MZ ČR: Ředitel FN Královské Vinohrady bude Jan Votava

0
1400
Jan_votava
O výsledcích výběrového řízení na nového ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady informovalo dnes [28.3.] Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] v tiskové zprávě. / Foto: MZ ČR

Ředitelem pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady [FNKV] se od 1. dubna stane tamní náměstek pro léčebně preventivní péči a vedením nemocnice dosud pověřený ředitel Jan Votava.

O výsledcích výběrového řízení na nového ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady informovalo dnes [28.3.] Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] v tiskové zprávě. Votava tak na pozici ředitele vystřídá letos v lednu odvolaného Petra Arenbergera. Ten s několikatýdenní přestávkou loni v dubnu, kdy se stal ministrem zdravotnictví, vedl vinohradskou nemocnici od října 2019 do ledna 2022.

S Arenbergerem skončil i plán na superonkocentrum

S odvoláním Petra Arenbergera skončily i plány na nové onkologické centrum nazvané Český onkologický institut, jež se mělo stavět právě v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Místo toho se rozšíří onkologické pracoviště v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Informaci potvrdila předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová i ministr Vlastimil Válek [TOP 09].

Ministr Válek požaduje revizi plánovaného traumacentra

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek má dle svých slov jasné představy o vedení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Chci, aby byly ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady nastaveny jasné řídicí struktury. Předpokládám, že pan ředitel provede revizi v managementu organizace. A obklopí se spolupracovníky, kteří mu pomohou realizovat jeho úkoly,“ uvedl.

Za klíčové v práci nového vedení FNKV považuje ministr především udržení stabilní ekonomiky, nastavení řízení lidských zdrojů stejně jako jasné vize rozvoje organizace a zpracování generelu. Podle Válka nemocnici chybí infrastruktura pro zajištění fungování dlouho plánovaného traumacentra.

Praha smění pozemky pro nové traumacentrum FNKV

„Proto je klíčovou oblastí, které se bude nový ředitel věnovat, oblast investičního rozvoje. Je nutné provést revizi projektu Traumacentra FNKV. Dát investice v této oblasti do souladu s moderními požadavky a vhodně provázat s ostatními budovami v rámci existujícího areálu,“ popsal své představy ministr Válek.

Jan Votava má k vedení FNKV velmi blízko

Jan Votava v letech 2006 až 2012 studoval na 3. lékařské fakultně Univerzity Karlovy v Praze. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady působí od června 2012. V lednu 2022 ho ministr Válek pověřil vedením nemocnice do doby jmenování nového ředitele.

Exministr Arenberger už není ani ředitelem FN KV

 

Nový ředitel měl vzejít z výběrového řízení. A na základě doporučení odborné komise ho pak jmenuje ministr zdravotnictví. Jak se nyní i stalo, jakkoli výběrové řízení pro velký zájem o funkci nabralo zpoždění.

Pro úplnost dodejme, že Votava zastupoval minulého ředitele Arenbergera i v době, kdy jej bývalý premiér Andrej Babiš [ANO] uvedl do funkce ministra zdravotnictví.

Výměna ministrů zdravotnictví vzbuzuje hlavně nedůvěru

Podle informací na webu FN KV Jan Votava působí i jako zdravotnický zástupce přednosty Kardiochirurgické kliniky ve vinohradské nemocnici.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here