Zdravé pití alkoholu neexistuje, staré pravdy už neplatí

1
5777
piti_alkoholu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Závěry aktuální kanadské studie potvrdily současné stanovisko lékařských kapacit. Totiž, že ani mírné pití alkoholu zdraví neprospívá. A dále, že není zdravější než abstinence a život alkohol rovněž neprodlužuje. Naopak.

Canadian Institute for Substance Use Research [CISUR] na serveru JAMA Network Open publikoval závěry své nové studie o umírněném pití alkoholu. V ní ověřoval výsledky více než sto studií, do kterých se zapojilo téměř pět milionů dospělých dobrovolníků. Šlo o studie zaměřené na abstinenty a umírněné pijáky alkoholu. A závěr je jednoznačný. Názory, že umírněné popíjení alkoholu prospívá zdraví, jsou úplně mimo.

„Poté, kdy jsme ověřili všechna předchozí zjištění, dospěli jsme k tomu, že předpokládaný zdravotní přínos pití alkoholu se podstatně snížil a stal se statisticky nevýznamný,“ říká jeden z autorů nové studie CISUR Tim Stockwell.

Názor, že mírné pití alkoholu prospívá zdraví, se objevil v roce 1924. Tehdy biolog Raymond Pearl zveřejnil graf zobrazující křivku ve tvaru písmene „J“. Jeho nejnižší bod v jeho středu představoval mírné pijáky. Ti vykazovali z nejrůznějších důvodů nejnižší úmrtnost. Vrchol křivky zobrazoval rizika vysoké spotřeby alkoholu – onemocnění jater a dopravní nehody. Levý vrchol představoval abstinenty. Od té doby Pearlovo tvrzení využívaly nejedny hypotézy.

Proč se předchozí studie mýlily

Nová zpráva CISUR primárně necílila na výzkum účinků pití alkoholu, ale kladla si za úkol opravu metodologických problémů ve starších studiích. Z nich pak vyplýval například závěr, že mírnému konzumentovi alkoholu hrozí nižší pravděpodobnost úmrtí než abstinentovi.

„Většina těchto studií byla založena na pozorování. Což znamená, že identifikovaly vztah a souvislosti, ale neidentifikovaly příčinu a důsledek. Zjistili jsme, že starší studie nezahrnovaly fakt, že mírní pijáci mají také spoustu zdravých návyků a výhod. A chybně je porovnávaly se skupinou abstinentů, která často zahrnovala i bývalé pijáky, kteří pití, když se u nich projevily zdravotní problémy, zanechali,“ vysvětluje Tim Stockwell.

Zjednodušeně řečeno, pokud porovnáte umírněné a zodpovědné pijáky alkoholu s lidmi, kteří pili v životě tak moc, až se dostali do stavu, že s pitím museli přestat, aby se zachovali při životě, vyjde vám, že zdraví prospěšnější je umírněné pití než abstinence.

Alkohol nepijte vůbec, nebo ho pijte méně, budete žít déle

Doktor Stockwell tvrdí, že srovnání mírných pijáků a abstinentů je zavádějící i z dalších důvodů. Lidí, kteří zcela abstinují, je menšina. Pokud vyloučíme skupinu, která nepije z náboženských důvodů, je jich ještě méně. Důvodem jsou pravděpodobně chronické zdravotní problémy a často i nedostatek peněz.

Navíc, jak zjistila studie, mírní pijáci jsou na tom lépe i v mnoha jiných ohledech. Většinou jsou majetnější, více cvičí, zdravěji jedí, a tak netrpí nadváhou a lépe se starají také o svůj chrup.

„Mírní pijáci jsou prostě zdravější z mnoha důvodů, které však nikterak nesouvisí s jejich pitím alkoholu,“ vysvětluje Tim Stockwell.

Pití alkoholu a matení veřejnosti podle potřeby

Prsty v pokřiveném vnímání reality mají i výrobci alkoholu. To, že odpovědné pití alkoholu se na rozdíl od abstinence projevuje v delším životě dlouhodobě podporovali. V jednu chvíli se vážně diskutovalo například o zdravotních přínosech červeného vína. Zejména, když se ukázalo, že obsahuje antioxidant resveratrol, který je mimo jiné v borůvkách a brusinkách. V tu chvíli se vynořilo mnoho průzkumů o prospěšnosti červeného vína. Samozřejmě s doporučeními k jeho zodpovědnému pití.

WHO upozornila na potíž u reklam výrobců alkoholu

Hypotéza příznivého účinku mírného pití alkoholu ale vzala za své, když se ukázalo, že výzkum financovali právě výrobci červeného vína. A novější studie, které už výrobci alkoholu nefinancovali, ukázaly, že dokonce i mírné pití alkoholu, včetně červeného vína, může přispět k rozvoji rakoviny prsu a jícnu, vysokého tlaku, srdeční arytmie a dalších zdravotních problémů.

Vaginální mykózy utlumí absence alkoholu i sladkého

Průzkumy, které se nějakým způsobem snaží lidem vsugerovat myšlenku, že umírněné pití je zdravé, přitom nejsou výjimečné ani dnes. Problém je, že lékařské průzkumy jednoznačně dokládají, že alkohol lidskému tělu škodí v jakýchkoli dávkách. I to, kdo pije jen mírně, se ze statistického hlediska nedožívá delšího věku ve srovnání s celoživotními abstinenty.

Z hlediska zdraví je lepší vůbec nepít

V Kanadě letos v lednu zveřejnili varování, že neexistuje dávka alkoholu, která by měla mít příznivé účinky na zdraví. Tamější úřady pak vyzvaly veřejnost, aby pití omezila na co nejnižší míru. Doporučení vydané Canadian Center on Substance Use and Addiction bylo přímým opakem doporučení z roku 2011, které ženám doporučovalo nepít více než deset standardních drinků týdně a mužům ne více než 15.

Nyní kanadská agentura uvádí, že riziko představuje i konzumace dvou standardních drinků týdně a vysoké riziko pak konzumace sedmi a více drinků týdně. Odvolává se na zjištění, že riziko předčasného úmrtí podstatně stoupá u žen, které vypijí více než 25 gramů alkoholu denně. Což je méně, než je ho obsaženo ve dvou běžných koktejlech, které obsahují 42,5 gramu alkoholu. V případě mužů riziko podstatně stoupá při vypití 45 gramů alkoholu denně.

Spotřeba alkoholu roste! Své ví zdravotníci i záchytky

V USA doporučení nejsou tak přísná. Mužům tamní zdravotní instituce doporučují nepít více než dva drinky denně a ženám více než jeden. Doporučení mnoha zdravotnických organizací ale přidala podmínku, že by lidé neměli pít alkohol s přesvědčením, že to dělají pro své zdraví.

–AM–

1 komentář

  1. Tak ti co víc křičí dostanou na experimentání psaní víc peněz, a ti pak jdou do popředí… Ale dějiny píšou zdraví a spokojení jedinci. Já mám k alkoholu velmi kladný vztah, piju každý den něco. Doma je víno, i slivovice, ale radši mám rád spodně kvašená nefiltrovaná piva, hlavně plzeňského typu. Před měsícem jsem byl na preventivné kontrole, asi po cca 8-10 letech. A když neměla nález, ani na cévách, vrtalo to obvodní hlavou, tak aspoň by preventivně ráda předepsala na cholesterol. S poděkováním za 10let se uvidíme, a svěžím krokem, jsem ordinaci opustil. Piju pro radost, a z radosti a z dostatku. S tím souvisí louky, potrava, fyzická práce, ovocný sad, pobyt v lesích a zeleninová zahrada. Buďte zdrávy, a pijte co hrdlo ráčí. Nenechte se odradit ani zastrašit 🙂

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here