Poslanci přerušili projednávání emergentního systému

0
463
emergentniho
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

S výjimkou dvou poslanců odmítli členové sněmovního zdravotnického výboru na svém včerejším zasedání [9.9.] pustit dál vládní návrh zákona o zavedení emergentního systému v Česku.

Jedním z opakujících se argumentů bylo, že některé firmy mají s tímto zákonem problém. Naopak štěstí měl zákon o zdravotnických prostředcích, ten výborem prošel.

Sněmovní zdravotnický výbor včera doporučil Poslanecké sněmově k projednání a ke schválení vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 268/2014 Sb., o zdravotnických prostředcích a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích. Dále doporučil zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

Tyto zákony mění zásadním způsobem nakládání se zdravotnickými pomůckami v ČR. Například umožní, aby vybrané zdravotnické prostředky mohl předepsat nejen lékař či zubní lékař, ale i jiný zdravotnický pracovník [např. zdravotní sestra]. Zároveň rozšiřují pravomoci Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] a to hned v několika oblastech.

Co změní nový zákon o zdravotnických prostředcích

Náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel, který na jednání výboru fyzicky zastupoval ministra Adama Vojtěcha [za ANO], uvedl, že Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] spolu se SÚKLem splnilo v této věci i zadaný úkol z minulého jednání výboru. Tím bylo vypracování podmínek používání ePoukazu [elektronického poukazu pro předpis zdravotnického prostředku v ambulantní péči], což je něco jako eRecept. 

Dodejme, že zákon o zdravotnických prostředcích [ZoZP] doplňuje Nařízení 2017/745 o zdravotnických prostředcích [MDR], upravuje oblasti ponechané v gesci národních zákonodárců [oblast předepisování, výdeje, používání, BTK a oprav či lokální registrace osob a ZP] a stanovuje sankce za porušení MDR a ZoZP. Z 16 členů zdravotnického výboru hlasovalo pro doporučení zákona ke schválení 15 členů, jeden se zdržel hlasování.

Návrh emergentního systému

Dalším bodem jednání zdravotnického výboru byl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů [zákon o léčivech], ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

„Cílem tohoto návrhu je zajistit dostupnost léčivých přípravků v České republice. Jeho důležitou součástí je pak návrh emergentního systému, který řeší problematiku reexportu léků,“ uvedl Filip Vrubel.

Dodal, že návrh u hrazených léčiv stanovuje seznam léčiv, které lze vyvézt, a upravuje i vývoz ostatních léčiv.

Zpravodajka zákona Hana Aulická Jírovcová [KSČM] uvedla, že v případě tohoto zákona došlo ke značnému zpoždění, jakkoli je zákon po prvním čtení. Vyjádřila se v tom smyslu, že zákon je problematický, u ní a jejích kolegů na něj nepanuje dobrý náhled. Proto očekává další diskuzi nad jeho podobou.

„Já osobně budu pro přerušení projednávání tohoto zákona z toho důvodu, že pokud se zákon dostane do druhého čtení v Poslanecké sněmovně, může jeho podoba dopadnou všelijak,“ uvedla.

Na její slova pak navázal její stranický kolega Daniel Pawlas, který upozornil, že součástí zákona je i změna distribuce léčiv.

„Část firem je s návrhem zákona bez problémů, akceptuje ho, část s ním ale má problém. […] Tento návrh mi přijde nedokonalý, materiál by neměl být projednán, měl by být vrácen k přepracování,“ řekl.

Poslanci odročili jednání o emergentním systému

Někteří poslanci jsou jednoznačně za emergentní systém

K zákonu se vyjádřil i poslanec hnutí ANO Rostislav Vyzula, který uvedl, že v zákoně je například i významná část o elektronizaci opiátových receptů, což je také významné téma. Zmínil, že má za to, že MZ ČR na dotažení tohoto zákona vůbec nespěchá. Stejně jako například na novelu zákona o návykových látkách, který s projednávanou normou souvisí.

Filip Vrubel na to reagoval slovy, že MZ ČR pracuje prioritně na všech svých zákonech, ale aktuální situace kolem nákazy covid-19 úřad dostává pod časový tlak. Což platí i pro zákon, který se dotýká emergentního systému.

Podle Jiřího Běhounka [ČSSD] je i tak zákon, jenž by v Česku zavedl emergentní systém, velice jasný. Poslancům dle jeho slov nic nebrání na tomto zákonu dál pracovat. Poslanec Petr Pávek [STAN] nečekal, že se při projednávání emergentního systému znovu objeví snahy zastánců současné podoby vývozu a distribuce léků.

„Já určitě pro tento zákon budu hlasovat, protože ho považuji za velice důležitý,“ uvedl.

Projednávání emergentního systému bylo přerušeno

Poslanci hlasovali o návrhu poslankyně Hany Aulické Jírovcové o přerušení projednávání zákona do března příštího roku. A tento návrh také schválili. Pro bylo jedenáct z nich, dva byli proti, tři se zdrželi hlasování.

Filip Vrubel to následně okomentoval, že tento zákon je pro MZ ČR prioritním zákonem a před jeho projednáváním se k němu žádný z poslanců kriticky, ale ani nijak jinak v interakci s MZ ČR nevyjádřil. Poukázal na to, že MZ ČR je připraveno hledat kompromisy u tohoto zákona i u emergentního systému se všemi, kdo o to z poslanců projeví zájem.

„Je velká škoda, že tento tisk nemůže jít dál. A chtěl bych požádat, aby kdokoli, kdo má zájem se na podobě tohoto zákona podílet, aby s námi o tom jednal. My jsme připraveni to řešit,“ uvedl.

Emergentní systém řeší reexporty i dostupnost léků

Situace ohledně krize covid-19

Poslanci dále jednali o aktuální situaci kolem krize covid-19. Vyslechli argumenty ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO], který se k jednání připojil online, hlavní hygieničky Jarmily Rážové či nového náměstka pro zdravotní péči Aleksiho Šeda. Fyzicky na jednání byl přítomen vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Ten uvedl, že situace ohledně covidu-19 se zhoršuje ve většině evropských zemích.

„V České republice je ale situace ještě o stupínek horší. […] Jsme lehce na počátku explozivního šíření,“ uvedl.

Podle něj lze očekávat, že situace se bude v následujících dnech ještě zhoršovat. Musí se tedy zavést taková opatření, která sníží šíření nákazy okamžitě.

„Třeba Velká Británie nyní limituje počet maximální možné skupiny lidí na šest lidí, nikoli na 600 a více jako u nás. Problém je, že dochází dominantně k aerosolovému přenosu nemoci,“ uvedl s tím, že s velkou jistotou bude Česká republika přijímat v následujících dnech další preventivní opatření.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here