Samokrmící polštářky hrozí udušením dítěte

0
5230
samodrzici_polstarek
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zahraniční i české zdravotní úřady varují před používáním samokrmících polštářků pro děti. Polštář se dítěti dává kolem krku a vpředu je opatřen držákem na lahvičku. Při usnutí či sytosti ale hrozí, že si dítě láhev nevyndá z úst a udusí se.

Varování vydal [21.4.] Státní zdravotní ústav [SZÚ], který se tím přidal k irské Komisi pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů [CCPC, Competition and Consumer Protection Commission]. Komise v Irsku už zakázala prodej takovýchto dětských polštářků pro samokrmení.

„Výrobek [na obr. vpravo, foto: SZÚ] připomíná cestovní polštář objímající krk a hlavu dítěte, ale je v části ležící na hrudníku dítěte doplněný místem pro upevnění kojenecké láhve. Tím dítě ztrácí přirozenou možnost láhev se stravou odstrčit či pustit z rukou ve chvíli, kdy už nechce pít,“ popisuje nebezpečný výrobek vedoucí Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let SZÚ Jitka Sosnovcová.

Navíc je podle ní pravděpodobné, že u dítěte nemusí být v době, kdy se od lahvičky odvrací, přítomný rodič. Anebo jiná pečující osoba, která by mu pomohla lahvičku z úst vyndat. Láhev totiž sama drží v ústech kojence. Její obsah tak může dál vytékat do úst i v případě, že dítě například usne nebo je již nasyceno.

„Stačí chvilka bez dozoru a snadno může dojít k dušení a v nejhorších případech i k udušení dítěte. V případě, že dítě u krmení usne, může se dusit i zcela tiše. Rodiče neupozorní ani pláč či hlasitý kašel,“ varuje Jitka Sosnovcová.

Loni se v Česku narodilo nejméně dětí za posledních 17 let

I když podle informací SZÚ získaných od českých kontrolních orgánů se samokrmící polštářky na českém trhu dosud nenabízejí, tak není problém si je zakoupit na zahraničních prodejních webech. Anebo si je koupit přímo kdekoli v cizině s výjimkou zmiňovaného Irska, kde jejich prodej již tamní regulátoři z bezpečnostních důvodů zakázaly.

Samokrmící polštářky hrozí udušením

Jak popisuje využití výrobku i sama irská Komise, polštář se umísťuje kolem krku dítěte a láhev se připevní gumičkou nebo sáčkem. Dítě se položí na záda, aby se samo a bez pomoci jiné osoby nakrmilo. Mléko nebo jakákoli jiná tekutá strava tak může vytékat do úst dítěte. A to i ve chvíli, kdy už dítě samo nepolyká. Což, jak varuje irská Komise, může přímo vést k udušení dítěte.

„Dušení může být tiché. A malé dítě nemá ani dostatek obratnosti a schopností rozpoznat, že potřebuje urychleně pozornost a pomoc,“ upozorňují irští odborníci ve své zprávě.

Kojení u dětí snižuje rozvoj obezity v pozdějším věku

Dojít podle nich může u dítěte i k takzvané aspirační pneumonii, tedy akutnímu zánětu plic v důsledku vdechnutí tekutiny. To, pokud mléko či jiná tekutá strava teče spíše do plic dítěte než do žaludku. K čemuž obvykle dochází právě v situacích, kdy mléko teče příliš rychle a dítě nezvládá tekutinu polykat.

„Dětské polštářky pro samokrmení představují vážné riziko v důsledku dušení nebo aspirační pneumonie, které v tom nejhorším případě mohou skončit i úmrtím kojence. Jsou nebezpečné a přímo odporují zásadám bezpečného krmení z láhve,“ říká jasně ředitelka CCPC zodpovědná za bezpečnost produktů Clara Thornton.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here