Severní Korea vůbec poprvé přiznala problém s covidem

0
481
Severni_Korea
Foto: Pixabay.com

Severní Korea [KLDR] oznámila šest úmrtí v souvislosti s covidem. Nemoc tamější úřady označují za horečku neznámého původu. U jedné ze šesti obětí se prokázala nákaza omikronem. Ostatní zemřelí vykazovali příznaky nemoci.

O úmrtích dnes [13.5] informovala severokorejská agentura KCNA. Podle ní Severní Korea, která dlouho odmítala, že by se na jejím území šířila koronavirová nákaza, nyní eviduje 350 000 lidí s příznaky covidu-19. Až 188 tisíc lidí je nyní v izolaci. Vůbec o prvních případech severokorejská státní média informovala tento čtvrtek. Lékaři dle nich ten den zaznamenali 18 000 případů covid pozitivních pacientů.

Ve stejný den KLDR vyhlásila přísnou uzávěru. Severokorejský vůdce Kim Čong-un v médiích uvedl, že ohniskem nákazy je hlavní město Pchjongjang. Nařídil proto izolovat takzvané obytné a pracovní jednotky, aby se nákaza dále nešířila. Kim Čong-un, který poprvé od začátku epidemie vystoupil v médiích v roušce, otevřeně zkritizoval vybrané severokorejské činitele, že nedokázali šíření nákazy v zemi předejít.

KLDR nabízí pomoc Jižní Korea, Čína i Rusko

Za změnou postoje a zveřejněním prvních informací o šíření nákazy ze strany KLDR může podle odborníků stát záměr požádat o pomoc zahraničí. Avšak KLDR již dříve odmítla dodávky vakcín z programu Covax, který je zaváží do rozvojových zemí. Nyní KLDR okamžitou pomoc nabídla Jižní Korea, Čína a Rusko. Tyto země Pchjongjangu nabídly zdravotnický materiál a vakcíny proti covidu-19. Severní Korea nabídku dle dostupných informací zatím ale nepřijala.

„Pokud bude takový požadavek z Pchjongjangu, tak vakcíny okamžitě dodáme,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle pozorovatelů dodávky některých druhů vakcín do KLDR komplikuje fakt, že země nemá dostatečné množství chladicích zařízení pro skladování vakcíny. Severní Korea nedisponuje ani dostatečnými testovacími kapacitami. A není známo, že by tamní obyvatelstvo dostalo vakcíny proti covidu. Za celou dobu pandemie totiž KLDR oficiálně neohlásila jediného nakaženého, až nyní.

Severní Korea není na epidemii připravena

KLDR tak patří jen k několika málo zemím, jež neohlásily očkovací program proti covidu-19. Vedení izolovaného státu navíc dlouho odmítalo, že by se v zemi koronavirus šířil. Což odborníci zpochybňovali. Už třeba proto, že v době epidemie úřady KLDR dlouhodobě zpřísňovaly režim na hranicích.

Americká univerzita Johnse Hopkinse loni vyhodnotila severokorejské zdravotnictví jako třetí nejhorší na světě. Přičemž mnoho údajů o tamní zdravotní péči a kondici obyvatelstva chybí. Na druhé straně země v minulosti zvládla očkování proti dětské obrně a záškrtu.

Agentura AP přesto uvedla, že rozšíření nákazy by mohlo mít zničující dopady na hospodářství a zdravotnictví KLDR. Za hlavní slabiny tamějšího zdravotnictví označila nedostatek přístrojového vybavení, léků, nízké platy lékařů a také korupci. Ve venkovských oblastech, kde žije většina obyvatel KLDR, nefungují dle agentury AFP oddělení s intenzivní péčí.

Mezinárodní humanitární organizace uvedly, že minulé přísné uzávěry v Severní Koreji prohloubily ekonomické problémy a ohrozily dodávky potravin pro miliony obyvatel země.

Co stojí za rozšířením covidu v KLDR

Podle jihokorejských úřadů šíření koronaviru v hlavním městě KLDR mohla akcelerovat vojenská přehlídka na konci dubna. Té se účastnily desítky tisíc lidí, aniž by měli roušky a dodržovali rozestupy.

„Uspořádání vojenské přehlídky s účastí velkého počtu lidí, zatímco v sousední Číně zuří varianta omikron, ukazuje, že Pchjongjang měl příliš velkou důvěru ve svou schopnost předejít a bojovat proti nákaze,“ uvedl jihokorejský analytik Čchong Song-čchang.

Další analytik Jang Mu-čin se domnívá, že nákaza se do země rozšířila z Číny. Tomu by odpovídalo opatření z 29. dubna. V ten den mezi KLDR a Čínou přestaly kvůli koronaviru jezdit nákladní vlaky. Covid se totiž potvrdil v čínském pohraničním městě Tan-tung. Opatření přitom přišlo necelé čtyři měsíce poté, kdy Severní Korea začala otevírat své hranice, které v reakci na pandemii covidu počátkem roku 2020 neprodyšně uzavřela.

Aktualizace: KLDR přiznala za pátek 21 nových obětí po nákaze koronavirem a 174 440 nově infikovaných lidí. Podle státní agentury KCNA je v karanténě s příznaky 280 810 lidí. Severokorejský vůdce Kim Čong-un epidemii označil za velkou katastrofu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here