Jen polovina dětí s HIV se léčí, svět chce změnu

1
746
deti_s_HIV
Jedenáctidenní chlapec Ishod z Ghany na své první zdravotní prohlídce. / Foto: WHO

Účinná antiretrovirová léčba se dostává jen 52 procentům dětí nakaženým virem HIV. Dospělých s HIV se léčí 76 procent. Zajistit léčbu všem dětským pacientům s HIV do roku 2030 se zavázala Globální aliance pro ukončení AIDS u dětí.

Údaje o počtech léčených dětí a dospělých nakažených virem HIV přinesla mezinárodní organizace UNAIDS [Joint United Nations Programme on HIV/AIDS] ve zprávě Global AIDS Update 2022. Propastný rozdíl v dostupnosti účinné antiretrovirové léčby mezi dětmi a dospělými vzbudil pozornost několika významných organizací, které na skutečnost zareagovaly vytvořením nové globální aliance. Za úkol si předsevzaly, že do roku 2030 na světě nebude jediné dítě infikované virem HIV, které by se nedostalo k účinné léčbě.

„Široká propast v dostupnosti léčby mezi dětmi a dospělými je pobuřující,“ řekla výkonná ředitelka UNAIDS Winnie Byanyimaová na Mezinárodní konferenci o AIDS, která se konala na přelomu letošního července a srpna v kanadském Montrealu.

Globální ochrana veřejného zdraví selhala, vědí v Africe

S pomocí nového uskupení nazvaného Globální aliance pro ukončení AIDS u dětí do roku 2030 svět dokáže podle jejích slov „rozhořčení změnit v akci“. Řešení podle ní spočívá ve zvýšení dostupnosti nových vylepšených léků na utlumení infekce HIV v těle. Potřeba dle ní ale bude i politická vůle a odhodlání místních komunit.

„Můžeme to vyhrát, ale vyhrát můžeme jen společně,“ řekla Byanyimaová.

Globální aliance se prvně sejde ještě letos v Nigérii

Do nové Globální aliance pro ukončení AIDS u dětí do roku 2030 se zapojily organizace UNAIDS, UNICEF, WHO, Globální síť lidí žijících s HIV a národní vlády z HIV nejvíce postižených zemí. Mezi prvních dvanáct zemí patří Angola, Kamerun, Pobřeží slonoviny, Demokratická republika Kongo [DRC]. Dále Keňa, Mosambik, Nigérie, Jižní Afrika, Tanzanie, Uganda, Zambie a Zimbabwe.

Čtyři pilíře pro kolektivní akci podle UNAIDS
  • Zajištění účinné léčby všem těhotným a kojícím ženám a dívkám s HIV.
  • Posílení prevence a diagnostiky HIV u těhotných a kojících dívek a žen.
  • Širší přístup k testování na HIV, zajištění léčby a péče o kojence a dospívající ve vyšším riziku nákazy virem HIV. Především těm, kteří žijí s HIV pozitivní osobou.
  • Rovný přístup k léčbě, zdravotním, sociálním službám i pro dětské a dospívající pacienty.

První zasedání Globální aliance bude hostit v letošním říjnu Nigérie. Právě Nigérie patří k zemím, kde se virus HIV mezi lidmi nekontrolovaně rozšiřuje a patří k nejčastější příčině úmrtí v zemi.

„Skutečnost, že pouze polovina dětí s HIV se dostává k antiretrovirové léčbě je skandál a skvrna na našem kolektivním svědomí. Globální aliance pro ukončení AIDS u dětí je příležitostí k obnovení našeho závazku vůči dětem a jejich rodinám,“ řekla na zmiňované konferenci nigerijská ministryně zdravotnictví Osagie Ehanire.

Ochrana novorozenců a dětí před nákazou HIV

Na mezinárodní konferenci promluvila i žena z praxe, Limpho Nteko z Lesotha. Ta se o své HIV pozitivitě dozvěděla ve svých 21 letech a v době, kdy byla těhotná se svým prvním dítětem. To ji přimělo zapojit se do tehdy průkopnického programu Mothers2Mothers [m2m], který jako komunitní zdravotnice zaměstnává ženy s HIV. Ty pečují o nakažené ženy a dívky a pomáhají jim obstarávat léky. Pracují ve zdravotnických zařízeních i přímo v terénu, tedy v domácnostech.

„Abychom uspěli, potřebujeme informovanou generaci mladých lidí, kteří budou mít pocit, že mohou o HIV mluvit a získat služby a podporu, které potřebují k ochraně sebe i svých dětí před HIV,“ řekla na mezinárodní konferenci Nteko.

Stejně jako u AIDS doplácí na covid ty nejchudší země

Zmínila i výsledky několikaleté práce organizace m2m. Podle ní se jí podařilo významně snížit přenos HIV z matky na dítě u registrovaných klientů. Což dokládá, že pokud se dají všechny síly dohromady, není cíl, který si zadala nová Globální aliance, zcela nedosažitelný.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here