Onkologický komplex v Motole vystaví olomoucká Gemo

0
348
vystavi
Vizualizace nového Motolského onkologického centra, jehož výstavbu zafinancuje z větší části evropský Národní plán obnovy. / Foto: FN Motol

Veřejný tendr na výstavbu Motolského onkologického centra [MOC] vyhrála olomoucká stavební a developerská společnost GEMO. Onkologický komplex vystaví za cca 3,4 miliardy korun.

O vítězi veřejného tendru na výstavu Motolského onkologického centra financovaného z velké části z evropského Národního plánu obnovy informuje v tiskové zprávě Fakultní nemocnice Motol.

„Vítězná firma GEMO a.s. předložila nabídku na realizaci stavebních a inženýrských prací ve výši 3 373 225 900 Kč včetně DPH,“ uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Plnění veřejné zakázky podle ní zahrnuje rekonstrukci a dostavbu budovy Motolského onkologického centra metodou Design and Build. To znamená, že vítězná firma zajistí veškeré práce s výstavbou spojené. Od veškerých projektových a inženýrských činností až po samotné stavební práce. Zvolení tohoto typu výstavby vysvětluje mluvčí nemocnice tím, že metoda snižuje rizika spojená s odděleným zadáváním návrhu a výstavby. Jinak řečeno předchází sporům a dohadům při realizaci pomocí subdodavatelů.

Což je zřejmě dáno i krátkou dobou pro realizaci výstavby, kterou Národní plán obnovy požaduje do konce roku 2025.

MOC vystaví společnost Gemo z Olomouce

Původně měl komplex s centralizovanou onkologickou péčí stát v prostorách pražské vinohradské nemocnice, jak svého času prosazoval expremiér Andrej Babiš [ANO]. A vyjít měl na 7,5 miliardy korun. S ohledem na nevypořádané vlastnické vztahy v prostorách Fakultní nemocnice Královské Vinohrady by se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] nestihlo centrum vystavět. A proti výstavbě centra na Vinohradech byly i kapacity v onkologickém oboru.

Výhodou výstavby u motolské nemocnice je podle ministra Válka to, že už má vydané územní rozhodnutí na výstavbu samostatné onkologie. Dokument nyní využije právě pro výstavbu MOC.

„Z tohoto důvodu jsme schopni zkrátit dobu přípravy, aby se stihl nepřekročitelný termín konec roku 2025,“ řekl na jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví koncem loňského roku ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Motolská nemocnice postaví moderní onkocentrum za 3,7 mld. Kč

Nové Motolské onkologické centrum ale nebude fungovat jako samostatná nemocnice, upozornil. Úzce provázané bude právě motolskou nemocnicí. Všechny kliniky, které mají i onkologii, budou s centrem spolupracovat. Například urologická klinika, gynekologicko-porodnická klinika a ostatní. Jejich neonkologická oddělení pak podle Ludvíka zůstanou v modrém pavilonu nemocnice, jako je tomu doposud. Stejně tak dětská onkologie zůstane ve stávající budově pro děti.

„MOC musí být součástí Motola, protože tam jsou dva milníky, které jsou nepřekročitelné,“ řekl na jednání Ludvík.

Prvním z nich je 8,5 tisíce až 11 tisíc nových onkologických pacientů ročně. A druhým pak kapacitní požadavek na alespoň tři stovky lůžek.

„Což projekt v žádném případě ale nesplní,“ řekl jasně.

Samotný MOC bude mít podle stávajících plánů šest desítek lůžek. Do požadovaného počtu se tak podle něj započítají i stávající lůžka FN Motol. Čímž se splní požadavek na čerpání peněz z NPO.

Moderní stacionáře pro onkologické pacienty

Nové MOC, které má v areálu FN Motol stát do konce roku 2025, přinese podle Ludvíka výhody hlavně pro onkologické pacienty. Práce specialistů se tím soustředí do jednoho místa. Zlepší se i organizace jejich práce a v konečném důsledku se zkrátí doba čekání na terapeutickou léčbu. V současné době tato doba překračuje často i několik měsíců. Díky MOC by mohlo jít o několik týdnů, maximálně jeden měsíc.

„Právě to se po onkologickém centru požaduje,“ řekl Ludvík.

EU dá peníze na další onkologické screeningy

Součástí komplexu bude moderní budova s kaskádovými terasami s prosklenými okny, kde bude umístěno 81 stacionářů pro podávání chemoterapie či už genové terapie. V nich s pacienty stráví čas i jejich příbuzní nebo přátelé, jež je doprovodí na náročnou léčbu.

„Jdeme tou cestou, že i to prostředí také léčí,“ říká Ludvík s tím, že pacienti budou mít ze stacionářů otevřený výhled do zeleně.

Motolská nemocnice vystaví i simulační centrum

Z rozpočtu NPO pro oblast zdravotnictví v celkovém objemu 12,4 miliardy korun půjde dalších zhruba 565 milionů korun na výstavbu simulačního centra pro výuku intenzivní medicíny. Původně mělo stát v prostorách Psychiatrické nemocnice v Bohnicích a investorem měl být Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ]. Mělo jít o komplex za 1,5 miliardy korun. Nicméně ministr Válek změnu vysvětlil tím, že IPVZ nemá s takovými investicemi zkušenost. A nefunguje v něm ani investiční oddělení.

Projekt proto přesunul do FN Motol. Výši investice snížil z 1,5 miliardy na 565 milionů korun. Část vyšetřených peněz půjde do vybavení simulačních center při lékařských fakultách a do dalších projektů z NPO. Simulační centrum motolská nemocnice vystaví na místě, kde plánovala oddělení mikrobiologie a patologie. Přičemž dojde k odebrání patologie, na jejímž místě simulační centrum vznikne. Současně nemocnice přijde o stávající parkoviště pro zhruba 250 vozidel.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here