V Lausanne kvůli spalničkám zavřeli školu. Nákaza ale je i v Česku

0
695
Lausanne
Ilustrační foto: Freepik.com

Slavnou hotelovou školu Ecole Hotelier de Lausanne [EHL] ve švýcarském Lausanne na severním břehu Ženevského jezera na dva týdny uzavřeli kvůli šíření spalniček. Virové onemocnění se ale probouzí i v Česku.

O uzavření studenty vyhledávané hotelové školy EHL, která vychovává ty nejlepší manažery a pracovníky v hotelovém průmyslu a cestovním ruchu, informoval ředitel školy Markus Venzin.

„Jsme nuceni uzavřít kampus v Lausanne od soboty 3. února do neděle 18. února včetně,” uvádí Venzin.

O uzavření školy podle jeho slov rozhodlo vedení školy na doporučení lékaře odpovědného za veřejné zdraví v kantonu Vaud, jehož hlavním městem Lausanne je.

„Je to těžké rozhodnutí, protože dopadá na celou naši komunitu. Jsme však povinni přijmout veškerá bezpečnostní opatření k tomu, abychom zabránili možnému šíření spalniček,“ vysvětluje dále ředitel školy.

Uzavření podle jeho slov vedení školy s lékaři pečlivě zvažovalo a vyhodnotilo ho společně jako nejlepší řešení dané situace, kdy přibývalo studentů se spalničkami.

„Protože místa, kde je na malém prostoru hodně lidí, podporují šíření takového viru,“ dodává Venzin.

Přesný počet studentů, u kterých se infekční onemocnění spalničkami rozvinulo neuvádí. Studenti ale jsou nyní v izolaci a ti nakažení se zotavují pod lékařským dohledem. Ti, co zůstali ve školním ubytování, se pak budou vyučovat online formou.

Studentům a veškerému personálu se školou svázaného nařídil lékař kontrolu očkování proti spalničkám. A pokud jim chybí, pak se mají co nejdříve spojit s lékařem a nechat se naočkovat a zároveň omezit sociální kontakty. To především s lidmi, pro které značí spalničky větší zdravotní riziko.

Spalničky se probouzejí i v Česku, hlavně u cizinců

Na rostoucí riziko šíření spalniček v posledních letech i vzhledem ke snižující se proočkovanosti a vyššímu počtu cizinců na území ČR, kteří jsou bez očkování, upozorňují i zdravotníci v Česku.

Spalničky nejsou zapomenutá hrozba. V roce 2023 počet spalniček v Evropě a Střední Asii stoupl o neuvěřitelných tři tisíce procent proti 2022. Hlavně Kazachstán, Kyrgyzstán, Rumunsko,“ upozornil na sociální síti X předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP.

A přidal i údaje o výskytu spalniček loni v sousedním Rakousku, kde se potvrdily u 172 pacientů, Německo eviduje 72 nakažených, Polsko dvaatřicet.

Spalničky se opět šíří Evropou, nárůsty dosahují desítek tisíc

Na stále častěji se objevující nákazu virem spalniček aktuálně upozorňuje i Státní zdravotní ústav [SZÚ]. Zmiňuje, že loni v prosinci se u nás spalničky potvrdily u dvaadvacetileté ženy bez očkování žijící v Praze pocházející z Ukrajiny.

„Od ledna 2024 do 5. února 2024 byly krajskými hygienickými stanicemi a Hygienickou stanicí hl. m. Prahy hlášeny celkem čtyři laboratorně potvrzené případy spalniček,“ pokračují ve výčtu zástupci SZÚ.

Přesněji podle SZÚ šlo o:
  • Ženu [13 let], neočkovaná, ruská národnost, pravděpodobně import z Ruska.
  • Muže [30 let], neočkovaný, ázerbájdžánská národnost, import z Ázerbájdžánu.
  • Ženu [2 roky], neočkovaná, národnost česká.
  • A ženu [32 let], údajně očkovaná, uzbecká národnost, import z Uzbekistánu.

Všechny případy potvrdily analýzy Národní referenční laboratoří pro zarděnky, spalničky, příušnice a parvovirus B19. Kromě toho odborníci v NRL nyní vyšetřují vzorek u dalšího pravděpodobného případu spalniček. Podle SZÚ jde o ženu české národnosti ve věku 43 let. Údajně očkovanou, což ale nemohou zdravotníci nikde ověřit.

„V období od ledna do listopadu 2023 bylo do evropského systému TESSy [The European surveillance Systém] nahlášeno 2 242 případů spalniček z 22 zemí EU/EHP,“ uvádí SZÚ.

Nejvíce nákaz je v Kazachstánu, Rusku a Kyrgyzstánu

Nejvíce se spalničky loni šířily v Rumunsku [1 687]. Poté s velkým odstupem počtu nakažených v Rakousku [172] a Francii [111]. V sousedním Německu došlo k 72 nákazám, v Polsku k 32 nákazám. Maďarsko nahlásilo do společného systému evidence stejně jako Slovensko do deseti případů spalniček.

TBC a spalničky nejsou jediné infekční riziko z Ukrajiny

Z pohledu podle členění evropského regionu WHO se v roce 2023 z 98 procent na počtu onemocnění spalničkami v evropském regionu nejvíce podílely následující země:

  • Kazachstán, přes 13 000 případů,
  • Ruská federace, přes 10 000 případů,
  • Kyrgyzstán, přes 5 000 případů,
  • Turecko, přes 4 500,
  • Ázerbajdžán, přes 3 000.

Závěrem zástupci Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ připomínají, že jedinou prevencí onemocnění spalničkami je očkování.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here