Slovinská Medis Pharma vstoupila do AIFP

0
288
Medis_pharma
Foto: Medis Pharma

Medicínsko-marketingová společnost Medis Pharma je nový přidružený člen Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP]. Slovinská firma na českém trhu působí od roku 2021.

Medis Pharma, která se letos v březnu stala 35. členem Asociace, zastupuje výrobce inovativních léčiv v oblasti oftalmologie, neurologie, psychiatrie a intenzivní medicíny. Vznikla již v roce 1989, v regionu střední a východní Evropy tak působí přes 30 let. Medis Pharma zaměstnává přibližně 350 odborníků.

„Roční obrat společnosti v České republice za rok 2022 činil 1,2 milionu eur. Centrála koncernu Medis sídlí ve slovinské Ljubljani a jeho loňské tržby přesáhly 120 milionů eur,“ říká regionální manažer Medis pro Českou republiku Zsolt Kajtor.

Dceřiné firmy Medisu, jež jsou ve stoprocentním vlastnictví slovinské matky, působí v osmnácti zemích střední a východní Evropy. Firma zastupuje výrobce inovativních léčiv, zdravotních pomůcek a přípravků pro samoléčbu. Kajtor odhadl, že Medis pracuje pro firmy s portfoliem až 127 milionů potenciálních pacientů.

Medis Pharma bude v přidruženém režimu rok

„Jsme velmi rádi, že můžeme přivítat nového člena – společnost Medis Pharma,“ řekl k novince výkonný ředitel AIFP David Kolář.

Vysvětlil, že AIFP má před vstupem slovinské společnosti do Asociace 34 řádných členů a jednoho přidruženého. Přičemž Medis Pharma zůstane v režimu přidruženého členství po dobu jednoho roku.

„Bude mít ale možnost vyzkoušet, jak Asociace funguje, účastnit se konferencí, seminářů a využívat podpory AIFP. Stejně jako v případě plného členství se bude řídit závaznými seberegulačními pravidly obsaženými v Etickém kodexu AIFP,“ upřesnil David Kolář.

AIFP má nový etický kodex. Dosavadní byl z roku 1993

Dodal, že doufá, že po uplynutí stanovené lhůty se společnost Medis Pharma rozhodne své členství proměnit v plné.

„Její dlouhodobá filosofie souzní s naším hlavním posláním: přinášet nejmodernější léčbu a rozšiřovat inovativní medicínské postupy,“ řekl.

Co je a jak funguje AIFP

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu aktuálně sdružuje 35 společností, které dokážou vyvinout a uvést na trh nové účinnější a bezpečnější léky. Asociace je členem Evropské federace farmaceutických společností a asociací [EFPIA] a intenzivně spolupracuje s Mezinárodní federací farmaceutického průmyslu a asociací [FPMA] a Americkou asociací inovativních farmaceutických firem [PhRMA].

Národní onkologický plán je v běhu. Mohl by ale i přidat

Mezi její aktuální projekty patří mimo jiné studie Inovace pro život, jež mapuje přínosy inovativních léčiv v ČR v konkrétních terapeutických oblastech. Jde například o karcinom prsu, revmatoidní artritidu, roztroušenou sklerózu a diabetes mellitus 2. typu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here