ČPZP varuje před rizikem popálenin. Zejména pak u dětí

0
609
popalenin
Foto: Pixabay.com

Popáleniny jsou nesmírně bolestivým úrazem, často vyžadujícím dlouhou a komplikovanou léčbu s trvalými následky a nezřídka i s hlubokými jizvami na těle a na duši. To, že riziko popálenin zejména u dětí nelze podceňovat, ukazují statistiky České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP].

Jen loni ČPZP vynaložila na léčbu popálenin u svých klientů více než 39 milionů korun. Celkem se pak s popáleninami u této pojišťovny léčilo 5 465 pojištěnců. Mladších 18 let bylo 1 409 z nich.

„Dítětem s nejvyššími náklady na léčbu byl v uplynulých pěti letech šestiletý chlapec s popáleninami postihujícími přes 50 procent povrchu těla. Za jeho léčbu jsme během let 2017 a 2018 uhradili celkem přes dva miliony korun,“ říká mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Úrazy popálením se stávají často v domácnostech, kde při nepozornosti může snadno dojít k opaření horkou tekutinou, fritovacím olejem, spálení o rozžhavená kamna. Jsou tu ale i další nástrahy a těmi jsou léky. Podle Toxikologického informačního centra [TIC] je až 38 procent všech otrav dětí způsobeno léky. Léky a chemické látky [platí i pro dezinfekce] je třeba proto vždy uklidit na nepřístupné místo a uzamknout.

Covid zvyšuje riziko popálenin

Záchranáři v Praze v březnu upozornili na důležitou skutečnost. Při první vlně koronaviru, kdy rodiny s dětmi zůstaly doma, jim meziročně vzrostl počet popálenin u dětí až o 70 procent.

Osobně jsem krátce po sobě zasahoval u tří případů popálenin, ve kterých hrály roli sporák, vroucí voda nebo olej a popálené dítě. Něco podobného nepamatuji,“ popisuje autentickou zkušenost z terénu Martin Siegl ze Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Oproti průměrným deseti případům v minulých měsících letos v březnu ošetřili zdravotníci záchranné služby celkem 17 malých pacientů s tímto typem zranění.

Záchranáři zaznamenali 70% nárůst popálenin u dětí

Léčba je dlouhá a drahá

Podle Elenky Mazurové je v případě rizika popálení hlídat zejména nejmenší dětí ve věku od jednoho do tří let. U nich se popáleniny vyskytují nejčastěji. Skutečnost, že popálení patří k vážným úrazům u dětí dokládá i dopis matky těžce popáleného dítěte. Jeho léčbu v nemocnici, léčebnými pobyty v lázních i další následnou léčbu ČPZP hradila.

„Když už člověk tento úraz přežije, čeká ho náročná, dlouhodobá a nákladná léčba. A i když utrpení nelze přirovnat k žádným finančním nákladům, je fakt, že bez potřebných financí by se léčba nemohla uskutečnit,“ napsala v dopise.

Mluvčí pojišťovny dodává, že chránit bychom měli sebe, a především dávat pozor na děti. To značí obezřetnost v situací, kdy jsou děti v blízkosti rizika popálenin.

Nejenom děti, ale i dospělí

Pozor na riziko popálenin by si měli dávat také dospělí. Praxe totiž ukazuje, že lidé se mohou vážně popálit i v zaměstnání. Například při úrazu elektrickým proudem či od hořícího oblečení. Avšak nejenom v práci. Lidé často přijdou k úrazu a popáleninám během silvestrovských oslav neopatrným zacházením s petardami a další zábavní pyrotechnikou. Dopady popálenin z jakékoli příčiny na zdraví jsou vždy fatální.

„Nejnákladnější péče u dospělého pacienta se týkala ženy ve věku 24 let. Ta utrpěla popáleniny 2. a 3. stupně na více částech těla. Její léčba v letech 2015 a 2016 vyšla na zhruba 3,5 milionu korun,“ doplnila údaje ze statistik Mazurová.

Dodejme, že letos vyšel Mezinárodní den boje proti popáleninám na čtvrtek 8. října. Připomíná důležitost prevence proti popáleninám a jiným úrazům.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here