Až 40 % zranění elektrickým proudem končí amputací

0
710
elektrickym_proudem
Foto: Pixabay.com

Ročně v Česku elektrický proud zraní kolem 400 lidí, zhruba třetina úrazů připadá na děti. Zranění elektrickým proudem patří podle lékařů k těm nejzávažnějším, vedou k poškození ledvin, jater a srdce.

Loni se elektrickým proudem zranilo 365 lidí, v roce 2021 to bylo 396. Od roku 2015 do roku 2022 se jím zranilo celkem 3 301 lidí, dvě třetiny zranění připadají na dospělé muže a chlapce do 18 let věku. Údaje z databáze Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] představili zástupci distribuční společnosti EG.D spadající pod energetickou skupinu E.ON.

Podle statistik se počty zranění elektrickým proudem v posledních letech pohybovaly kolem 400 ročně. Místopředseda představenstva EG.D Pavel Čada upozornil, že v českých domácnostech elektrických zařízení rok od roku přibývá. V souvislosti s rozvojem elektromobility a využívání obnovitelných zdrojů se i lidé v Česku setkávají s elektrickou energií stále častěji. Což s sebou přináší i vyšší riziko úrazů elektrickým proudem.

Přednosta kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Robert Zajíček řekl, že zranění elektrickým proudem patří k těm nejzávažnějším. A jsou spojena s vysokou úmrtností. Elektrický proud vážně poškozuje orgány v těle, včetně ledvin, srdce a jater.

„Až 40 procent úrazů končí amputacemi,” uvedl přednosta Zajíček.

Upozornil, že amputace jsou zvlášť citlivé u dětí. Podle statistik ÚZIS se přibližně třetina zranění elektrickým proudem stává právě dětem. Tato zranění mají pro lidi celoživotní následky, dodal Zajíček.

Kvůli širší osvětě vytvořila společnost ve spolupráci s vinohradskou nemocnicí a dalšími zařízeními krátký film o nebezpečí zranění elektrickým proudem. Video upozorňuje i na to, že se lidé mohou zranit, aniž se drátů pod elektrickým napětím přímo dotknou.

Levnější i hezčí protézy nabízí výroba 3D tiskem

To se stalo i Simoně Riedlové, když jí bylo sedmnáct let. Tehdy „jen tak“ bez rozmyslu vyšplhala na vagon, který ale byl pod zapnutými trolejemi. Utrpěla popáleniny na polovině těla a léčení trvalo déle než rok. Do běžného života se Simona vrátila až po dvou letech od úrazu.

Při kontaktu s napětím se neopouští kabina vozidla!!!

Na následky zranění elektrickým proudem v letech 2015 až 2021 u nás zemřelo 108 lidí, z toho tři děti. K většině úrazů podle společnosti došlo kvůli neznalosti a neopatrnosti lidí. Za mnohými zraněními stálo i porušování bezpečnostních pravidel.

Čada řekl, že u zaměstnanců společnosti došlo v posledních deseti letech k pěti vážným zraněním, z toho dvě byla smrtelná. Jejich technici ročně provedou více než 30 tisíc servisních úkonů pod napětím. K úrazům dochází většinou kvůli nedodržení předpisů nebo nepozornosti.

Odškodnění za úrazy a nemoci v práci čeká průběžná valorizace

Ročně se také stává zhruba 20 dopravních nehod, v nichž sehrává roli elektrický proud. Firma upozorňuje například řidiče vozidel, aby v případě kontaktu s vedením napětí neopouštěli kabinu, než technici proud vypnou. V roce 2021 se například stal případ, kdy do sloupu vysokého napětí narazil kombajn a díky informační kampani mezi zemědělci řidič přežil. Věděl totiž, že nemá opouštět vůz, uvedl Čada. V minulosti ale některé podobné případy, například u řidiče nákladního vozu, skončily kvůli této nevědomosti smrtí.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here