Sedmileté polské dívce zachránilo život srdce z Česka

0
1760
srdce
Sedmiletá Alicja se svou matkou a týmem zdravotníků, kteří pro ni zajistili transplantaci srdce. / Foto: Slezské centrum pro srdeční choroby v Polsku

Sedmiletá Alicja dostala jako první dítě v Polsku náhradní srdce, pochází z Česka. Pacientka trpěla restrikční kardiomyopatií a plicní hypertenzí od svých dvou let. Dívka nyní rehabilituje a podle její matky se jí daří dobře.

Sedmiletá dívka jménem Alicja se stala prvním dítětem v Polsku, kterému tamní lékaři transplantovali srdce odebrané v zahraničí. Orgán pochází z Česka, informovalo tento týden Slezské centrum pro nemoci srdce ve městě Zabrze.

Sedmiletá Alicja žijící na severu Polska je nemocná od dvou let. Zdravotní problémy u ní začaly po prodělané bronchitidě, kdy jí lékaři diagnostikovali těžkou restriktivní kardiomyopatií. Následně začala dívenka trpět plicní hypertenzí, která bránila malou pacientku zařadit na čekací listinu transplantací srdce. Její zdravotní stav totiž vyžadoval současně transplantaci srdce a plic.

„Najít vhodného dárce pro oba orgány pro Alicji bylo prakticky nemožné kvůli váhovému a výškovému deficitu,“ říká Szymon Pawlak, kardiochirurg, transplantolog a koordinátor oddělení kardiochirurgie, transplantace srdce a mechanické oběhové podpory u dětí ve Slezském centru pro srdeční choroby.

Malé dívce z Polska zachránilo život srdce z Česka

V roce 2021 lékaři z Univerzitního klinického centra v Gdaňsku implantovali dívce regulátor síňového průtoku [AFR], díky kterému se podařilo snížit plicní hypertenzi na úroveň, kdy už je možné provést transplantaci srdce. Na čekací listinu ji lékaři zařadili s ohledem na její zdravotní stav a nutnou rehabilitaci v březnu 2023. Vhodný dárce se našel po dvou měsících právě v sousední České republice.

„Telefon zazvonil den před Dnem matek, když jsem jela se svými dcerami nakupovat. Ruce se mi třásly, musely jsme se okamžitě otočit a vyrazit do nemocnice do Zabrze,“ vzpomíná matka malé Alicje.

Transplantaci srdce provedl dívence tým docenta Tomasze Hrapkowicze z Kliniky kardiochirurgie, transplantace srdce a plic a mechanické oběhové podpory v Slezském centru pro nemoci srdce.

Kdo a jak může v Česku darovat orgány

Operace byla podle něj obtížná kvůli celkovému stavu těla pacienta, které bylo zničeného onemocněním. Nyní již malá pacientka pod lékařským dohledem úspěšně rehabilituje na Klinice dětské kardiochirurgie.

„Každý den vidíme rozdíly, pokroky. Vidíme, jak získává tělo, jak má stále více síly a energie. Posledních šest měsíců prakticky ležela, teď už se procházíme po chodbě v nemocnici, aniž by se Alicja unavila,“ říká matka malé pacientky.

„S výsledky transplantace jsme spokojení i s tím, jak Ala rehabilituje a začíná chodit. Má šanci na normální vývoj,“ říká doc. Hrapkowicz.

V Polsku lékaři transplantovali tři orgány z ciziny

V Polsku dosud transplantovali pouze tři orgány pocházejících ze zahraničí. Šlo o dvě transplantace srdcí odebraných dárcům v České republice. Obě transplantace následně provedli chirurgové v Zabrze. A třetí orgán, játra, pocházela od dárce v Německu.

K darování orgánů je česká společnost velmi empatická

Na druhou stranu vzhledem k nedostatku vhodných příjemců v Polsku na evropské platformě pro transplantace orgánů FOEDUS nabídla polská zdravotnická zařízení tři orgány od Poláků, dvě plíce a jedno srdce.

„Orgány přijaly a transplantovaly transplantační týmy ve Švýcarsku a Německu. Od začátku roku 2023 v celé Evropě došlo k celkem 162 mezinárodním odběrům orgánů a díky této spolupráci bylo v EU provedeno 45 transplantací,“ píše ve své zprávě polští transplantační koordinátoři.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here