Anglie zavádí celonárodní screening rakoviny plic

0
137
rakoviny_plic
Ilustrační foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Každému, kdo někdy kouřil a splňuje věkový rozptyl, zaplatí v Anglii screening plic. Cílem prevence je předcházet pozdnímu odhalení rakoviny plic. Ta v Anglii každý rok zabíjí 35 000 lidí a patří mezi pět nejčastějších příčin úmrtí na rakovinu.

Informoval o tom britský list The Guardian. V Česku běží obdobný program. V jeho první půlroční fázi prošly kontrolou čtyři stovky kuřáků a kuřaček. U každého dvacátého z nich odhalila preventivní vyšetření, která plně hradí zdravotní pojišťovny, riziko nádoru.

S diagnózou rakovina plic v České republice žije asi dvanáct tisíc pacientů. Pět let přežívá necelá pětina nemocných. Hlavní příčinou nemoci je kouření. Mezi pacienty je nekuřáků jedenáct procent. Karcinom se u nich objevil kvůli genetické zátěži, pasivnímu kouření či jiným rizikovým faktorům. Celkově je v Česku rakovina plic diagnostikována u 7 500 osob ročně. Kolem 5 500 pacientů ročně u nás na rakovinu plic zemře. V 90 procentech stojí za rozvojem onemocnění kouření.

Zdraví se zlepší už 20 minut od poslední cigarety

Jak se zapojit do screeningu karcinomu plic v Česku? První kroky mají vést k praktickému lékaři, který pacientovi vydá žádanku do plicní ambulance. Součástí vyšetření je vyplnění dotazníku a pohovor o kouření. Pneumolog po kontrole odešle pacienta na CT. Při negativním výsledku následují kontroly za rok, tři roky a pět let. Při neurčitém zjištění pak o něco častěji. Pokud je nález pozitivní, pacient směřuje do specializovaného onkologického centra. Léčba obvykle zahrnuje operaci, chemoterapii, radioterapii, imunoterapii či cílenou biologickou léčbu.

Jak je to se screeningem plic v Anglii

Britská zdravotní služba NHS oznámila, že pozve miliony lidí na kontroly plic ve snaze zlepšit míru přežití. V rámci programu ročně provede až milion preventivních vyšetření lidí ve věku 55 až 74 let. Odvolala se na výsledky testovacího provozu těchto kontrol ve vybraných oblastech země, kdy screening odhalil rakovinu plic u 2 000 lidí. U 76 procent z nich ale v dřívější fázi, kdy lze nemoc ještě účinně léčit.

„Včasná identifikace rakoviny plic zachraňuje životy,” říká generální ředitelka NHS Amanda Pritchardová.

NHS dokonce již vydala výzvu směrem k veřejnosti: “Pokud obdržíte pozvánku, prosím, přijměte ji. Pokud máte obavy z možného příznaku rakoviny, přijďte prosím ke svému praktickému lékaři. Kontrola vám může zachránit život.”

Zavedení screeningu plic pro určitou skupinu osob přichází po pilotním projektu, ve kterém se asi 70 procent screeningů uskutečnilo v mobilních jednotkách zaparkovaných u supermarketů. Což pacientům umožnilo snadný a pohodlný přístup k vyšetření. Výsledky pilotního projektu ukázaly, že nejvíce diagnóz ve stadiu 1 a 2 rakoviny plic je v nejchudších komunitách Anglie.

„Screening nám poprvé umožňuje předběhnout tuto hroznou nemoc, zachytit ji při nejbližší příležitosti, často ještě před nástupem příznaků, a léčit ji s cílem vyléčit,“ vítá celonárodní zavedení programu výkonná ředitelka Roy Castle Lung Cancer Foundation Paula Chadwicková.

Co si od programu prevence rakoviny plic NHS slibuje

NHS si od programu slibuje záchyt rakoviny plic v počtu 9 000 pacientů ročně. Z nich by měla být většina podchycena včas. Náklady na program činí 270 milionů liber [cca 7,4 mld. Kč] ročně. Kuřáky ke kontrole doporučují praktičtí lékaři. NHS pak srovná údaje o nich.

„Ty, které vyhodnotíme jako vysoce rizikové, každé dva roky pozveme na vyšetření specialistou. Očekává se, že zavedení bude znamenat, že každý rok bude mít nárok na první skenování 325 000 lidí, celkem 992 000 skenů ročně,“ upřesňuje šéfka NHS.

Na ministerstvo jsem si nešla odpočinout, říká Vašáková

Od první fáze programu [do konce března 2025, pozn. red.] si slibuje vyšetření 40 procent způsobilé populace. 100% pokrytí plánuje NHS do března 2030.

Doporučené pacienty vyšetří zdravotníci nízkodávkovou počítačovou tomografií [LDCT]. Ti, jejichž skeny se ukáží jako negativní, lékaři pozvou na další skenování každých 24 měsíců, dokud nepřekročí horní věkovou hranici.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here