Za péči o uprchlíky VZP vydala přes půl miliardy

1
1514
za_peci
UA Point neboli nízkoprahová ambulance pro ukrajinské běžence v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici. / Foto: FTN

Ze zhruba 349 000 registrovaných běženců z Ukrajiny u Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP] u nás čerpalo zdravotní péči zhruba 104 600 z nich. Za první pololetí za péči o běžence pojišťovna vydala cca 594 milionů korun.

Konečný účet za poskytnutou zdravotní péči ukrajinským azylantům registrovaných u VZP bude podle její Správní rady zřejmě ještě vyšší. Poskytovatelé zdravotní výkony i za již uzavřené měsíce ještě dohlašují.

„Může být, že část té péče ještě není zdravotnickými zařízeními zaevidována a přihlášena k úhradě,” řekl dnes [29.8.] po jednání Správní rady VZP její předseda a poslanec Tom Philipp [KDU-ČSL].

Náklady VZP na zdravotní péči o ukrajinské uprchlíky
Období březen 2022 duben 2022 květen 2022 červen 2022 celkem
Náklady [v mil. Kč] 65,17 149,15 186,68 192,95 593,94

Pozn.: Část poskytnuté péče zatím není pojišťovně vykázána. / Zdroj: VZP 

Podle Philippa zdravotní péče čerpaná utečenci z Ukrajiny zatím stála méně peněz, než pojišťovna původně předpokládala. Více než jeden milion korun pojišťovnu stála zdravotní péče u 16 ukrajinských azylantů. Vláda zároveň navýšila platu na státní pojištěnce o 5,2 miliardy korun právě z důvodů vyšších nákladů pojišťoven o uprchlíky z Ukrajiny.

VZP zaplatila za péči o Ukrajince téměř 600 mil. Kč

U VZP se dosud registrovalo 349 tisíc běženců z Ukrajiny. Z nich je asi 123 tisíc dětí a mládeže. Přibližně 52 tisíc jich pracuje tak, že ze svého příjmu odvádí zdravotní pojištění do systému zdravotnictví. Jinak řečeno, 52 tisíc jich přiznává příjem nad 10 tisíc korun, čímž je jejich zaměstnavatel povinně hlásí jako zaměstnance a odvádí z jejich příjmu pojistné. Ostatní zdravotní pojišťovny registrují kolem 44 tisíc běženců z Ukrajiny.

Zástupci VZP v posledních týdnech upozorňují na změnu zákona, která ukrajinským běžencům ukládá povinnost své smluvní pojišťovně po 150 dnech od udělení víza dočasné ochrany oznámit, kdo za ně bude nadále hradit pojistné, jež je v Česku povinné.

Končí neomezená doba pojištění pro Ukrajince

Státním pojištěncem i po 150 dnech nadále zůstávají běženci starší 65 let a děti a mládež do 18 let. Do konce srpna má plátce pojistného VZP ohlásit asi 123 tisíc Ukrajinců. Dosud ji kontaktovalo přibližně 38 procent z nich.

Vízum dočasné ochrany u nás dostalo 420 tisíc Ukrajinců

Podle zástupců VZP budou každý měsíc přibývat další pojištěnci s povinností oznámit svého plátce pojistného. Do konce roku jich musí zdravotní pojišťovnu kontaktovat asi 215 000. Stát stejně jako zdravotní pojišťovny přesně neví, kolik uprchlíků na území Česka pobývá. A kolik jich odešlo do jiných zemí nebo zpátky na Ukrajinu.

Vízum dočasné ochrany jich u nás dostalo přes 420 000. Ministerstvo vnitra odhaduje, že jich u nás může pobývat 200 000 až 300 000. Což i podle samotných zástupců VZP není zrovna malý odhadní rozptyl.

„Chceme využít lhůtu 150 dní, kdy musí pojišťovnu kontaktovat, abychom si data očistili o ty, kteří už ČR opustili. Budeme je zpřesňovat,” uvedl k situaci Tom Phillip.

Průkaz pojištěnce Ukrajinci po 150 dnech nemění

Ti, kteří přestanou spadat do kategorie státních pojištěnců a nezačnou pracovat, získávají u pojišťovny statut takzvané osoby bez zdanitelných příjmů [OBZP]. Zdravotní pojištění pak platí ve prospěch smluvní zdravotní pojišťovny měsíčně sami. Pro OBZP činí 2 187 korun.

Řešením pro většinu ekonomicky neaktivních běženců [mladších 65 let a starších 18 let, pozn. red.] po 150 dnech od udělení víza tak je evidence u úřadu práce, kde za ně pojistné  začne opět platit stát.

–ČTK/VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here