Proti HPV se v ČR nejméně očkují na východní Moravě

0
286
ockuji
Ilustrační foto: Unsplash.com

Proočkovanost proti infekcím vyvolaným lidským papilomavirem [HPV] se v Česku u dívek vrátila k 70 procentům. U chlapců přesáhla v roce 2021 hodnotu 42 procent. Méně se očkují lidé v regionech východní Moravy.

Od ledna 2024 se rozšíří hrazené očkování proti lidskému papilomaviru [HPV] z veřejného zdravotního pojištění na věkovou skupinu dívek a chlapců ve věku od 11 let do 15 let. Širší věkové rozpětí má zvýšit dostupnost očkování a společně s ní i celkovou proočkovanost u obou pohlaví. Nyní se proočkovanost proti HPV pomalu vrací na hodnoty před rokem 2014, kdy začal zájem o preventivní ochranu klesat.

„Po propadu minulých let, kdy to začalo klesat kolem roku 2014, tak bychom se měli vrátit zpět k růstu,“ uvedl na sněmovním Výboru pro zdravotnictví [7.6.] ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

Podle jeho slov rok 2021, za který má ÚZIS uzavřená data, patřil v očkování proti HPV k historicky rekordním. Vakcínu tehdy dostalo 40 609 dívek, to je 69,2% proočkovanost v dané věkové skupině. Pro srovnání v předchozím roce 2020 dostalo vakcínu 37 368 dívek. Nejslabším rokem co do očkování dívek proti HPV byl od roku 2012 rok 2016, kdy se proti viru očkovalo 29 026 dívek.

Lidský papilomavirus, se kterým se v životě setká 80 procent pohlavně aktivních mužů a žen, zvyšuje u žen riziko rozvoje rakoviny děložního hrdla, vulvy a pochvy. U mužů pak riziko rozvoje rakoviny pyje a u obou pohlaví přispívá případná infekce HPV ke zhoubnému nádoru řiti a řitního kanálu a dutiny ústní a orofaryngu.

Východní Morava je k očkování zdrženlivá

Profesor Dušek upozornil na poměrně významné regionální rozdíly v proočkovanosti proti HPV. Zatímco celorepublikový průměr u dívek činí necelých 70 procent, tak v krajích východní Moravy klesá i o více než deset procent.

„Ty rozdíly v těch číslech jsou podstatné,“ poznamenal s tím, že obdobný trend sleduje i u ostatních očkování, například u spalniček.

Vůbec nejnižší proočkovanost proti HPV vykázal ve sledovaném roce 2021 Zlínský kraj s 58,3 procentní proočkovaností. V Moravskoslezském kraji dosáhla v témže roce 61,3 procenta a v Jihomoravském kraji pak 63,3 procenta. Naopak nejvyšší proočkovanost proti HPV má Ústecký a Královéhradecký kraj, v obou případech 73,2 procenta.

Nižší proočkovanost v regionech východní Moravy vysvětlila na Výboru poslankyně Romana Bělohlávková [KDU-ČSL]. Podle ní jde především o nepovinná ale státem hrazená očkování. V počátku jejich zavádění totiž vakcíny dětští lékaři nejprve nakupovali na vlastní náklady a až po jejich aplikaci je mohli vykazovat zdravotní pojišťovně k uhrazení. Obecně se podle Bělohlávkové pediatři proti takovému způsobu úhrad ohradili, přičemž zcela nejvíce právě ve Zlínském a Moravskoslezském kraji.

„Těm praktikům se ve vakcínách točí ne desetitisíce, ale statisíce a opravdu se stává, že ta pojišťovna některou z těch vakcín neproplatí,“ dovysvětlila původ problému poslankyně.

HPV infekce: Základní otázky a odpovědi k nemoci

Na samotném praktikovi pak je, aby si pečlivě kontroloval podané a zdravotní pojišťovnou skutečně proplacené vakcíny. Případně jí posílal opravy se zdůvodněními. Při současných cenách vakcín, které se pohybují kolem dvou až třech tisíc korun pak při úniku několika proplacení lékař může měsíčně přijít i o deset tisíc korun, dodala.

„Odpor východomoravských krajů byl opravdu silný. A je to souvislá záležitost, která souvisí i s tím, že ta proočkovanost tam zůstává i dneska nízká,“ říká Bělohlávková.

I rodiče chlapců už vnímají očkování proti HPV

Zájem o očkování proti HPV roste i u chlapců, i když proočkovanost u nich v roce 2021 dosahovala 42,5 procenta. Což je v porovnání s předchozími lety ale strmější nárůst, když u nich v roce 2017 byla proočkovanost jen 15,8 procenta. V příštím roce pak ÚZIS odhaduje, že zatímco u dívek se trend významně nezmění, tak u chlapců dojde k více než šestiprocentnímu nárůstu na 48,7 procenta.

I dospívající chlapce ohrožují nemoci varlat

Nicméně stejně jako u dívek se proti HPV méně očkují chlapci ve Zlínském kraji [27,7 %], v Moravskoslezském kraji [34,9 %] a Jihomoravském kraji [36,7 %]. Stejně tak k nevíce proočkovaným krajům patří Ústecký kraji [51,9 %] a Středočeský kraj [45,7 %].

„Proočkovanost chlapců významně roste a dohání dívky. Rok 2022 už teď ukazuje, že se dostaneme k 50 procentům. I tady trend směrem nahoru vede hlavně ústecký region,“ dodal prof. Dušek.

Účast na screeningu děložního hrdla je 60 %

K vyšší proočkovanosti a snížení počtu nemocných se zhoubnými nádory způsobenými infekcemi HPV přispěje podle Duška od příštího roku rozšíření věkové skupiny, které vakcínu i její podání v plné výši zaplatí zdravotní pojišťovny. Od ledna příštího roku se na pojišťovnu, jak již bylo zmíněno, očkuje mládež od 11 let do 15 let namísto současného nastavení na 13 a 14 let.

„Tím se zařadíme mezi standard vyspělé Evropy,“ uvedl Dušek s tím, že společně s očkováním pomáhá snižovat počty pacientů s rakovinou vyvolanou HPV rovněž celoplošný screening děložního hrdla u žen.

HPV DNA testy snižují riziko rakoviny děložního čípku

V jeho případě ale upozorňuje na stále vysoké počty žen, které na screeningy pravidelně nechodí. Lékaři u nich často diagnostikují zhoubné nádory v pozdním stadiu. Až 40 procent nádorů děložního hrdla odhalí lékaři ve třetím stadiu. Návštěvnost screeningů děložního hrdla podle dat ÚZIS strmě klesá u žen ve věku 45 a více let.

Na screeningovou prevenci podle statistik podstatně více dbají mladé dívky a ženy. U nich se daří nálezy zachytávat v jejich časném stadiu, kdy je lékaři dokáží i v krátké době zaléčit. Celkové pokrytí populace tímto screeningem dosahuje zhruba 60 procent. Což nás podle Duška řadí do „lepšího středu“ Evropy.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here