Odškodnění za úrazy a nemoci v práci čeká průběžná valorizace

0
1534
odskodneni_za
Foto: Pixabay.com

Výše odškodnění za pracovní úraz nebo nemoc z povolání by se mohla už od ledna 2023 počítat z aktuální výše průměrné mzdy. Nikoli pevnou částkou násobenou bodovým ohodnocením pro konkrétní úraz či onemocnění.

Změnu na návrh Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] projedná ve středu [21.12.] vláda. Nařízení by mělo platit od ledna 2023, pokud ho vláda schválí.

„Zásadní důvod novely nařízení vlády je nutnost úpravy hodnoty jednoho bodu v rámci bodového ohodnocení bolesti a ztížení společenského uplatnění, která je již od roku 2015, kdy nařízení vlády nabylo účinnosti, neměnná,” uvádí MZ ČR v důvodové zprávě k návrhu.

Za stávající zákonné úpravy se výše odškodnění za pracovní úraz nebo uznanou nemoc z povolání vypočítá jako násobek hodnoty jednoho bodu, který nyní činí 250 korun, počtem těchto přidělených bodů ke každému konkrétnímu onemocnění či úrazu.

Nově by měla činit hodnota jednoho bodu jedno procento průměrné mzdy v národním hospodářství za první a třetí čtvrtletí předcházejícího kalendářního roku. Například v prvním čtvrtletí letošního roku byla průměrná mzda 37 929 Kč. Hodnota jednoho bodu by tedy činila přibližně 379 korun.

Odškodnění za pracovní úraz se lišil o stovky tisíc korun

Příloha nařízení vyjmenovává bodové hodnoty různých druhů zranění a nemocí z povolání. Příkladem uveďme, že úpal z horka má hodnotu 15 bodů, zlomenina holenní kosti se pohybuje v bodovém hodnocení od 80 do 120 bodů. Drtivé poranění obličeje norma stanoví na 400 až 600 bodů. A různé druhy rakoviny podle závažnosti od 4 tisíc do 6 tisíc bodů.

Problematikou neměnné hodnoty bodu se v roce 2021 zabýval i Ústavní soud, na jehož verdikt nařízení také reaguje. Vyhověl stížnosti zedníka, který utrpěl vážný úraz jako spolujezdec ve firemním autě. Náhrada vypočtená podle zákoníku práce a souvisejícího vládního nařízení byla nižší, než by mu náležela podle občanského zákoníku a navazující metodiky. Za ztížení společenského uplatnění následkem pracovního úrazu dostal pracovník 250 tisíc korun. Revizní znalecký posudek ale vyčíslil výši náhrady téměř na trojnásobek částky. A sice na 712 tisíc korun.

Náhrady po pracovním úrazu a nemoci z povolání vzrostou

Stanovení hodnoty bodu fixní částkou zkritizoval v připomínkách k návrhu i Nejvyšší soud. Zdůraznil, že postavení poškozených zaměstnanců se neustále zhoršuje již pouhým plynutím času. Pevně fixovaná hodnota bodu v důsledku obecného nárůstu cenové hladiny, tedy inflace logicky ztrácí reálnou hodnotu.

„Takto nastavený mechanismus se v inflačním prostředí, kde se ztráty na kupní síle nominálně určené částky každým rokem kumulují, stává více a více nespravedlivým,” vyslovil se k návrhu Nejvyšší soud.

Výpočet odškodnění se naváže na průměrnou mzdu

Ministerstvo proto v návrhu namísto jednorázového zvýšení zvolilo výpočet podle průměrné mzdy. Čímž bude výše odškodnění reagovat na aktuální vývoj v národním hospodářství.

Smysluplnosti valorizace odškodnění za pracovní úraz či nemoc z povolání dokládají i počty zraněných zaměstnanců, kterých není málo. Jen v první pololetí letošního roku se v práci zranilo 23 278 zaměstnanců, téměř stejně jako za stejné období v loňském roce. A čtyřicet pracovníků přišlo při výkonu zaměstnání o život.

Syndromu karpálního tunelu jako nemoci z povolání ubývá

Nejvíce úrazů v práci dlouhodobě vykazuje sektor zpracovatelského průmyslu. Vyplývá to z dat, které zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ]. Průměrná vymožená částka za pracovní úraz se podle statistik společnosti Vindicia, která se na odškodnění specializuje, letos vyšplhala na 569 tisíc korun.

Aktuálně od ledna 2023 rozšíří seznam uznaných nemocí z povolání těžké poškození bederní páteře. Pracovníci s touto nemocí dostanou odškodnění, náhradu za ztrátu výdělku, bolestné i náklady vynaložené na léčbu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here