Výrobce stahuje dětský sirup Nurofen dané šarže

0
11490
Nurofen
Ilustrační foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Dětský sirup Nurofen Jahoda šarže 013463 s dobou použitelnosti do 5/23 stahuje výrobce z prodeje. V jednom balení přípravku našel cizorodý materiál. Sirup vrací pacienti do lékárny nebo prodejny, kde jej zakoupili. I bez účetního dokladu.

O stahování dětského sirupu s příchutí jahody z volného prodeje informuje na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

„SÚKL informuje o stahování léčivého přípravku Nurofen pro děti Jahoda, 20 mg/ml por. sus. 100 ml II z úrovně pacientů,“ uvádí na stránkách zástupci SÚKL s tím, že jde o izolovaný a ojedinělý případ.

K preventivnímu opatření přistoupil podle lékového ústavu držitel rozhodnutí o registraci, a to kvůli závadě v jakosti sirupu. Zmiňovaná šarže je na trhu s léky dostupná od června roku 2020. Jde o prvně ohlášenou závadu jakosti této šarže.

Údaje ke stahovanému léčivému přípravku
Kód SÚKL Název LP Doplněk názvu Šarže Použitelnost do
0237376 Nurofen pro děti Jahoda 20MG/ML POR SUS 100 ML II 013463 5/23

 [Zdroj: SÚKL]

Domácnosti, jež používají Nurofen pro děti Jahoda, 20MG/ML POR SUS 100 ML II nebo jej mají ve své domácí lékárničce, mají podle SÚKL zkontrolovat číslo šarže léku. Najdou ho strojovým písmem vytištěné na obalu léku. Stahování se týká pouze šarže číslo 013463.

Pokud zakoupili lék se stahovanou šarží, pak mají zajít do lékárny – nejlépe pak do té, ve které přípravek zakoupili. Lékárník jim ho vymění za balení jiné šarže nebo vrátí peníze. A to nejpozději do 31.10. 2022.

„Stahování se týká načatých i dosud nepoužitých balení přípravku,“ upozorňuje SÚKL s tím, že peníze za zakoupený lék stahované šarže vrátí prodejce i bez předložení účetního dokladu. A to za načatá i nenačatá balení.

Výměna dětského sirupu Nurofen nebude jednoduchá

S výměnou léčivého přípravku to ale nebude zřejmě tak jednoduché. Podle vyjádření předsedy Grémia majitelů lékáren Marka Hampela není lék v současné době možné zajistit v běžné distribuční síti. Jeho výměna tak bude obtížná.

„Z výrobních důvodů jsou přerušené dodávky až do 15.9.2022. S tímto opatřením jsou spojené administrativní (evidence balení) a náklady finanční (vrácené peníze pacientům),“ uvedl na svém twitterovém profilu Hampel.

Současně apeluje na veřejnost, aby se s výměnou léku obracela na prodejce, u kterých ho zakoupila, včetně benzinek a supermarketů.

Kam se obrátit s problémem

Další dotazy ohledně výměny stahovaného dětského sirupu pro děti mají lidé směřovat na společnost Reckitt Benckiser [Czech Republic], spol. s r.o., Praha, telefonní kontakt: +420 234 147  096. Pro písemné dotazy SÚKL uvádí emailový kontakt:

  • consumers_cz@reckitt.com
  • consumerHealth_cz@reckitt.com

Samotné lékárny pak vrací balení stahované šarže léčivého přípravku kterémukoliv distributorovi, od kterého nakupují zboží. To nejpozději do 13. 11. 2022. Vrácený léčivý přípravek lékárně distributor vyrovná formou dobropisu. Distributorovi pak náklady vykompenzuje držitel rozhodnutí o registraci, taktéž formou vystavení dobropisu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here