Farma firmy v Česku ročně zlikvidují léky za miliardy korun

0
230
farma_firmy
Ilustrační foto: Freepik.com

Česká asociace farmaceutických firem [ČAFF] spočítala, že předloni farma firmy zlikvidovaly 140 tisíc balení antibiotik určených pro český trh. Lékům totiž vypršela expirace. ČAFF vychází z průzkumu mezi svými největšími členy.

Asociace uvádí ještě další údaj. V letech 2019 až 2021 se v Česku nevyužilo, a tak i zlikvidovalo 256 tisíc balení antibiotik. Z toho 166 tisíc balení byla antibiotika určená k ústnímu podání a 90 tisíc balení byla antibiotika v injekční formě.

Z dat ČAFF o množství nevyužitých léčiv za rok 2022 dále vyplývá, že kvůli blížící se expiraci firmy zlikvidovaly přes 1,3 milionu balení různých druhů léků určených pro výdej v lékárnách. A dalších 190 tisíc kusů balení léků se kvůli expiraci nespotřebovalo v nemocnicích. V tomto případě šlo i o drahé centrové léky.

„Celková hodnota těchto balení je ve stovkách milionů korun. Za celý trh v ČR však půjde o miliardy korun ročně,“ vypočítává výkonný ředitel ČAFF Filip Vrubel.

Nespotřebovaná léčiva nelikviduje stát ani žádná jiná složka státu, včetně ministerstva zdravotnictví, ale farmaceutické společnosti na své náklady. Ty ČAFF odhaduje v řádu desítek milionů korun ročně. Podle Vrubela nadměrné zvyšování dodávek léků bez toho, že by se spotřebovaly, ale i garance odběru spolu s rizikem nákladů na jejich následnou likvidaci, se v dalších letech mohou promítnout do skutečných dodávek léků do Česka.

„Pokud budou výrobci muset zboží ve velkém objemu likvidovat, v určité fázi mohou přemýšlet, nakolik kombinace různých regulatorních a cenových omezení a různé míry rizika pro ně bude akceptovatelná,“ tvrdí Filip Vrubel.

Farma firmy varují před výpadky nejběžnějších léčiv

Předseda představenstva ČAFF a generální ředitel společnosti Sandoz ČR Jiří Hanzlík jeho slova doplňuje, že stejně jako u dodávek léků do lékáren, ani v případě dodávání léků do nemocnic neexistuje garance odběru.

„Přestože většina nemocnic v Česku musí léky nakupovat formou veřejných zakázek, ani vítěz tendru nemá žádnou jistotu, v jakém objemu nemocnice jeho léky následně nakoupí, či zda vůbec,“ vysvětlil.

Trh s antibiotiky v roce 2023

I přes problémy s likvidací léků farmaceutické firmy své dodávky do Česka zvyšují. Loni saturovaly trh antibiotiky více než v předchozích letech. Do Česka se ale i tak kvůli výpadkům léků mimořádně dovážela i jejich cizojazyčná balení.

Loni dorazilo do lékáren přes 2,2 milionu balení tabletových antibiotik v jejich základních skupinách. U antibiotických suspenzí pro děti došlo k navýšení o desítky procent. Farma firmy dodaly přes jeden a čtvrt milionu doporučených denních dávek.

U hlavních skupin antibiotik jako tabletový fenoxymethylpenicilin a amoxicilin s kyselinou klavulanovou, jež lékaři nasazují třeba při léčbě angíny či zánětech středního ucha, byly dodávky vyšší o tři sta tisíc balení.

Výpadky léků jsou chybou výrobců, tvrdí ministr Válek

U základního tabletového penicilinu dodaly farmaceutické firmy a distributoři do lékáren v roce 2023 více než 570 tisíc balení. Což je navýšení téměř o 200 tisíc balení ve srovnání s dodávkami v roce 2022.

U tablet na bázi amoxicilinu a kyseliny klavulanové firmy loni dodaly o 133 tisíc balení více než o rok dříve. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 je to dokonce o 23 procent balení více. K navýšení došlo i u suspenzí pro děti, a to jak na bázi základního penicilinu, tak amoxicilinu s klavulanátem. Těch lékárny celkem obdržely téměř 350 tisíc kusů balení.

Situace na trhu s léky a farma firmy

Podle Filipa Vrubela se v mnoha skupinách léčiv již výrobci dostávají na hranici výrobních kapacit. Upozorňuje, že předvídatelnost očekávané poptávky je v posledních letech klíčovým aspektem jak v oblasti řízení obchodních rizik firem, tak v oblasti předcházení případným nedostatkům ze strany pacientů.

Co se týče antibiotik, tak podle Vrubela podobnou situaci jako loni zažily farmaceutické firmy v sezoně 2020/2021. Tehdy se dramaticky zvýšila poptávka po jednom infuzním přípravku na léčbu covidu-19 používaném v nemocnicích. I tehdy na to podle něj výrobci doplatili.

Výpadky léků jsou nový normál, říká Martin Šlégl pro ZdraveZpravy.cz

„Vzhledem k pokračující pandemii a na základě objemu předchozí spotřeby dodavatel zvýšil dodávku i pro následující sezony. Léčba pacientů s covidem-19 se ovšem záhy přesunula převážně do ambulantní sféry a tato farmaceutická společnost následně musela na vlastní náklady zlikvidovat asi 60 tisíc dávek léčiva v hodnotě několika milionů korun,“ přibližuje ředitel ČAFF.

Výrobci léčiv tak stejně jako výrobci jakéhokoli jiného zboží dbají na snížení míry rizika ztráty. Plánování výroby tak není o dodání maxima možného za každou cenu, ale o predikci vycházející z reálné spotřeby z minulých let, dodávají zástupci ČAFF.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here