Ministr Válek řeší reexporty léků. Po SÚKL chce přesná data

0
590
valek
Foto: Pixabay.com

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] uvedl, že Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] má důsledněji využívat nástroje zamezující reexporty léků. Uvedl to minulý týden.

Důrazná slova ministra Válka směřující na adresu SÚKL nejsou v poslední době žádná novinka. Již před několika týdny od Ústavu žádal důslednější kontrolu prodeje léků na internetu v době jejich nedostatku. Nyní po lékovém ústavu chce „přesná data o vývozu léků z Česka do zahraničí včetně druhů léků a pokutovaných subjektů.“

„Čekám na podrobnou analýzu SÚKL. Chtěl bych přesně vědět, kterých lékáren se to týká, kdo je vlastníkem těch lékáren – jestli jsou to sítě nebo jednotlivci,“ specifikoval své požadavky ministr.

Je podle něj otázkou do budoucna, zda by se neměl lékový ústav věnovat nejen bezpečnosti léků. Zmínil, že by mohl rovněž monitorovat, jaké léky a v jakém množství se do Česka dodávají. Případně je podle něj vhodné zvážit, zda by neměly mít možnost zasáhnout i jiné státní orgány.

„Reexporty se na českém trhu provádějí relativně běžně. Některé subjekty [privátní a nemocniční lékárny, pozn. red.] si tím zlepšují hospodářský výsledek, protože v některých případech kvůli poměrům na trhu finančně ztrácí, reexporty si tak dorovnávají výdělky,“ popsal svého času pro ZdraveZpravy.cz jednu z podob tuzemské reexportní praxe zástupce farma firem.

Takzvané reexporty, v nichž se podle dat ministerstva zdravotnictví ročně protočí až pět miliard korun, využívají některé z tuzemských lékáren za účelem rychlého dosažení zisku. Léky v Česku nakoupí za regulované ceny a s přirážkou je následně přeprodají do zemí, kde je jejich cena vyšší nebo v nich dané léky chybějí. Reexport sám o sobě zákon nezakazuje. Ale vyžaduje i splnění příslušných zákonem daných administrativních a věcných podmínek. Vývozy léků za hranice řeší i okolní země. Slovensko již přijalo takzvaný emergentní systém.

Emergentní systém na Slovensku

Ředitel Sekce farmacie a lékové politiky Ministerstva zdravotnictví SR Peter Musil slovenský emergentní systém ISMOL [Informačný systém na mimoriadne objednávanie liekov, pozn. red.] v době krátce po jeho zavedení chválil.

„Ukončil reexport levných léků ze Slovenska do bohatších unijních zemí,“ řekl v rozhovoru ZdraveZpravy.cz.

Reexport léků ze Slovenska byl legální, ale neetický

Systém umožňuje slovenským nemocničním a veřejným lékárnám objednat léčivý přípravek pokaždé, když ho nemohou zajistit obvyklou cestou. Je povinností výrobce léku [držitele rozhodnutí o registraci] takový lék lékárně dodat do 24 hodin od aktivace systému. K pacientovi se pak lék musí dostat nejpozději do 72 hodin. Ve chvíli, kdy nejsou tyto lhůty dodrženy, přicházejí na řadu finanční sankce. V Česku se o tomto systému dlouhodobě diskutuje. Poslanci projednávání zákona o něm ale přerušili na zdravotnickém výboru už v roce 2020. Jednáních o zákonu se jako člen sněmovního výboru účastnil i ministr Válek.

Poslední kontrola SÚKLu potvrdila reexporty léků

SÚKL minulý týden informoval, že má podezření na organizované vývozy léčiv vázaných na recept. Celkem 14 provozovatelům lékáren udělil pokuty za 10,5 milionu korun. Z jejich evidencí zmizelo 130 000 balení léků za téměř 67 milionů korun. Podle ředitelky SÚKL Ireny Storové jde o již dokončená správní řízení. A některá další ještě probíhají, proto může být částka dvojnásobná i vyšší.

Česko opět řeší reexporty léků do zahraničí

Šlo například o léky na diabetes, astma, chronickou obstrukční plicní nemoc, vysoký krevní tlak či cholesterol. Dále na epilepsii nebo proti krevní srážlivosti. Zatím se naopak neprokázalo podobné zacházení u antibiotik nebo dětských sirupů proti horečce, které v Česku chyběly před koncem roku.

Zpráva SÚKL vyvolala velkou nevoli u lékárníků. Česká lékárnická komora [ČLnK] připomněla, že SÚKLu nabízela při odhalování těchto praktik pomoc a součinnost. Komora by pak mohla vést disciplinární řízení s těmi členy, kteří se na nelegální činnosti podílejí.

„V takto vážných případech by mohli být obvinění i vyloučeni z Komory, čímž by přišli o možnost vykonávat své povolání,“ navrhli zástupci ČLnK v reakci na sdělení SÚKL.

Podle nich lékový ústav jejich nabídku ale zatím nikdy nevyužil. A nepředal ČLnK ani údaje umožňující zahájit disciplinární řízení. Zároveň lékárníci zdůraznili, že zmiňovaná nelegální činnost s vývozem léků na předpis do zahraničí je v Česku letitý problém.

„Čili nejde o něco, co by se poprvé projevilo teprve v posledních měsících. Přesto dosud nebyla navržena změna zákona o léčivech, která by Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv umožňovala účinnější odhalování a trestání nezákonných vývozců léků,“ uvedli.

Ministr Válek se vložil do reexportů

Ministr Válek minulý týden k reexportům dále řekl: „Je potřeba, aby ještě důsledněji využíval SÚKL nástroje, které mu zákon umožňuje využívat.“

A to přesto, že Ústav aktuálně pokutoval některé firmy za nedostatky ve vedení evidence skladových zásob a výdeje v lékárnách. Do zahraničí se podle SÚKL vyvážejí obvykle takové léky, které jsou v Česku levnější než v cílových zemích.

„Tento bod je třeba diskutovat i na úrovni Evropské unie,“ uvedl ministr.

Reexporty v Česku se podle něj týkají malého množství léků. Zdůraznil, že kolem problému vývozu léků panuje spousta spekulací o vinících, ale nikdo z předcházejících ministrů ho neřešil.

„Není možné, aby se tady o reexportu deset či 15 let mluvilo, pořád se vykládalo, že je to problém, ale v podstatě jsme neměli informace, zda je to problém systémový nebo něčeho jiného. Jenom se tady strany hádaly a házely to vzájemně na sebe,“ řekl k reexportům ministr Válek.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here