Inkontinence je problém. Ale ne zas tak velký, aby se nedal léčit

0
4186
inkontinence
Ilustrační foto: Freepik.com

Inkontinence často vzniká kvůli nedostatku pohybu, sedavému zaměstnání, hormonálním změnám, operačním zákrokům nebo je následkem komplikovaného porodu. Riziko roste i s věkem nebo při nesprávném užívání léků

„Problém inkontinence je, že se o ní téměř nemluví. Lidé se za ni do jisté míry stydí a nevyhledají odbornou pomoc, ačkoliv by jejich obtíže současná medicína mohla vyřešit, nebo minimálně zmírnit,“ říká Vladimír Velický, primář gynekologie Nemocnice Sokolov.

Jeho slova potvrzují statistiky. Odhaduje se, že až 20 procent žen v České republice trpí takzvanou stresovou inkontinencí, ale jen pět procent z nich vyhledá lékařskou pomoc. Další tisíce lidí, včetně mužů, se potýkají s urgentní inkontinencí. Tu způsobuje například infekce močových cest, nervová onemocnění nebo patologické změny. Podle doktora Velického většina z pacientů namísto návštěvy lékaře dává přednost používání nákladných hygienických pomůcek. Mnohdy za ně ale utrácejí peníze docela zbytečně.

„Řešení jejich problémů často existuje buď ve formě fyzioterapie neboli cíleného cvičení svalů pánevního dna, fyzikální terapie například speciálním přístrojem, nebo jejich kombinace. A to hlavně pokud jde o inkontinenci způsobenou ochabováním svalů pánevního dna,“ říká vrchní fyzioterapeutka Nemocnice Sokolov Alena Červenková.

Podobně k tématu hovoří Milena Mrňová, specialistka urologické ambulance Nemocnice Brandýs nad Labem.

„Inkontinence je velmi limitující. Nepostihuje jenom seniorky či invalidní pacientky, nárůst zaznamenáváme i u mladší generace. S únikem moči se setká téměř každá žena, která porodila přirozenou cestou. Zhoršování potíží bývá postupné. Ženy by proto měly vyhledat odbornou pomoc a nečekat, že to samo přejde,“ upozorňuje Mrňová.

Paní Iva pocítila únik moči už v pětatřiceti letech

„Nejdříve jsem si myslela, že jsem nastydla, ale po konzultaci s urologem jsem připustila, že nachlazení, které by mělo souviset s inkontinencí, je mýtus,“ vzpomíná na začátek problémů s únikem moči paní Iva.

Vyšetření ale určilo jasnou diagnózu, kterou byla inkontinence způsobená ochabováním svalů pánevního dna.

„Byl to absolutní diskomfort, fyzický i psychický, cítila jsem značné znepokojení, stud až trapnost a chtěla jsem svoji situaci co nejrychleji vyřešit,“ dodává paní Iva.

Jaké typy inkontinence rozlišujeme
  • Stresová inkontinence se projevuje typicky úniky moči při fyzické aktivitě, při běhání, chůzi z kopce, skákání na trampolíně, zvedání břemen, při kýchnutí, kašlání a smíchu. Stresem se nemyslí stres psychický, ale zvýšení nitrobřišního tlaku, který je spojen s výše uvedenými činnostmi. Při zvýšení nitrobřišního tlaku se tíha přenese i na močový měchýř, čímž dojde k úniku moči.
  • Urgentní inkontinence je stav, kdy náhlým stahem svaloviny močového měchýře dojde k nechtěnému úniku moči, může se projevit i ve formě nepříjemného častého nutkání na močení, kdy však k úniku moči nedojde, jde o hyperaktivní močový měchýř.
  • Smíšená inkontinence je nejčastější forma inkontinence, které je kombinací stresové a urgentní inkontinence.
  • Inkontinence z přetékání je přeplněný močový měchýř, jde o obranný reflex, aby nedošlo k poranění stěny močového měchýře.

Lékaři paní Ivě doporučili nejdříve konzervativní léčbu, tedy rehabilitaci pánevního dna. Pokud by nezabrala, nabídli i chirurgické řešení, které spočívá ve vložení syntetické pásky pod močovou trubici. Hospitalizace po takovém zákroku trvá jeden až dva dny a následný klidový režim šest týdnů. To je doba nutná k tomu, aby páska přirostla k okolním tkáním.

Únik moči se nevyřeší za jeden den či měsíc

K nechtěnému úniku moči pak dochází například při kýchnutí, kašli i smíchu, v dalším stadiu pak při zvýšené námaze, například při vstávání, běhu nebo skákání. Nejčastějšími příčinami bývá menopauza, těžké či vícečetné porody nebo časté infekce močových cest. Inkontinencí trpí častěji obézní a nezdravě žijící lidé.

„Stresovou inkontinenci lze vyléčit úplně nebo její následky značně zmírnit. Posilování svalů pánevního dna, svěračů a zpevnění břišní stěny pouhou fyzioterapií nemusí pacientkám stačit nebo vyhovovat. Efekt se může dostavit až v řádu měsíců,“ říká Milena Mrňová.

Nemocnice Sokolov má nový přístroj na léčbu inkontinence

Podle ní problém pomohou řešit i běžné sporty. Důležitá je především pravidelnost, správné dýchání a schopnost uvědomit si svaly pánevního dna. Mezi vhodné sporty na léčbu inkontinence patří plavání, jízda na kole, na koni, jóga, pilates. Tyto sporty jsou účinné nejen jako prevence a léčba úniku moči, ale také uvolní celé tělo i mysl a zbavují stresu.

Jsou ovšem i sporty, které jsou při potížích s inkontinencí zcela nevhodné. Mezi ně patří třeba běh, aerobic, všechny sporty založené na zvedání těžkých předmětů a sporty, při nichž dochází k tvrdým doskokům.

Infekci močových cest způsobuje bakterie escherichia coli

Důležité je se zmínit o infekci močových cest, která s inkontinencí úzce souvisí. Bakterie, která z devadesáti procent způsobuje infekci močových cest, běžně sídlí v našem zažívacím traktu a v okolí konečníku. Jen tam by také mělo být její místo. Dohlíží na to, aby se ve střevech nepřemnožily bakterie, které jsou našemu zdraví naopak nebezpečné. Pokud se ale dostane do močového ústrojí, problém s močovými cestami je na světě.

Únik moči se dá zaléčit, pomáhá i Mikční deník

Z konečníku k močovému ústrojí se bakterie dostanou snadno, třeba jen při špatném otírání, ale častěji je to právě při sexu. Infekce močových cest se často opakují, proto je nesmírně důležitá nejen jejich přesná diagnostika a léčba, ale i důkladná prevence. Případné bakterie vyplaví dříve, než dostanou šanci potrápit močovou trubici a způsobit nepříjemnosti. Prevencí je například důkladná sprcha a obecně hygiena intimních míst.

Úhradu pomůcek při inkontinenci určí stupeň postižení

Vhodnou podporou se rozumí i užívání doplňků stravy, například s unikátní kombinací extraktů z kanadských brusinek, zlatobýlu obecného a vitamínu D. Zlatobýl je vhodný pro podporu zdraví močového ústrojí a vitamín D v množství, které naše tělo potřebuje na celý den, pro podporu správné funkce imunitního systému.

Táňa Pikartová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here