Motolská nemocnice postaví moderní onkocentrum za 3,7 mld. Kč

0
1456
motolska_nemocnice
Vizualizace Motolského onkologického centra [MOC]. / Foto: FN Motol

Motolská nemocnice se do tří let rozroste o moderní onkologické centrum za 3,7 miliardy korun. Jeho součástí bude 81 stacionářů pro podání chemoterapie. Do roku 2025 nemocnice postaví i simulační centrum za 565 mil. Kč.

Motolské onkologické centrum [MOC] blíže představil na jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví [23.11.] ředitel Fakultní nemocnice v Motole [FN Motol] Miloslav Ludvík [ČSSD]. Výstavba MOC vyjde podle Ludvíka na 3,7 miliardy korun. Ty nemocnice získá z prostředků Národního plánu obnovy [NPO].

„Pokud by na to vedení Motola nekývlo, tak jsme museli vracet celý Národní plán obnovy,“ uvedl před poslanci ministr Válek.

S Arenbergerem skončil i plán na superonkocentrum

Výhodou u motolské nemocnice je podle něj to, že už má územní rozhodnutí na výstavbu samostatné onkologie. Dokument nyní využije právě pro výstavbu MOC, u kterého čerpání financí z NPO podmiňuje realizace nejpozději do konce roku 2025.

„Z tohoto důvodu jsme schopni zkrátit dobu přípravy, aby se stihl nepřekročitelný termín konec roku 2025,“ řekl na jednání Miloslav Ludvík.

Původně měl komplex s centralizovanou onkologickou péčí stát v prostorách vinohradské nemocnice, jak svého času prosazoval expremiér Andrej Babiš [ANO]. A vyjít měl na 7,5 miliardy korun. S ohledem na nevypořádané vlastnické vztahy v prostorách Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, by se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] nestihlo centrum vystavět. A proti výstavbě centra na Vinohradech byly i kapacity v onkologickém oboru.

MOC v Motole vyjde na polovinu původní částky

Nový komplex ve FN Motol vyjde podle Ludvíka na 3,7 miliardy korun. Dalších 1,3 miliardy korun dorovná stát na platbu DPH. Pokud se nemocnici podaří získat další finanční prostředky, vystaví se ještě výzkumné onkologické centrum. MOC by se tím zařadilo mezi špičková onkologická centra v Evropě.

Nové Motolské onkologické centrum ale nebude fungovat jako samostatná nemocnice. Provázané bude s FN Motol. Všechny kliniky, co mají i onkologii, budou s centrem spolupracovat. Například urologická klinika, gynekologicko-porodnická klinika a ostatní. Jejich neonkologická oddělení pak podle Ludvíka zůstanou v modrém pavilonu nemocnice, jako je tomu doposud. Stejně tak dětská onkologie zůstane ve stávající budově pro děti.

„MOC musí být součástí Motola, protože tam jsou dva milníky, které jsou nepřekročitelné,“ podotkl Ludvík.

EU dá peníze na další onkologické screeningy

Prvním z nich je 8,5 tisíce až 11 tisíc nových onkologických pacientů ročně. A druhým pak kapacitní požadavek na alespoň tři stovky lůžek.

„Což projekt v žádném případě ale nesplní,“ řekl jasně Ludvík.

Samotný MOC bude mít podle stávajících plánů šest desítek lůžek. Do požadovaného počtu se tak podle něj započítají i stávající lůžka FN Motol. Čímž se splní požadavek na čerpání peněz z NPO.

Moderní stacionáře pro podání onkologické léčby

Nové MOC, které má v areálu FN Motol stát do konce roku 2025, přinese podle Ludvíka výhody hlavně pro onkologické pacienty. Práce specialistů se tím soustředí do jednoho místa. Zlepší se tím i organizace jejich práce a v konečném výsledku se i zkrátí doba, než se pacienti dostanou k terapeutické léčbě. V současné době tato doba překračuje často i několik měsíců. Díky MOC by mohlo jít o několik týdnů, maximálně jeden měsíc.

„Právě to se po onkologickém centru požaduje,“ podotkl Ludvík.

Součástí komplexu bude moderní budova s kaskádovými terasami s prosklenými okny, kde bude umístěno 81 stacionářů pro podávání chemoterapie či už genové terapie. V nich s pacienty stráví čas i jejich příbuzní nebo přátelé, jež je doprovodí na náročnou léčbu.

„Jdeme tou cestou, že i to prostředí také léčí,“ říká Ludvík s tím, že pacienti budou mít ze stacionářů otevřený výhled do zeleně.

Motolská nemocnice a simulační centrum za 565 mil. Kč

Z rozpočtu NPO pro oblast zdravotnictví v celkovém objemu 12,4 miliardy korun půjde dalších zhruba 565 milionů korun na výstavbu simulačního centra pro výuku intenzivní medicíny. Původně mělo stát v prostorách Psychiatrické nemocnice v Bohnicích a investorem měl být Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ]. Mělo jít o komplex za 1,5 miliardy korun. Nicméně ministr Válek změnu vysvětlil tím, že IPVZ nemá s takovými investicemi zkušenost a nefunguje v něm ani investiční oddělení.

Transplantační centrum v Brně chce do lepšího

Projekt proto přesunul do FN Motol. Výši investice ponížil z 1,5 miliardy na 565 milionů korun. Část vyšetřených peněz půjde do vybavení simulačních center při lékařských fakultách a do dalších projektů z NPO. Simulační centrum motolská nemocnice vystaví na místě, kde plánovala oddělení mikrobiologie a patologie. Přičemž dojde k odebrání pouze patologie, na jejímž místě simulační centrum vznikne. Současně nemocnice přijde o stávající parkoviště pro zhruba 250 vozidel.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here