Nejlepší embryo při IVF vybere umělá inteligence

0
344
embryo
Foto: Pixabay.com

Umělá inteligence údajně zvládá vybrat pro konkrétní ženu nejvhodnější embryo, a to s vyšší rychlostí a přesností než člověk. AI softwary už používají i tuzemské reprodukční kliniky. A díky nim se i snižují počty neúspěšných přenosů embryí.

Umělá inteligence [Artificial Intelligence, AI] zasahuje i do reprodukční medicíny. Díky její schopnosti rychlého zanalyzování a vytřídění dat pomáhá českým embryologům. A to při výběru toho nejvitálnějšího embrya pro ženu, které se nedaří otěhotnět přirozenou cestou.

„Při asistované reprodukci se v laboratořích posuzují obrazová data – fotky nebo filmy, na nichž jsou zaznamenána vajíčka, spermie či embrya. Umělá inteligence dokáže vyhodnotit, která jsou pro úspěšné oplodnění nejvhodnější – a to mnohem lépe než člověk,“ popisuje přínosy využití AI v reprodukční medicíně vedoucí lékař kliniky Reprofit Pavel Otevřel.

Umělá inteligence změní farmaceutický průmysl

Mimo to zvládá umělá inteligence popsat a navrhnout optimální prostředí pro kultivaci embrya. Obecně v asistované reprodukci ale pomáhá AI zatím nejvíce právě v hodnocení embryí, tedy spermií uměle oplodněných vajíček. Softwary embrya vyhodnotí i jen v sekundách až setinách sekundy. A seřazují je od nejlepšího k nejhoršímu.

„Umělá inteligence by měla zkrátit dobu léčby. Umí vybrat nejnadějnější embrya, která tak při asistované reprodukci přijdou na řadu jako první,“ upozorňuje na hlavní výhodu AI v embryologii Pavel Otevřel.

Do dělohy se díky AI dostane nejlepší embryo

A to je podle něj v současné době, kdy neplodnost řeší v Česku každý pátý pár a obrat trendu se nečeká ani v budoucnosti, významná pomoc pro ženy i muže. A má to i finanční stránku věci. Ne všechny fáze asistované reprodukce totiž spadají do úhrad zdravotních pojišťoven. Mnohá vyšetření a výkony si páry doplácejí a některé především podpůrné prostředky si při umělém oplodnění hradí v plné výši. AI tak podle specialistů v praxi povede k výrazné redukci počtu neúspěšných přenosů embryí, takzvaných embryotransferů.

„Embryo, které může na pohled vypadat dobře, totiž vůbec nemusí být úspěšné. Právě s tím si umělá inteligence poradí lépe než člověk. Do dělohy se díky ní dostane takové embryo, u něhož je nejvyšší předpoklad na otěhotnění,“ vysvětluje IVF specialista Tomáš Bagócsi.

Muži mohou kvalitu spermií zlepšit vlastním přičiněním

Jelikož se dnes ženy na pomoc reprodukčních klinik obracejí ve stále vyšším věku, sehrává u nich právě rychlost úspěšného umělého oplodnění podstatnou roli. Už kvůli tomu, že při úspěšné první pomoci se u nich zvyšuje šance i na početí druhého potomka.

Ztráty práce se IVF specialisté neobávají

S umělou inteligencí pracují delší čas především reprodukční kliniky v západních rozvinutých zemích. Zatím ale nemají lékaři dostatek podrobných údajů o narozených dětech, u jejichž oplodnění asistovala právě umělá inteligence. Takové studie očekávají lékaři v několika nejbližších letech.

„Stoprocentně ale víme, že se tato metoda bude na výběru vhodných embryí nebo například správných vajíček ke zmrazení podílet stále víc. Umělá inteligence se promítne do všeho, kde bude k dispozici dostatek dat,“ říká předseda sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické sekce ČLS JEP Štěpán Machač.

Pojišťovny zaplatí onkopacientkám zmrazení vajíček

Odborníci se jednoznačně shodují v tom, že se AI stane významným pomocníkem embryologů. Jejich práci podle nich ale neohrozí.

„Bude určitě výborným rádcem. Nikdy je ale nemůže nahradit, protože embryologové provádí všechny praktické úkony, jako jsou vpichy spermií do vajíček nebo třeba biopsie,“ tvrdí.

Lidský faktor tak podle něj bude hrát v asistované reprodukci i v budoucnu významnou a nenahraditelnou roli. Co se ale výběru kvality embryí týká, ten umělá inteligence ovládne, uznává Štěpán Machač.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here