Ukrajina válčí dva roky. Příspěvky na zdravotní pomoc ubývají

0
484
pomoc
Loni v červnu pracovníci ČČK evakuovali i obyvatele z oblasti protržené Kachovské přehrady. / Foto: ČČK

V sobotu 24. února to budou dva roky od ruské invaze na Ukrajinu. Zemi se dostává průběžné zdravotní pomoci na jejím území i mimo něj. Příspěvky zasílané do sbírky, z nichž se pomoc hradí, ale ubývají, uvádí Český červený kříž [ČČK].

Od doby, kdy východní část Ukrajiny 24. února roku 2022 začala v ranních hodinách okupovat ruská armáda, uběhnou v sobotu dva roky. Od té doby vyslal Český červený kříž na Ukrajinu šestapadesát zdravotnických misí a na území dopravil 520,3 tuny zdravotnické pomoci za 182,4 miliony korun. Ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny ale pokračuje i v třetím roce ruské invaze. Zasílaných příspěvků na účet veřejné sbírky, ze kterých ČČK hradí pomoc, ale stále ubývá.

„Naše pomoc ale musí pokračovat, protože je potřeba. Pomoc Českého červeného kříže financujeme především z veřejné finanční sbírky, na níž se sešlo 327 milionů Kč. Bohužel loňský rok do sbírky přinesl již jen jednotky milionů korun,“ říká k příspěvkům na zajištění zdravotnické pomoci Ukrajině prezident ČČK Marek Jukl.

Upřesňuje, že rusko-ukrajinská válka se zdaleka nerozhořela koncem února roku 2022, ale trvá od roku 2014. Tedy od doby, kdy Rusko anektovalo Krym a došlo k prvním ozbrojeným bojům mezi Ruskem a Ukrajinou na východě ukrajinského území, dnes separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky.

„Invaze ruských vojsk na Ukrajinu před dvěma lety posunula konflikt, který na Ukrajině již dekádu probíhal, do úrovně mezinárodního ozbrojeného konfliktu intenzity, které jsme v Evropě již odvykli,“ říká.

ČČK navázal na pomoc před únorem 2022

Český červený kříž po únorové invazi navázal na pomoc poskytovanou na Ukrajinu už od roku 2014. První zásilka zdravotnické pomoci dorazila na Ukrajinu pátý den po válečné invazi, jako vůbec první z Česka.

„Pomoc ČČK směřovaná na Ukrajinu byla a stále je zaměřena na zlepšení dostupnosti zdravotní péče, na posílení jejích poskytovatelů, protože válka systém zdravotní péče vždy rozvrací a přináší nárůst počtu raněných,“ vysvětluje Jukl.

Válka na Ukrajině je jednou z mnoha válek na světě

Zajištěná zdravotní péče je podle jeho slov jakýmsi předstupněm veškeré další pomoci. Zdravotníci ČČK jsou na Ukrajině v úzkém kontaktu se svými ukrajinskými kolegy, kteří danou oblast dobře znají. Spolupracují při poskytování pomoci s mobilními zdravotnickými týmy a některými nemocnicemi na Ukrajině.

Zdravotnická pomoc přímo na ukrajinském území

Za poslední dva roky vyslalo vedení ČČK na Ukrajinu 56 misí za 182,4 milionu korun. Lékaři a další zdravotníci vyrážejí i do válkou zasažených oblastí. Doručují do nich zdravotnický materiál. Nejvíce jsou potřeba traumasety, zdravotnické batohy, popáleninové sety, sety polní chirurgie, infuzní sety, injekční stříkačky, dlahy, fixátory, nosítka a jiné materiály.

Do zasažených oblastí dováží rovněž zdravotnické stany vybavené teplovzdušným vytápěním a elektrocentrálami. Zajišťují i nákup a logistiku­ zdravotnických přístrojů, jako jsou rentgeny, ultrazvuky, odsávačky, monitory životních funkcí, plicní ventilátory, oxymetry či tonometry a dermatomy.

Vláda schválila zdravotní pomoc pro Ukrajinu za 15,57 mil. Kč

Civilisté stejně jako vojáci by se na Ukrajině neobešli ani bez léků, nejčastěji se do země vozí léky na tlumení bolesti a antibiotika. Ale i­ prostředky pro osobní bezpečnost. To jsou přilby, ochranné vesty, vysílačky, satelitní přístroje a navigace. A nedostatkové jsou rovněž zařízení pro úpravu pitné vody a zdravotnická vozidla, tedy sanitky.

„Celkově na Ukrajině jezdí 59 námi dodaných sanitek a zdravotnických vozidel. Podpořili jsme také ukrajinské hasiče chránící civilisty před následky útoků. A dodali jsme novou výstroj – zásahové oděvy, přilby, speciální obuv,“ doplňuje výčet pomoci Marek Jukl.

Její součástí je ze strany ČČK převoz raněných a vážně nemocných pacientů z ukrajinských zařízení k ošetření do českých nemocnic. Nebo i jiných evropských zemí. Tento druh pomoci se zařizuje v programu Medevac, za kterým stojí i české ministerstvo vnitra.

Zasílané příspěvky do sbírky ČČK ubývají

Prezident Českého červeného kříže Jukl připomíná, že zdravotníci se zapojili i do pomoci ukrajinským běžencům na území České republiky. Především v prvních měsících po začátku invaze, kdy do Česka přicházely desítky tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Lidé z ČČK například pracovali v centrech pomoci KACPU, ACP nebo v samostatných kontaktních místech ČČK.

„Zajišťovali jsme i zdravotnickou pomoc a psychosociální podporu, krizové linky, pro děti jsme připravili adaptační kurzy, ve společném projektu s UNICEF jsme pomáhali dětem se zdravotními problémy,“ vyjmenovává.

Ukrajinské pacienty přijaly nemocnice ve 22 zemích Evropy

ČČK spravuje dokonce takzvanou Pátrací službu, díky níž ukrajinské rodiny vyhledávají své blízké nebo si s nimi pomocí této služby vyměňují zprávy osobní povahy.

„Naše pomoc musí pokračovat, protože je potřeba. Pomoc Českého červeného kříže financujeme především z veřejné finanční sbírky, na níž se sešlo 327 milionů korun,“ vyčísluje Marek Jukl.

A jak už se zmínil v úvodu článku, postupem času ubývá příspěvků zasílaných na účet veřejné sbírky vyhlášené ČČK, z níž se pomoc zemi financuje.

„Děkujeme všem za podporu, bez níž bychom tuto pomoc nemohli realizovat. A věříme, že nám lidé i řada institucí umožní nadále v naší pomoci pokračovat,“ říká.

Na Fondu humanity ČČK koná Český červený kříž nadále veřejnou finanční sbírku pro pomoc obětem války na Ukrajině. Číslo účtu pro zasílání příspěvků je na následujícím odkazu, který směřuje na webové stránky ČČK zde.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here