PN Bohnice prvně povede žena, primářka Barboríková

0
4032
zuzana_barborikova
PN Bohnice / Foto: PN Bohnice

Psychiatrickou nemocnici Bohnice [PN Bohnice] od července povede Zuzana Barboríková. V PN Bohnice pracuje téměř 25 let, nyní jako primářka oddělení následné péče se 150 lůžky.

Zuzana Barboríková [vpravo na foto, zdroj: PN Bohnice] vede pražskou PN Bohnice po odchodu předchozího ředitele Martina Hollého v pověření. Hollý z postu ředitele odešel po 14 letech koncem května. Do výběrového řízení, které Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vypsalo na konci dubna, se přihlásili dva kandidáti.

„Rozhodl jsem se akceptovat doporučení výběrové komise, která doporučila jmenování ředitelkou Psychiatrické nemocnice Bohnice MUDr. Zuzanu Barboríkovou, MBA. Věřím, že pod jejím vedením vznikne v psychiatrické nemocnici prostor pro další rozvoj reformy psychiatrické péče,“ uvedl k výběru ředitelky ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

K hlavním úkolům Zuzany Barboríkové dle něj patří navázat na dosavadní činnost bohnické nemocnice a zachovat její vysokou úroveň. Zaměřit se má dle Válka také na další rozvoj v moderní pracoviště s nabídkou špičkové psychiatrické péče.

Zuzana Barboríková se oficiálně ujme vedení 1. července

Poslední ředitel PN Bohnice Martin Hollý byl jejím čtvrtým porevolučním ředitelem. Do června 1990 ji vedl Otakar Boháč, do roku 2005 Zdeněk Bašný, v letech 2005 až 2008 pak Ivan David, který se na konci 90. let stal ministrem zdravotnictví za ČSSD ve vládě Miloše Zemana. V současné době zastává post europoslance za SPD. Davida ve funkci v roce 2008 vystřídal právě Hollý.

V příštích letech nemocnice plánuje rekonstrukce pavilonů kvůli energetickým úsporám za více než 490 milionů korun. Náklady na modernizaci částečně pokryjí peníze z evropských fondů. Vedení nemocnice plánuje také výstavbu nového pavilonu urgentního příjmu.

V budoucích letech by mohlo v areálu PN Bohnice vzniknout i nové simulační centrum urgentní medicíny za 1,5 miliardy korun. V rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz to v nedávném rozhovoru řekl dnes už bývalý ředitel Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ] Roman Škulec.

Simulační centrum by mohlo fungovat v bývalé velkokapacitní kuchyni, která již od konce 90. let neslouží svému účelu. Jsou v ní jednak obrovské volné prostory, vhodné například pro simulování hromadných neštěstí nebo autonehod, ale i menší prostory a místnosti, vhodné pro operační sály, centrální operační středisko nebo přednáškový sál.

PN Bohnice spravuje přes 1 100 lůžek

V areálu PN Bohnice funguje 35 oddělení akutní a následné péče. Specializovanými jsou například dětské oddělení, oddělení pro psychiatricky nemocné seniory, pro léčbu závislostí, ochrannou sexuologickou léčbu nebo pro pacienty s dlouhodobým ochranným léčením psychiatrickým i kvůli závislosti na drogách a alkoholu.

V roce 2020 bylo v Česku podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] na 8 337 psychiatrických lůžek. To je cca o 2 400 méně než v roce 2010, což je průměrný pokles asi o 1,2 procenta každý rok. Pro dospělé je asi 7 400 lůžek, 210 pro léčbu závislostí a 325 vyhrazených dětem. Každý rok v nemocnici lékaři ukončí kolem 30 000 hospitalizací na psychiatrických lůžkách a kolem 5 000 jich pokračuje. Bohnická nemocnice patří mezi čtyři zařízení v zemi s kapacitou vyšší než jeden tisíc lůžek.

Omezování počtu lůžek, zejména v psychiatrických nemocnicích, je jedním z cílů reformy psychiatrické péče. Podle ní by měla být většímu podílu pacientů poskytovaná ambulantní nebo terénní péče a zároveň by měly být psychiatrické nemocnice stavebně upravované tak, aby měly pokoje méně lůžek a samostatná sociální zařízení.

PN Bohnice sídlí v památkově chráněném areálu a využívá desítek budov včetně kostela, divadla a farmy. Stavět se začala v roce 1905 jako Český zemský ústav pro choromyslné. V roce 2020 nemocnice spravovala 195 lůžek akutní péče a 940 lůžek následné péče.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here