V Liberci otevře nová pobočka na testování HIV

0
676
Liberci
Mobilní testování na HIV prostřednictvím ČSAP / Foto: Statutární město Liberec

Česká společnost AIDS pomoc [ČSAP] otevře pobočku v Liberci. Ta poslouží k poradenství a anonymnímu testování, to nejen na infekci HIV, ale třeba i syfilis a žloutenku. Pobočku společnost otevře 12. ledna.

Otevřena zájemcům bude každý čtvrtek odpoledne v nemocniční budově K v Husově ulici. Česká společnost AIDS v Česku provozuje zatím deset poboček, nejbližší od Liberce je ve zhruba sto kilometrů vzdálené Praze. Dále i v Ústí nad Labem a Hradci Králové.

[Zdroj: ČSAP]

„Vyjíždíme mobilními checkpointy, to jsou ty sanitky. Jezdili jsme i do Liberce a o testování tam byl zájem, proto jsme se rozhodli i v Liberci udělat pevnou pobočku,” uvedl za ČSAP Július Szabó.

V Liberci podle něj při výjezdu sanitky otestují 30 až 40 lidí. Testování u ČSAP pomoc je anonymní. Nikdo nikomu nesděluje žádná data, nic se neeviduje. Podle Szaba jen v případě, že se potvrdí pozitivní výsledek testu v Národní referenční laboratoři, pak společnost s klientem komunikuje a vysvětlí mu, co má dál dělat.

Výskyt HIV+ v Libereckém kraji

V Libereckém kraji od začátku letošního roku přibylo jedenáct nových případů HIV infekce, loni to byli za celý rok tři lidé s HIV+. Nárůst je patrný i v dalších částech země, od začátku ledna do konce října za celou republiku přibylo 249 případů infekce.

„Obvykle před tím přibývalo do 20 osob měsíčně, v poslední době to stoupá a dostává se nad 20 osob měsíčně,” uvádí Hana Knížová z hygienické stanice.

Počty nových případů infekce HIV se v Česku nepřetržitě sledují od roku 1985.

„Tehdy se říkalo, kdo je HIV pozitivní, tak do tří let onemocní a do pěti let zemře. Což dnes vůbec neplatí, protože máme osoby, které když dodržují režim, berou léky, chovají se tak, jak je jim doporučováno, tak s HIV pozitivitou žijí víc než 20 let,” říká.

Nový lék na HIV: Pacienti žijí déle a nejsou infekční

Anonymní testy na HIV podle údajů na webu provozovaném Státním zdravotním ústavem [SZÚ] v Libereckém kraji nabízí i Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem, pracoviště Liberec a nezisková organizace Most k naději prostřednictvím programu K-centrum v Liberci a České Lípě.

Statistiky výskytu HIV letos zvyšují běženci z Ukrajiny

Na HIV bylo v Česku od roku 1985 do konce října 2022 pozitivně testováno 4 323 lidí, z toho 3 696 mužů. Dvě třetiny z HIV pozitivních jsou muži mající sex s muži a bisexuálové. Nejvíce lidí s HIV pobývá v Praze. Liberecký kraj při přepočtu na 100 000 obyvatel je v rámci republiky na osmém místě. Nemoc AIDS se v Česku od roku 1985 rozvinula u 816 HIV pozitivních a 366 lidí na nemoc zemřelo.

Počty registrovaných a neregistrovaných lidí s HIV zvedají příchozí uprchlíci z Ukrajiny. S potvrzenou HIV pozitivitou v Česku pobývá 537 běženců z Ukrajiny. Z toho 166 mužů, 353 žen a 18 dětí mladších 15 let. Zhruba 92 procent jich o nákaze virem vědělo. Mimo běžence se letos v Česku nákaza potvrdila u 249 osob, z více než 50 procent jde o cizince s uděleným dlouhodobým pobytem.

S HIV v Česku pobývá 537 běženců z Ukrajiny

Nárůst HIV pozitivity v Česku letos vzhledem k příchodu dnes bezmála půl milionu ukrajinských běženců lékaři předpokládali. Uvedl to například předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda [ODS] počátkem října na jednání výboru, když řekl, že Ukrajina má nulovou informovanost o této chorobě.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here