Ukrajiny vyřizují i u nás narozeným dětem.

Nárok na zdravotní péči hrazenou z českého systému veřejného zdravotního pojištění pro ukrajinské běžence upravuje jeden ze čtyř zákonů zjednodušeně nazývaných Lex Ukrajina. Jedná se o Zákon o opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk ruské federace. Součástí normy je i způsob a podmínky čerpání zdravotní péče ze strany těhotných žen z Ukrajiny. Stejně jako termíny pro vyřízení víz rodících žen a jejich dětí narozených již na území České republiky.

Česko uprchlíkům otevírá dveře nejen ve zdravotnictví

První kroky i gravidní běženkyně z Ukrajiny by měly v Česku vést do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině [KACPU]. V něm si vyřídí vízum za účelem strpění. Na stejném místě si následně požádá o registraci k veřejnému zdravotnímu pojištění, kde dostane i náhradní průkaz pojištěnce [v papírové podobě, pozn. red.]. To ale může udělat i online na stránkách zdravotní pojišťovny, nejčastěji pak Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR]. Průkazem pojištěnce se pak běženci po celou dobu pobytu v Česku prokazují ve zdravotnických zařízeních.

Jak postupují těhotné utečenky bez víz

Jiný scénář ale přichází v situaci, kdy má těhotná Ukrajinka zdravotní potíže a v jejích silách není vyřídit si zmiňované dokumenty před nástupem na léčbu. Podle VZP ČR i na takové situace zákon pamatuje, a běženkyně pak má 30 dní na jejich vyřízení. Aniž by jí čerpaná zdravotní péče nespadala do úhrad ze zdravotního pojištění.

„V případě, kdy si těhotná utečenka nestihne tyto formality vyřídit, zákon garantuje, že bude ženě uhrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění zdravotní péče poskytnutá na území ČR až 30 dní před udělením víza za účelem strpění ve stejném rozsahu jako každé jiné pojištěnce,“ potvrzuje VZP ČR na svých webových stránkách.

U lékaře se pak prokazuje cestovním dokladem, kde je uveden datum vstupu na území EU.

Praktici Ukrajincům pomohou. Lehké to ale nebude, tvrdí

Následně si žena zažádá o udělení víza za účelem strpění do 30 dní po porodu. To proto, aby se plně zaregistrovala do systému veřejného zdravotního pojištění a čerpala zdravotní péči bez omezení.

Zdravotníci si při ošetření těhotné Ukrajinky bez uděleného víza a registrace k pojištění uchovají její identifikační údaje z cestovního pasu. Na doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] mají tyto Ukrajinky, je-li to možné, navštívit nejbližší nemocnici, nejlépe pak fakultní, jež spadají pod rezort zdravotnictví.

O těhotné běženkyně se v Česku lékaři postarají stejným způsobem jako o české ženy na pravidelných gynekologických prohlídkách. Lékař těhotnou ženu [s již vyřízeným vízem a pojištěním, pozn. red.] zaregistruje. Provede anamnézu a zjistí, která vyšetření už má žena za sebou a stanoví aktuální týden těhotenství.

„Provede také případná chybějící screeningová a další preventivní vyšetření. Těhotnou pacientku zavede do své evidence, založí zdravotnickou dokumentaci a taktéž dle zjištěného týdne těhotenství odešle do porodnice,“ dodává pojišťovna s tím, že po porodu o ženu pečuje stejně jako o ostatní pacientky ve své péči.

I ukrajinské děti narozené v Česku potřebují víza

I v Česku narozené děti musejí ukrajinští běženci dle VZP ČR zaregistrovat ke zdravotnímu pojištění. Ještě před tím jim jeden z rodičů ale musí vyřídit vízum za účelem strpění. Pokud alespoň jeden z jeho rodičů má v době porodu vyřízené vízum, pak se novorozenec automaticky pojišťuje u téže pojišťovny jako tento rodič, avšak pouze na dobu prvních 60 dní života.

„Pro další pokračování účasti novorozence ve veřejném zdravotním pojištění je zapotřebí následně vyřídit vízum také pro něj,“ upozorňuje VZP ČR.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Oproti tomu novorozenec, kdy ani jeden z jeho rodičů nemá v době porodu vízum za účelem strpění, se podle zákona pojišťuje na dobu 30 dní před tím, než mu rodiče vízum vyřídí. Po udělení víza novorozenci ho jeho zástupci obratem přihlašují do systému zdravotní pojištění. A to u stejné pojišťovny, jako se registrovala jeho matka.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here