Kosmonauti mají problém s obnovou kostní hmoty

0
788
kostni_hmoty
Foto: Pixabay.com

Stav beztíže, který ve vesmíru zažívají astronauti, způsobuje velký úbytek kostní hmoty. U mnoha astronautů se ale neobnoví ani rok od návratu na Zemi. Úbytek způsobuje mikrogravitace, při které na lidské tělo nepůsobí tíha.

Zjištění vyplývá ze studie, o které informoval server britského listu The Guardian. Ten uvedl, že kosmonauti ztrácejí jedno až dvě procenta kostní hmoty za každý měsíc strávený ve vesmíru. Stejné výsledky ukázaly již i dřívější výzkumy. Avšak při letu, který trvá šest měsíců, člověk přijde až o dvanáct procent kostní, ale i svalové hmoty. Podle autorů výzkumu by právě řídnutí kostí mohlo být velkým problémem pro budoucí mise na Mars.

Česku citelně chybějí dárci kostní dřeně, noví se nehlásí

Aby vědci zjistili, jak se astronauti zotavují po návratu na Zemi, skenovali zápěstí a kotníky 17 astronautů před, během a po pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici [ISS]. Vědci zjistili, že hustota holenních kostí devíti astronautů se po roce pobytu na Zemi ještě zcela neobnovila. Stále jim chybělo přibližně deset procent kostní hmoty. Nejpomaleji se zotavovali kosmonauti, kteří absolvovali nejdelší mise, jež se na ISS pohybovaly od čtyř do sedmi měsíců.

Osteoporóza jako nemoc z povolání astronautů

Kostní hmota, kterou kosmonauti ve vesmíru ztratili, se rovnala množství, o které by na Zemi přišli až za několik desetiletí. Řekl to spoluautor studie Steven Boyd z kanadské univerzity v Calgary, který vede McCaigův institut pro zdraví kostí a kloubů.

Podle Boyda výsledky studií vyvolávají obavy ohledně plánovaných misí na Mars, při nichž by astronauti mohli strávit ve vesmíru několik let. Vědci zatím nevědí, zda se bude řídnutí kostí při takto dlouhém pobytu ve vesmíru stále zhoršovat.

Osteoporóza trápí mnoho lidí. Lze jí však předcházet

„Je možné, že se po nějaké době dostaneme do ustáleného stavu, nebo že budeme nadále ztrácet kostní hmotu. Ale nedokážu si představit, že bychom o ni přicházeli tak dlouho, dokud by nám nezbylo nic,” řekl Boyd.

Upozornil, že modelová studie z roku 2020 předpokládá, že během tříletého letu na Mars bude 33 procent astronautů ohrožovat osteoporóza. Některé odpovědi by mohl přinést výzkum, jež vědci v současné době provádějí na astronautech, kteří strávili alespoň jeden rok na palubě ISS.

Kosmonauti úbytek kostní hmoty nepozorují

Nová studie publikovaná v odborném časopise Scientific Reports také ukázala, jak kosmický let mění strukturu samotných kostí.

„Pokud si kosti těla člověk představí jako Eiffelovu věž, bude to, jako by se ztratily některé spojovací kovové tyče, které drží konstrukci dohromady. A když se vrátíme na Zemi, posílíme to, co zbylo, ale nové tyče vlastně nevytvoříme,” popsal Boyd.

Některá cvičení jsou pro udržení kostní hmoty lepší než jiná, zjistila studie. Třeba cvičení nazývané mrtvý tah se ukázalo jako výrazně účinnější než běh či jízda na kole. To naznačuje, že v budoucnu se astronauti zaměří spíše na posilování spodní části těla.

Lidem v ČR chybí minerální látky. Kvůli špatné stravě…

 

Kosmonauti – kteří byli většinou fyzicky zdatní muži ve věku kolem 40 let – si podle Boyda obvykle drastického úbytku kostní hmoty ani nevšimli. Což potvrdil kanadský astronaut Robert Thirsk, který strávil ve vesmíru nejvíce času. Ten řekl, že jeho kosti a svaly se po návratu na Zemi zotavovaly nejdéle.

„Ale už během jednoho dne po přistání jsem se opět cítil jako pozemšťan,” uvedl v doprovodném prohlášení ke studii.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here