Zdravotnictví čekají dobré časy, myslí si ministr Válek

0
907
valek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s premiérem Petrem Fialou po bilanční návštěvě resortu zdravotnictví. / Foto: Úřad Vlády ČR

Připojištění zdravotní péče, které chce zavést vláda Petra Fialy [ODS], přinese do zdravotnictví až pět procent finančních prostředků navíc. Uvedl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Jiní to ale vidí jinak.

Například ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Zdeněk Kabátek hovoří o tom, že připojištění v podobě, jak se o něm nyní hovoří, přinese do zdravotnictví maximálně 1,5 až dvě procenta navíc. Všichni se ale shodují v tom, že zdravotní připojištění dává smysl, protože českému zdravotnictví zajistí možnost dalšího zdroje financování. A pacientům nabídne možnost volby připlatit si za určitý nadstandard.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Odhad prostředků navíc do zdravotnictví skrze zdravotní připojištění oznámil ministr Válek po bilanční návštěvě premiéra Petra Fialy [ODS] na resortu zdravotnictví. Nicméně i on dodal: „Odhady se samozřejmě liší, záleží na rozsahu připojištění.“

Nicméně důležité podle něj je, že další zdroj financování veřejného zdravotního pojištění v podobě komerčního připojištění, které má být dobrovolné, přinese do systému více peněz. Z čehož podle něj budou těžit všichni pojištěnci.

V letošním roce hospodaří sedm veřejných zdravotních pojišťoven s částkou zhruba 431 miliardy korun. Příští rok mají pojišťovny od plátců pojistného vyinkasovat přibližně 465 miliard korun s ohledem na vývoj hospodářství. Pokud bychom tedy vzali slova ministra Válka vážně, připojištění by přidalo do zdravotnictví přibližně 23,3 miliardy korun v příštím roce. Vyjdeme-li z odhadu šéfa VZP ČR, šlo by maximálně o 9,3 miliardy korun.

Zdravotní připojištění mají všude na západě

Premiér Petr Fiala veřejnost upozornil, že zavedení zdravotního připojištění neznamená zhoršení kvality zdravotní péče pro některé skupiny obyvatel. Konkrétně ty z ekonomicky slabším zázemím.

„Bude zachována vysoká kvalita zdravotní péče pro všechny občany bez ohledu na to, v jaké jsou sociální a ekonomické situaci,“ řekl.

Lidé na Bruntálsku losují o volné místo u zubaře

V žádném případě podle něj nepůjde o rozdílnou kvalitu zdravotní péče. Což ani ze zákona není možné, dodal. Vysvětlil, že připojištění zdravotní péče má krýt náklady pojišťovnami nehrazené péče.

Podobnou možnost mají podle ministra Válka občané většiny západních evropských zemí.

„Vždycky to vede k tomu, že z toho mají výhody ti, kteří mají zájem pečovat o své zdraví a být aktivní. Klíčové je, že peníze pořád musí zůstávat v systému a nesmí být ze systému vyváděny jinam,“ dodal ministr.

Zdravotní připojištění představí MZ ČR příští rok

Stakeholdeři ve zdravotnictví však zůstávají k plánům této vlády docela skeptičtí. Prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek minulý týden v pořadu České televize Otázky Václava Moravce [OVM] uvedl, že nevěří, že tato vláda zdravotní připojištění ve svém funkčním období zavede. To proto, že to prostě nestihne. A její současný výkon nějakým zásadním reformám ve zdravotnictví prozatím neodpovídá.

„Základem je si uvědomit, že současný standard je velmi široký, a není se tedy na co připojišťovat,“ řekl.

Ministr Válek si v pořadu přesto trval na svém. Možnost připojištění by podle něj mohla být od ledna 2025 nebo 2026.

Pojistné produkty už MZ ČR chystá

Resort zdravotnictví už se přípravou zdravotního připojištění podle Vlastimila Válka zabývá nyní. Zatím jde o připojištění zubní péče, zdravotně sociálního pomezí a odměny a benefity za péči o své zdraví. Uvedl to před poslanci na říjnovém jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví.

K zavedení dobrovolného pojištění ministr uvedl, že stávající rozsah zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění zůstane nezměněný. Mimo zubní péči chce dát možnost připojištění také takzvaného sociálně zdravotního pomezí, kdy by produkt kryl rizika, jak řekl ministr, horizontálně i vertikálně.

„Když se my necháme připojistit, abychom z našeho připojištění mohli hradit sociálně zdravotní pomezí svým rodičům, sobě i eventuálně svým dětem,“ vysvětlil ministr to, co znamená krytí rizik vertikálně a horizontálně.

Pojištění dlouhodobé péče chce 69 % Čechů

Upřesněme, že sociálně zdravotní pomezí pokrývá zdravotní služby poskytované v zařízeních sociální péče nebo v terénu při domácí péči. Především o lidi s omezenou osobní obslužností kvůli často i více onemocněním. Domácnosti přitom ne vždy řeší finance na tuto péči, ale téměř vždy řeší dostupnost této péče. Na to ostatně již reagují komerční pojišťovny, které chtějí přijít s vlastním produktem v této věci. Nicméně i ony upozorňují, že pojištění nebude pro všechny. Problém podle nich není v penězích, ale v kapacitách tyto služby zajistit.

Ministr Válek má v oblibě „holandský model“

Třetí oblast chystaného zdravotního připojištění nazývá ministr modelem holandským, který se zaměřuje na osobní odpovědnost pojištěnce směrem k vlastnímu zdraví.

„Ten se mi nesmírně líbí, protože je velmi sociální a velmi solidární,“ řekl k němu Válek s tím, že tento model umožní do systému dostat další peníze pro ty, co dbají o svou péčí, chodí na preventivní prohlídky a účastní se screeningových programů.

Chystaný balíček s několika modely zdravotního připojištění plánuje ministerstvo blíže představit v druhé polovině roku 2023. Nejprve ho poskytne k jednání sněmovnímu a senátnímu výboru pro zdravotnictví. Poté půjde do legislativního připomínkového řízení.

Finance do systému mimo zdravotní připojištění přinese podle Válka od ledna 2024 zaváděná automatická valorizace plateb za státní pojištěnce. Novinka podle něj v prvním roce fungování do zdravotního systému přidá 40 až 50 miliard korun. A tak, jak uvedl, české zdravotnictví čekají dobré časy.

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Nutno dodat, že platba za zdravotní pojištěnce se zvedne jen nepatrně nad platbu, kterou stanovila vláda Andreje Babiše [ANO], ale vláda Petra Fialy ji kvůli úsporám opět snížila. Což například prezident Miloš Zeman charakterizoval jako „tupý škrt„.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here