Poslanci na své dnešní schůzi [29. 11.] odročili jednání o emergentním systému. Tedy vládní novele, která tento systém zavádí do systému obchodu a výdeje léčiv v České republice. Cílem novely je zajistit plnou dostupnost léků v lékárnách.

Novela stanoví, že výrobci by museli v případě nutnosti dodat chybějící lék vydávaný na recept do dvou pracovních dnů do kterékoli lékárny v Česku. Tím by mělo dojít k úpravě dosavadního nařízení, které stanovuje povinnost výrobců dodat distributorovi léky podle tržního podílu. To ale není podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] vymahatelné.

Novelu zákona kritizovali poslanci vládní ČSSD a opoziční KSČM, která kabinet ve Sněmovně toleruje. Dolní komora projednávání předlohy o emergentním systému nakonec přerušila na návrh Martina Kupky [ODS] a Daniela Pawlase [KSČM] do další schůze.

Prostor pro ČLnK

Drtivá většina poslanců, kteří vystoupili v debatě, poukazovali na to, že předloha problém nedostatku některých léků nevyřeší. Poslanci se opírali přitom o argumenty České lékárnické komory [ČLnK]. Ta je dlouhodobým odpůrcem emergentního systému.

„Návrh není vydiskutován v odborné veřejnosti,” řekl například Vít Kaňkovský [KDU-ČSL].

Přerušení prvního čtení by mělo otevřít prostor k dalším jednáním s představiteli komory. Odročení nepodpořili prakticky jen poslanci vládního hnutí ANO. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] předlohu hájil.

„Máme podporovat dostupnost léků pro pacienty, ne byznys distributorů,” zdůraznil.

Uvedl, že navzdory současným omezením se zvyšuje objem zpětného vývozu léků z Česka do zahraničí, kde jsou léky dražší než u nás. Odvolával se na zkušenosti ze Slovenska, z nichž se novela inspirovala.

Podle poslance za sociální demokracii Jiřího Běhounka na Slovensku funguje jiný princip, podoba navrhované vládní novely je podle něho naprosto nepřijatelná. Komunistický poslanec Daniel Pawlas zase řekl, že lékárny by byly závislé na vůli výrobců léků.

Proč přichází emergentní systém

Hlavním cílem emergentního systému je zajistit dostupnost léčiv v České republice. A to tím, že výrobcům léčiv stanovuje povinnost v případě nutnosti dodat chybějící lék vydávaný na recept do dvou pracovních dnů do kterékoli lékárny v Česku.

Zároveň řeší i takzvané reexporty léků. V současnosti může být jejich zpětný vývoz do ciziny zakázán v podstatě až při jejich nedostatku u nás.

Podle novely zákona by ovšem vývoz měl být povolen jen u léčiv, která budou uvedena na seznamu vydaném Státním ústavem pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Do seznamu se přitom dostanou jen léky, u nichž bude ověřeno, že je jich v Česku dostatek.

Novela zavádí i další cesty, jak léky pro pacienty zajistit. Například možnost dovozu nebo jeho dočasného použití, pokud lék nesplňuje všechny formální podmínky pro uvedení na český trh. Zároveň bude možné vývoz konkrétního léku zakázat. 

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here