Diabetes podle dat ČPZP postihuje stále více lidí

0
630
diabetes
Ilustrační foto: Pixabay.com

Lidí s diabetem, lidově cukrovkou, podle dat České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] přibývá. Loni jich ČPZP registrovala už 82 721, meziročně o téměř 2 500 více. Rostou i počty dětských diabetiků. Se zvyšujícím množstvím pacientů současně stoupají i náklady na jejich léčbu.

„Dětských pacientů s diabetem jsme loni evidovali rovných 500. Což představuje jejich meziroční nárůst o 14,7 procenta. Z toho počet chronicky nemocných pacientů ve věku do 18 let se během jediného roku zvýšil na 349 z 315 v roce 2020,“ upozornila mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Celková částka, kterou třetí největší zdravotní pojišťovna v České republice vynakládá na léčbu dětských i dospělých pojištěnců s diabetem, stoupla meziročně o bezmála 34 milionů korun. V roce 2021 se tak přiblížila k 1,2 miliardy korun, kdy téměř 1,1 miliardy korun směřovalo na péči o chronicky nemocné diabetiky.

Diabetes může vyústit v další závažné onemocnění

Cukrovka, lékařsky diabetes mellitus, je chronické metabolické onemocnění, které provází zvýšená hladina glukózy v krvi. O cukrovce hovoříme v případě, kdy si tělo neumí poradit s nadměrným množstvím cukru. Příčinou je nedostatek inzulínu, tedy hormonu produkovaného ve slinivce břišní, který pomáhá vstřebávání cukru z krve do buněk.

Existují dva typy cukrovky. Diabetes I. typu vzniká právě nedostatečnou produkcí inzulinu. U cukrovky II. typu je tělo na účinnost inzulínu rezistentní. Tkáně vůči němu mají sníženou citlivost. Proto se musí hormony dodávat ve větším množství.  Cukrovka může vyústit v mnoha závažných onemocnění, jako jsou nemoci srdce, selhání ledvin či amputace nohou.

Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

Od roku 1980 narostl počet nemocných cukrovkou 2,5krát. Pokud by počet diabetiků přibýval podobným tempem [tj. zhruba 10 tisíc/rok], v roce 2035 postihne toto onemocnění každého desátého občana ČR. Vzniku diabetu lze do určité míry předejít. A to racionálním stravováním, udržováním normální tělesné hmotnosti a dostatkem pohybové aktivity.

ČPZP chystá pro diabetiky vyšší příspěvky z preventivních programů

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna zatím přispívá svým pojištěncům na prevenci zhoršení diabetes částkou 500 korun.

„Pro usnadnění života s diabetem připravujeme pro naše pojištěnce od 18 let podstatné zvýšení tohoto příspěvku. Umožníme jeho čerpání i pro diabetické děti,“ prozradila mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Na vyšší příspěvky si pojištěnci ČPZP sáhnou již začátkem příštího roku, kdy pojišťovna na svých webových stránkách cpzp.cz zveřejní informace o nových preventivních programech na rok 2023.

Pro přeregistraci k ČPZP stačí i bankovní identita

Příspěvek z tohoto programu je určen na nákup produktů a pomůcek pro diabetiky, třeba na dezinfekci kůže před odběrem krve k zjištění hodnoty glykemie pomocí glukometru či k dezinfekci kůže před aplikací inzulínu.

Využít příspěvek od ČPZP lze také na nákup testovacích proužků pro zjištění glukózy/ketonů v moči, na nákup příslušenství k inzulínové pumpě [baterie, zásobníky inzulínu], na diagnostické proužky pro stanovení hodnot glukózy v krvi zakoupené nad rámec hrazeného množství, na jehly a na glukometr. Příspěvek se vztahuje i na speciální obuv pro diabetiky zakoupenou v lékárně nebo v prodejně zdravotnických potřeb, popřípadě přímo u výrobce.

Světový den diabetu si připomínáme vždy 14. listopadu

Světový den diabetu vyhlašuje Světová zdravotnická organizace a Mezinárodní diabetická federace již od roku 1991. Cílem je zvýšit povědomí o všech typech cukrovky a podpořit prevenci cukrovky 2. typu. Tento světový den se slaví vždy 14. listopadu, v den, kdy se narodil objevitel inzulínu Frederick Banting.

EU dá ČR miliardu na diabetologii, kardiologii a obezitologii

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje přes 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here