Odbory: Úspory vlády poškodí pacienty a zhorší zdravotnictví

0
848
zdravotnictvi
Foto: Pixabay.com

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP ČR] a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů [LOK-SČL] varují před dopady plánovaných škrtů ministerstva financí v rezortu zdravotnictví v příštím roce.

Podle zástupců odborů návrhy Ministerstva financí ČR [MF ČR] „jednoznačně poškodí pacienty a zaměstnance ve zdravotnictví“. Pokud návrhy ministerstva skutečně projdou legislativním procesem, dojde podle odborových organizací k dalšímu zhoršení, jak uvádějí, personální krize ve zdravotnictví.

„Ostře odmítáme návrhy ministerstva financí na snížení plateb do zdravotnictví a snížení platů ve veřejných službách,“ píší ve společném prohlášení zástupci OSZSP ČR a LOK-SČL.

Podle nich plánované snížení tarifních platů v příštím roce zcela odradí potenciální studenty a zaměstnance od jejich záměrů posílit naše zdravotnické školy, nemocnice a další zdravotnická zařízení.

„S pravděpodobností hraničící s jistotou je zřejmé, že ze zdravotnictví odejde i část stávajících zdravotníků, kteří dnes v nemocnicích pracují. To se už děje v konkrétních nemocnicích a krajích,“ tvrdí odboráři.

Platové tarify ve zdravotní a sociální péči nejspíš nevzrostou

Zároveň apelují na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09], aby splnil svůj slib a nepřipustil návrh MF ČR na zrušení valorizace plateb za státní pojištěnce na rok 2024. Podle odborů by tím zdravotnictví přišlo o 14 miliard korun. V této souvislosti upozorňují na zmrazení platby za státní pojištěnce, respektive její ponížení z vyšší částky, kterou schválila ještě vláda Andreje Babiše [ANO], loni. I tehdy ztráta pro zdravotnictví činila zhruba 14 miliard korun. Připomínají i odložení plánované valorizace už v roce letošním.

Co navrhuje MF ČR v rezortu zdravotnictví

Ministerstvo financí v návrhu rozpočtu na příští rok počítá oproti letošku se snížením rozpočtu ministerstva zdravotnictví téměř o 30 procent. A oproti roku 2022 zhruba o polovinu.

Výdaje MZ ČR ministerstvo financí naplánovalo ve výši 11,168 miliardy korun. To je oproti letošku o 4,4 miliardy méně. V návrhu je mezi škrty uvedená úspora prostředků na platy všech státních zaměstnanců o čtyři procenta a pokles jejich tarifních mezd o pět procent.

Ani 8% zvýšení úhrad v roce 2024 není dle pojišťoven reálné

V návrhu MZ ČR se přitom počítá s 3 579 pracovními místy a na platy zaměstnanců má rezort vyhrazeno stejně jako v letošním roce 1,639 miliardy korun. Ministr Válek uvedl, že peníze ušetří díky elektronizaci agend nebo úsporám v energiích.

„Racionalizujeme provoz nejen ministerstva, ale všech těch zařízení, která pod ministerstvo zdravotnictví patří. Snažíme se maximum administrativy přesunout do oblasti elektronizace,” řekl ministr.

„V žádném případě nechci sahat na platy státních zaměstnanců, já potřebuju kvalitní státní zaměstnance,” dodal.

Návrh MF ČR dále počítá s odložením začátku automatické valorizace plateb za státní pojištěnce na rok 2025. I toto ministr Válek ale dlouhodobě odmítá.

„Její zmínku v pracovním návrhu rozpočtu vidím jako nedopatření způsobené horlivým úřednickým perem. Diskuze ještě proběhne, ale ne o tomto. Valorizace zůstane tak, jak ji schválila vláda i Parlament,” uvedl Válek.

Odbory ministru Válkovi nevěří a jsou v pohotovosti

Vláda loni schválila, že se platby státu za děti, seniory či nezaměstnané do systému veřejného zdravotního pojištění budou automaticky valorizovat podobně jako důchody podle vývoje ekonomiky. Letos částku stanovila na 1 900 korun měsíčně a od příštího roku měl výpočet začít podle nastaveného vzorce. V návrhu rozpočtu ministerstvo financí ale uvádí mezi úspornými opatřeními, že bude valorizace odložená na 1. ledna 2025.

Jaké jsou výdaje MZ ČR

Výdaje ministerstva zdravotnictví jsou z ministerstev letos druhé nejnižší. Méně má jen resort zahraničních věcí. Také meziroční navrhovaná téměř 30% úspora v příštím roce patří mezi nejvyšší. Více šetřit má jen ministerstvo pro místní rozvoj, úřad vlády a ministerstvo životního prostředí.

Skutečnost a návrh státního rozpočtu MZ ČR [v mld. Kč]
Rok Návrh Skutečnost Bez EU
2019 8,2 9,094 7,583
2020 9,41 32,06 30,528
2021 11 31,69 29,706
2022 17,98 22,723 19,198
2023 15,592 11,095
2024 11,168 7,924
2025 9,550

[Zdroj: Návrh rozpočtu MF ČR na rok 2024]

V prvním návrhu rozpočtu na letošní rok mělo MZ ČR naplánováno ministerstvem financí rozpočet 10,15 miliardy korun. Aktuálně schválený objem peněz činí 15,6 miliardy korun. Velkou část rozpočtu úřadu tvoří evropské peníze. Loni se jednalo o 3,5 miliardy korun [15 % rozpočtu], letos jsou to 4,5 miliardy korun [29 %]. Pro příští rok to má být 3,2 miliardy korun [29 %]. Na vědu, výzkum a inovace má letos jít z rozpočtu MZ ČR 1,83 miliardy korun, příští rok téměř o 200 milionů korun méně.

Celkově má příští rok veřejné zdravotní pojištění hospodařit se 477 miliardami korun. V těchto penězích jsou ale zahrnuty příjmy zdravotních pojišťoven, které vybírají od smluvních pojištěnců.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here