Lidovci: U zákazu HHC je klíčové správněprávní hledisko

0
154
zakazu_HHC
Zatímco Piráti řeší případné trestání držitelů HHC, lidovci tvrdí, že klíčové je správněprávní hledisko opatření. Tedy to, aby potraviny s HHC zmizely z obchodních pultů. Až poté přichází na řadu trestněprávní rovina. / Foto: Úřad vlády ČR

Při dočasném zákazu prodeje a držení kanabinoidu HHC a dalších dvou podobných látek stojí v popředí správněprávní hledisko. Tedy to, aby prodejci neměli na pultech výrobky s HHC, tvrdí lidovci. Trestněprávní rovina je až na druhém místě. 

Před týdnem vláda rozhodla, že umístí psychostimulační látku HHC a další dvě jemu podobné látky dočasně na seznam návykových, a tedy zakázaných látek. Nyní se čeká na nostrifikaci Evropské komise [EK]. Zákaz začne platit zřejmě od 1. března. Prakticky to znamená, že nejen prodeje, ale i samotné držení většího, než malého množství těchto kanabinoidů bude trestné s možným trestem odnětí svobody. Na problém trestního stíhání uživatelů HHC upozorňují ve vládě, jako jediní, Piráti.

„Policie by měla dokonce konat. Tohle musíme dořešit. Je to na ministerstvu vnitra, jak k tomu bude přistupovat,” řekl [21.2.] vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Rozhodnutí o úplném zákazu HHC považuje za chybný krok. Odvolává se na programové prohlášení vlády. V něm se píše, že regulace návykových látek má odpovídat míře jejich škodlivosti. Kabinet v dokumentu uvádí, že při řešení problematiky závislostí chce uplatňovat politiky podle “vědecky ověřeného a vyváženého konceptu prevence rizik a snižování škod”.

Piráti se obávají postihů za porušení zákazu HHC

Bartoš dále podotkl, že po zákazu se HHC dostává do “stejného režimu” jako jiné látky, tedy třeba heroin, dodal.

„Budeme se o tom dál bavit, protože jsou tady ty dopady zejména na kriminalizaci uživatelů,” uvedl šéf Pirátů.

HHC, HHC-O a THCP míří na seznam zakázaných látek

 

Psychostimulační látka HHC se na seznam zakázaných látek dostává poté, kdy se jí v posledních měsících otrávily desítky dětí a mládeže i několik dospělých uživatelů. HHC u nás není regulované, prodejci ho nabízejí v různých formách, cukrovinkách, jako sběratelské předměty.

Na nebezpečné potraviny s obsahem HHC nedávno upozornil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil [ODS]. Na umístění látky na seznam zakázaných látek reagoval tak, že vládě navrhuje pro držitele HHC možnost abolice, kterou by vyjednala s prezidentskou kanceláří.

Zákaz má omezit dostupnost HHC, upozorňují lidovci

Podle lidoveckého ministra zemědělství Marka Výborného [KDU-ČSL] ale bude po zákazu HHC klíčové omezení dostupnosti látek a jejich stažení z prodeje, ne trestní hledisko. Ministr Výborný řekl, že vláda o případných abolicích zatím nejednala.

„Je to věc ministerstva spravedlnosti a případně potom skutečně jednání s kanceláří prezidenta republiky. Myslím, že tady otevíráme něco, co nikdy nebylo součástí té debaty. My jsme přece ten problém řešili dočasným krokem proto, abychom zabránili dostupnosti nezletilým dětem. To byl ten celý problém,” vysvětlil důvody dočasného zákazu HHC ministr zemědělství.

Podle něj téma “trestněprávní roviny” zvedají jako jediní Piráti.

Cukrlátka s HHC nakupuje už i Alena Schillerová z hnutí ANO

„Je potřeba zdůraznit, že v okamžiku, kdy nařízení vlády nabyde účinnosti, bude notifikováno Evropskou komisí, tak potom přece jasně platí, že to klíčové je to správněprávní hledisko,” řekl Výborný.

Jde podle jeho slov například o to, že daný obchodník nesmí mít cukrovinky s obsahem HHC na pultě a podobně.

„Znovu zdůrazňuji: Primární musí být správněprávní hledisko, a to trestněprávní je až v tom úplně druhém gardu,” zopakoval smysl zákazu.

Regulace HHC přijde nejpozději v lednu 2025

Nyní čeká Česká republika na schválení Evropské komise k zařazení HHC na seznam zakázaných látek.  Ministr zemědělství Výborný dále dodal, že ale nemůže vyloučit, že “pokud by tady někdo rozjížděl velký byznys, může i toto hledisko přijít na stůl”.

Podle Pirátů se dala ke stažení produktů s HHC z prodeje využít zdravotní a potravinářská legislativa. Někteří připomínali, že podobně před lety postupoval tehdejší ministr zdravotnictví, když dočasně zakázal kvůli metanolové aféře prodej alkoholu.

Válek: Prodej HHC se v Česku obnoví nejpozději od roku 2025

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] přijde rozhodnutí z EU tento týden. Poté se podepíše vládní nařízení a začne pak platit. Minulý týden ministr Válek k dočasnému zákazu uvedl, že znovu dostupná bude látka zřejmě na začátku příštího roku, kdy regulaci kanabinoidů, jako je HHC, upraví nyní ve Sněmovně upravovaná novela zákona o návykových látkách. Tu poslanci připravují v reakci na omezení dostupnosti těchto látek již od července minulého roku.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here