Zahřívaný tabák s příchutěmi už si v Česku legálně nekoupíte

1
1433
zahrivany_tabak
Foto: Pixabay.com

Ode dneška 23.10. v Česku platí zákaz prodeje zahřívaného tabáku s příchutěmi, jak vyžaduje směrnice EU. Již dříve zakázala příchutě u klasických cigaret. A nově opatření platí i pro zahřívané tabákové výrobky. Firmy hledají alternativy.

Zákaz měly členské státy EU zapracovat do svých právních řádů s účinností od 23. října. Evropská směrnice neumožňuje po tomto termínu žádné přechodné období pro doprodej zásob. Firmy na zákaz ale reagují tím, že na trh uvádějí nové produkty. Například Imperial Brands již na českém trhu představil novou elektronickou cigaretu. Podobně reaguje British American Tobacco, která nabízí zahřívaný nikotinový výrobek, který neobsahuje tabák.

„Je vyroben z rooibosu a dospělým uživatelům zachovává možnost si vybrat ze široké škály intenzivních chutí, které jsou pro ně často důvodem, proč se cestou alternativ vydávají,” řekl regionální ředitel společnosti pro ČR a SR Štěpán Michlíček.

Nové náplně bez tabáku například s příchutí borůvek uvedla do prodeje i firma Philip Morris. V září oznámila, že v prvním pololetí v ČR a na Slovensku bylo zhruba 680 000 uživatelů jejího zařízení na zahřívaný tabák.

Na to, že velké tabákové firmy reagují na zákaz v EU novými produkty, jako je právě příchuť čaje rooibos, upozornila tento týden agentura Reuters. Experti varují, že bezpečnost těchto nových produktů je nejasná, uvedla.

V Polsku začne platit zákaz později

Štěpán Michlíček z British American Tobacco upozornil, že omezení ze strany Evropské komise vyvolalo odpor některých tabákových firem a zákazem se bude zabývat soudní dvůr EU kvůli stížnosti společností z Irska.

Mluvčí společnosti JT International Jiří Sochor upozornil, že zákaz nezačne platit ve všech okolních zemích ve stejnou dobu. Stejně jako ČR ho zavedlo pouze Německo. Protože Polsko zavede zákaz později, očekává se, že si pro zahřívaný tabák s příchutěmi lidé dojedou tam.

„Už nyní také zhruba deset procent zahřívaného tabáku spotřebovaného v Česku spotřebitelé koupili v Polsku. Je to podobné procento jako u cigaret,” poznamenal Sochor.

Tříleté dítě vypilo e-liquid s HHC, voněl po mangu

Poukázal rovněž na to, že ze zahřívaného tabáku s příchutí se na spotřební dani v Česku vybere zhruba 2,9 miliardy korun ročně. Spolu s tabákem bez příchutě je to podle odhadů zhruba 5,4 miliardy korun. Jaké jsou náklady zdravotních a sociálních systémů, pokud kuřáci vlivem svého zlozvyku onemocní, už ale nedodal. A problematický je i marketing těchto produktů.

„Elektronické cigarety jsou stále oblíbenější, především mezi mladými lidmi. Ti jsou přitahováni pestrobarevným balením výrobků s lákavými příchutěmi. Přičemž označení jednotkových balení a způsob prodeje těchto výrobků ne vždy splňuje požadavky platných právních předpisů,“ uvedli například tuzemští hygienici minulý měsíc, kdy po kontrolní akci stáhli z trhu a zlikvidovali tisíce elektronických cigaret kvůli porušování právních předpisů.

Argumenty o nižším výběru daní nejsou namístě

Na výpadek příjmu státního rozpočtu upozornil také analytik XTB Štěpán Hájek. Do konce roku bude představovat výpadek příjmu rozpočtu ze spotřební daně a na dani z příjmů tabákových firem v řádu nižších stamilionů korun.

„Příští rok by státu na základě volně dostupných dat prodejů tabákových společností, jako je například Philip Morris nebo British American Tobacco, mohlo chybět kolem dvou až pěti miliard korun,” doplnil.

K rozvoji demence a deprese přispívá kouření cigaret

Poznamenal ale, že poptávku po tabákových výrobcích zásadně neovlivňuje ekonomický cyklus ani politické zásahy, které vedou ke zdražování. Lze podle něj očekávat, že stávající uživatelé si najdou na trhu alternativu k příchutím. Připomněl, že v ČR se plánuje od příštího roku vyšší zdanění zahřívaného tabáku a diskutuje se o růstu daně u elektronických cigaret.

„O příjmy státu z prodeje tabákových výrobků bych se tedy v dlouhodobém horizontu příliš neobával,” říká.

Proč EU zakazuje příchutě zahřívaného tabáku

K hlavním důvodům zákazu příchutí zahřívaného tabáku patří stoupající popularita těchto produktů. Ta souvisí i s tím, že část lidí je nepovažuje za škodlivé. Zahřívaný tabák pak oslovuje hlavně mládež. Podle plicních lékařů ale má aerosol zahřívaného tabáku velmi podobné složení toxických látek jako cigaretový kouř. Obsahuje i prokazatelně karcinogenní, tedy rakovinotvorné látky. V USA již transplantovali obě plíce kuřákovi těchto cigaret.

V USA provedli transplantaci plic kuřákovi e-cigaret

Mluvčí společnosti JT International Jiří Sochor ČTK řekl, že příchutě preferuje mírně nadpoloviční skupina uživatelů. Zkušenost se zákazem z USA podle něj ukázala, že část lidí přešla zpět ke klasickým cigaretám. Firma JT International v Česku distribuuje cigarety i zařízení na zahřívaný tabák a elektronické cigarety.

Marketingový manažer tabákové společnosti Imperial Brands Adam Palovič uvedl, že podle průzkumu společnosti zařízení na zahřívaný tabák výlučně nebo kombinovaně využívá přibližně pětina dospělých kuřáků.

Údaje o uživatelích tabákových výrobků přináší každoroční šetření o užívání tabáku a alkoholu v České republice [NAUTA] Státního zdravotního ústavu [SZÚ]. Výsledky nabízejí i další informace. Podle nich čtvrtina kuřáků elektronických cigaret v Česku připadá na mládež ve věku 15 až 24 let. Ve srovnání s předchozími lety vzrostl podíl mladých uživatelů e-cigarety více než dvojnásobně. Přibývá i mladých, kteří před e-cigaretou vůbec nekouřili.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Už mě ten neustálý boj proti kuřákům začíná pěkně štvát. Tak hlavně, že alkohol asi podle chytrých hlav v EU škodlivý není a může mít “příchutě” jaké chce. To, že kouřím ochucené elektronické cigarety je asi proto, že nestojím o chuť tabáku. Momentálně si kupuju jednorázovky…, právě kvůli příchutím. Kdybych chtěl tabák, budu kouřit….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here