MZ ČR ignorovalo svobodný přístup k informacím

0
728
informacim
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Kvůli ignoraci zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím zaplatilo loni Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] na exekucích zhruba 3,6 milionu korun. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad [NKÚ].

O neplnění povinností ministerstva zdravotnictví vyplývajících ze zmiňovaného zákona o svobodném přístupu k informacím dnes [5.9.] informoval NKÚ. Podle něj ministerstvo loni na exekucích uhradilo minimálně 3,6 milionu korun. Nesplnilo totiž soudem uložené povinnosti ve vztahu k zákonu č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

„Ačkoliv je MZ ČR povinným subjektem, který má povinnost poskytovat informace vztahující se k působnosti ministerstva, v několika případech tak opakovaně a dlouhodobě nečinilo,“ uvádí zástupci tiskového oddělení NKÚ.

Svým přístupem ministerstvo vyvolalo čtyři exekuční řízení a některé stanovené úkoly tak neplnilo podle zprávy NKÚ právě tím nejhospodárnějším způsobem. To je ministerstva povinnost. Hospodaří totiž s veřejnými penězi.

Účetní závěrka MZ ČR za rok 2021

Při kontrole hospodaření na MZ ČR zástupci NKÚ prověřili také údaje závěrečného účtu, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky. Ministerský závěrečný účet podle NKÚ nevykazoval významné nesrovnalosti. Což může být, jak uvádí NKÚ, i tím, že kontrola probíhala ještě v době otevřeného účetního období roku 2021.

„MZ ČR proto průběžně opravovalo nedostatky, které kontroloři zjistili,“ uvádí mimo jiné NKÚ ve své zprávě.

Hodnota opravných účetních zápisů činila jedenáct miliard korun. Z toho 9,6 miliardy připadaly na opravy podmíněných závazků z transferů. A hodnota oprav v rozpočtové klasifikaci, zejména oprava nesprávně zatříděných výdajů na transfery poskytované obecním a krajským nemocnicím, dosáhla čtyř miliard korun.

„Po provedení těchto oprav sestavilo MZ ČR účetní závěrku, která dle názoru NKÚ podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví,“ tvrdí NKÚ.

Miloslav Kala: Nákup pomůcek prověříme do listopadu

Ministerstvo poté předložilo údaje pro hodnocení plnění státního rozpočtu za rok 2021. A i ty jsou podle výsledků prověření NKÚ spolehlivé. Ministerstvo navíc reagovalo i na výtky z předchozí kontroly a veškeré nedostatky úředníci podle NKÚ napravili v plném rozsahu.

Úspory ve zdravotnictví jsou podle NKÚ rizikem

Za upozornění stojí v minulém týdnu [29.8.] zveřejněné stanovisko NKÚ k návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2021. V něm NKÚ uvedl, že aktuální snahy o úspory ve zdravotnictví hrozí omezením dostupnosti zdravotní péče, snížením její kvality, zastavením růstu či sníženým odměňováním zdravotníků. A dokonce hrozí už i platební neschopností.

Své stanovisko vysvětlují zástupci NKÚ tím, že výdaje na zdravotní péči v Česku rostou rychleji než příjmy a situaci v posledních letech zachraňovalo navyšování platby za státní pojištěnce. To ale současná vláda – s výjimkou navýšení o 5,2 miliardy korun na péči o ukrajinské uprchlíky – zmrazila na loňskou úroveň.

„V roce 2022 došlo ke snížení plateb za státní pojištěnce. A dá se očekávat pokles výběru pojistného o 14 miliard korun. Což v souvislosti se zhoršující se ekonomickou situací, uprchlickou krizí a nejistotou ohledně pandemie covidu-19 značí silnou nepředvídatelnost systému veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí ve stanovisku NKÚ.

NKÚ: Zdravotnictví hrozí platební neschopnost

V něm zřetelně varuje před skutečností, že další vývoj hospodaření zdravotních pojišťoven směřuje k výrazným deficitům. A to přesto, že zdravotní pojišťovny mají aktuálně na účtech 61 miliard korun. Je třeba dodat, že roční výdaje do zdravotnictví přesahují 400 miliard Kč.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here