Transplantační centrum v Brně vypsalo tendr na sídlo za 2 mld. Kč

0
564
centrum
Ilustrační foto: Pixabay.com

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně [CKTCH] má potvrzení o 1,5 miliardové dotaci z EU na stavbu nového sídla ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích za 2 mld. Kč. Vedení Centra už vypsalo veřejný tendr na zhotovitele.

Ještě do konce letošního roku plánuje ředitel CKTCH Petr Němec vybrat zhotovitele stavby. Samotná výstavba by podle něj mohla začít příští rok v únoru nebo březnu. Celkové náklady na stavbu vedení Centra vyčíslilo na dvě miliardy korun. 1,5 miliardy korun pokryjí dotace z Národního plánu obnovy [NPO].

„Ministerstvo zdravotnictví nás již dříve zařadilo do Národního plánu obnovy, ale přidělení prostředků muselo schválit ještě ministerstvo financí. Čekali jsme dlouho, ale přípravy mezitím pokračovaly,“ přiblížil situaci ředitel CKTCH Petr Němec.

Centrum už má podle jeho slov připravenou projektovou dokumentaci, stavební povolení a vypsané výběrové řízení na zhotovitele stavby.

„Rádi bychom jej vybrali do konce roku. A začátek prací je v plánu na únor či březen,” upřesnil.

Nová budova počítá s více sály i lůžky

Nyní Centrum funguje v pronajatých prostorech od Fakultní nemocnice u svaté Anny [FNUSA]. Ty už však současnému provozu nevyhovují a omezují zařízení i v navýšení kapacity operovaných pacientů.

„Omezují částečně i péči, protože počet operačních sálů je nedostatečný. Musíme proto třeba některé operace odkládat a čekací doby jsou delší,” vysvětlil důvody pro výstavbu nové budovy pro Centrum Petr Němec.

Transplantační centrum v Brně chce do lepšího

Již dříve se ve vyjádření o potřebě nových a vlastních prostor ředitel odvolal na dvě odborné studie z roku 2018 a 2020. I ty podle něj dokládají nutnost najít pro brněnské transplantační centrum nové prostory. Ve svatoanenské nemocnici podle Němce nejsou prostory, kam by se Centrum dále rozšiřovalo.

„Proto po jednání s ministerstvem zdravotnictví jako zřizovatelem byla zvolena varianta výstavby nové budovy na zelené louce v areálu Fakultní nemocnice Brno,“ uvedl.

Brněnské centrum ročně transplantuje 150 orgánů

Nové Centrum vznikne poblíž plánované porodnice brněnské fakultní nemocnice. Stavební dokumentace počítá se čtyřmi operačními sály. To je o jeden sál více než dosud. Přibude také 35 lůžek, u nichž by měl být větší prostor.

„Spolu s tím bychom také rozšířili tým. A to jak zdravotníků, tak podpůrných pracovníků,” plánuje Petr Němec.

ÚOHS stvrdil pokutu 1,5 mil. Kč brněnskému CKTCH

Brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie patří k největším kardiochirurgickým pracovištím v zemi. Lékaři v něm ročně provedou přes 1 100 srdečních operací a 150 transplantací orgánů, převážně srdce, jater a ledvin.

Odborníci se v Centru věnují výzkumné a vědecké práci a zajišťují pregraduální a postgraduální výuku lékařů a nelékařských zdravotnických profesí. V roce 2016 CKTCH obdrželo statut Komplexního kardiovaskulárního centra, to ve spolupráci s FN Brno a FNUSA. A současně i statut Transplantačního centra pro transplantace ledvin, jater a srdce.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here