Senátoři budou jednat o zákonu, který zavádí takzvané zdanění technických rezerv pojišťoven. Ten prošel Sněmovnou za podpory zejména poslanců ANO a KSČM. Zástupci pojišťoven ovšem upozorňují, že tvrdší zdanění pojišťoven nezaplatí nikdo jiný než jejich klienti. A již i vyčíslili, kolik je to bude stát.

3 400 korun – to je částka, o kterou budou ochuzeni klienti s průměrnou smlouvou životního pojištění [pojistné 800 Kč měsíčně po dobu 22 let] z důvodu zdanění technických rezerv. Alespoň tak to spočítala Česká asociace pojišťoven [ČAP].

„Od začátku upozorňujeme na fakt, že zdanění technických rezerv bude mít přímý dopad na budoucí výplaty klientů s životním pojištěním,“ říká výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek.

Mechanismus ztráty je prostý. Pokud stát již na začátku zdaní technické rezervy pojišťoven, ty uberou klientům z částky, kterou jim mají zhodnocovat v rámci pojistné smlouvy. A na konci smlouvy tak dostane klient méně peněz. Kvůli zdanění rezerv již na počátku se jim o částku, která skončí ve státním rozpočtu, průměrně zhorší zhodnocení prostředků. U klientů, kteří u pojištění upřednostňují investiční složku, bude ztráta ještě vyšší.

Prostředky klientů, které jsou uloženy v rezervách, jsou specifické tím, že jsou to peníze s dlouhým investičním horizontem. Navíc jsou to peníze, které mají zůstat v České republice a máme se snažit, aby nezmizely v zahraničí. Ale také, aby se neprojedly v rozpočtu v průběhu dvou let a byly investovány do něčeho smysluplného,“ vysvětluje Jan Matoušek.

MF ČR chce tvrdší zdanění pojišťoven

Ministryně financí Alena Schillerová jakékoli námitky odmítá. Brání se tím, že pouze dává do pořádku jedno vylobbované privilegium.

„Privilegium pojišťoven, které je vzhledem k ostatním daňovým poplatníkům mimořádně nespravedlivé. Opozice před lety dala pojišťovnám možnost agresivní daňové optimalizace a nyní, když to naše vláda napravuje, tak pochopitelně brojí proti,“ tvrdí.

S jejím argumentem ovšem nesouhlasí jak pojišťovny, tak třeba i pojistní matematici prostřednictvím České společnosti aktuárů [ČSpA].

 „Představte si, že nastoupíte do práce, dostanete první výplatu, ale zaplatíte daň z příjmu z výplat až do odchodu do důchodu. A to ani nevíte, zda po zkušební době v této práci zůstanete a jaký bude váš příjem v budoucnu. A ani nemáte jistotu, že vám bude celý přeplatek daně za neodpracovanou dobu vrácen, až se rozhodnete podat v práci výpověď,“ vysvětluje podstatu návrhu MF ČR na zdanění technických rezerv člen ČSpA a generální ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec.

Dodává, že lidé kvůli zdanění technických rezerv nepřijdou jen o část zhodnocení svých vložených peněz, ale za pojištění i více zaplatí.

„Například u rizikového životního pojištění, kde se ihned po uzavření smlouvy má nově platit daň z případného zisku za celou dobu pojištění dopředu, bude počáteční náklad velice výrazný. To znamená, že se projeví i na ceně,“ vysvětluje.

Což se týká jak jednotlivců, tak firem. Za riziko pro sektor pojišťovnictví návrh na zdanění technických rezerv pojišťoven označil i guvernér České národní banky [ČNB] Jiří Rusnok.

„I když je trh zdravý, tak i jemu se nevyhýbají rizika. Velmi aktuální jsou změny ve zdanění technických rezerv,“ uvedl na konferenci ČAP věnované pojistnému trhu.

Dodal, že dalším rizikem je i dlouhodobý tlak na odvádění dividend mateřským společnostem.

ANO a KSČM jsou za jedno

Výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek tvrdí, že současná politika se pro pojišťovny stala kvůli zdanění technických rezerv pojišťoven nepředvídatelným rizikem. Vyjadřuje obavy i z toho, jak bude s penězi klientů pojišťoven ze strany státu naloženo do budoucna. Tvrdí, že bude patřit k dalšímu neštěstí, když vláda jejich peníze utratí za další nesystémová a populistická opatření. A i proto pojišťovny přicházejí s vlastním návrhem.

„Nabízíme, aby stát zákonem stanovil, že životní pojišťovny musí prostředky odpovídající čtyř procentům rezerv na životní pojištění investovat do dostupného bydlení. Anebo do výstavby infrastruktury pro sociální služby, jako jsou seniorské domovy a zařízení pro dlouhodobou péči,“ říká.

Problém ovšem je, že s návrhem přichází zřejmě pozdě. S daňovým příjmem plynoucí ze zdanění technických rezerv počítá státní rozpočet už na příští rok. A zdanění technických rezerv prosazuje spolu s ANO i KSČM. Což potvrdil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten se vyjádřil, že s ohledem na nutné navýšení příjmů do státního rozpočtu, je zdanění technických rezerv pojišťoven krok správným směrem.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here