MZ ČR vypsalo výběrové řízení na ředitele IKEM

0
927
vyberove_rizeni
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] vypsalo výběrové řízení na ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM]. Zájemci se mají hlásit do 15. května. Současný ředitel IKEM Martin Stiborek se řízení zúčastní.

Informace o vypsaném výběrovém řízení na ředitele pražského IKEMu vyplývá z informací na webu úřadu. Loni v prosinci ministerstvo vypsalo výběrové řízení na vizi dalšího rozvoje IKEM, podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba ji poslali dva účastníci. Současný ředitel IKEM Michal Stiborek už potvrdil, že se výběrového řízení zúčastní.

„Na základě dříve vypsaného řízení na vizi rozvoje IKEM se ministr zdravotnictví rozhodl vypsat výběrové řízení na ředitele tohoto zařízení. A to s ohledem na to, že obě vize byly kvalitně zpracovaným materiálem, s jejichž využitím je možné IKEM řídit,” sdělil Jakob.

Martin Stiborek potvrdil, že ho ministerstvo vyzvalo, aby se výběrového řízení zúčastnil.

„Vzhledem k tomu, že strategická vládní investice za miliardu korun s sebou přinese další návazné investice za více než miliardu korun, považuji tento krok zřizovatele za logický a správný,” uvedl.

Výběrové řízení je logickým krokem, tvrdí Stiborek

Krok ministerstva je podle Stiborka v souladu s dřívějším vyjádřením ministra, že chce znovu vypsat výběrová řízení na ředitele těch příspěvkových organizací, jejichž ředitelé jsou v jejich čele déle než pět let. Podobně už vypsalo ministerstvo výběrové řízení na ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL], kde se příjem žádostí uzavřel minulý týden v pátek. Také jeho současná ředitelka Irena Storová, která Ústav vede od roku 2018, se do výběrového řízení přihlásila.

MZ ČR vypsalo výběrové řízení na nového šéfa SÚKL

Ministerstvo vypsalo loni v prosinci výzvu na vizi dalšího rozvoje IKEM s termínem podání do poloviny letošního ledna.

„Účast ve výběrovém řízení nebude omezena výlučně na autory vize. A to z důvodu maximální otevřenosti výběrového řízení a umožnění se přihlásit co nejvíce uchazečům,” uvedl mluvčí ministerstva.

Do IKEM půjdou miliardy korun

Institut nyní staví dva nové pavilony, jde o jednu ze strategických vládních investic. Samotná stavba stojí více než miliardu korun. Další miliardu budou stát navazující nutné investice.

„Z toho důvodu jsem požádal ministra zdravotnictví o potvrzení našich vizí na následující roky. Jedná se o krok odvážný, přesto pro potvrzení rozvoje, směřování a finančních alokací pro náš institut velmi důležitý,” řekl loni v prosinci Stiborek.

S výstavbou pavilonů IKEM pomáhá TI. Stavba zdražuje

Pražský IKEM se zaměřuje na léčbu nemocí srdce, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu se spádovostí celé republiky. Funguje v něm osm klinik. V Institutu pracuje 1 700 zaměstnanců, z nich 300 lékařů a 600 všeobecných sester. K dispozici má 315 lůžek. Nové pavilony navýší stávající kapacitu o zhruba 50 dalších lůžek.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here