Pánevní bolesti odrazují ženy i muže od sexu. Lékaři je ale umí vyléčit

0
409
panevni_bolesti
Foto: Freepik.com

Neustupující a nevysvětlitelné pánevní bolesti vedou až k rezignaci na sexuální život. Což často končí rozpadem vztahu, a to je škoda. Urogynekologové spolu s dalšími odbornostmi totiž umí většinu pacientek a pacientů rychle vyléčit.

O chronické bolesti pánevního dna lékaři hovoří, pokud tyto bolesti trvají déle než tři měsíce. Pak je načase navštívit specialistu, může jít totiž o narušený nebo utlačovaný pudendální nerv. Ten prochází velkou částí zevních pánevních orgánů, z jedné třetiny i pochvou a zasahuje rovněž do oblasti konečníku.

„Problém je v tom, že to není úplně vidět a velmi obtížně se nemoc diagnostikuje,“ říká k chronické pánevní bolesti prof. Jaromír Mašata, urogynekolog a vedoucí Centra pro chronickou pánevní bolest Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze.

V praxi se proto podle profesora Mašata tyto pacientky většinou zbytečně léčí na jiná onemocnění. Lékaři totiž neodhalí, co za trvalými bolestmi v oblasti pánve vlastně stojí.

„Pacientky i končí na psychiatrii, jelikož se neví, co bolest způsobuje,“ dodává profesor.

Předtím obvykle podstoupí speciální vyšetření, zobrazovací metody, zkouší se i léky na léčbu zánětů, infekcí, tedy antibiotik. U většiny pacientek se narušený pudendální nerv, který je skutečnou příčinou trvalých bolestí kolem pánve, projevuje jako pálení, svědění a řezání. Pacientky i pacienti pociťují ostré bolesti rovněž při vyprazdňování, při pohlavním styku a některé nesnesou ani dotyk, delší sezení nebo těsný oděv.

„Pánevní bolesti jsou velké a dochází až k frustraci, rezignaci na sex, pohlavní styk a dochází až k rozvratu partnerství,“ jmenuje další z dopadů pánevních bolestí primář Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN Libor Zámečník.

Upozorňuje, že narušeným pudendálním nervem, jež je příčinou bolestí v oblasti pánve, trpí více ženy, ale ani mužům se tento zdravotní problém nevyhýbá. Ke vzniku onemocnění dochází například po operačních výkonech, úrazu, po bakteriálním onemocnění. Určitou roli sehrává i genetika. U žen se problém rozvíjí i po fyzickém traumatu, třeba znásilnění.

Léčba pánevní bolesti a náprava pudendálního nervu

Diagnostikou a léčbou pánevních bolestí se již několik let zabývají lékaři z pražské VFN napříč specializacemi. A jak říká prof. Mašata, příčinu bolestí obvykle odhalí již na prvním setkání s pacientkou.

„Když lékař pacientce naslouchá, tak mu pacientka tu diagnózu sama řekne,“ říká profesor.

Jeho úsudek se dále potvrzuje klinickými vyšetřeními pomocí zobrazovacích metod [magnetická rezonance, CT]. Až 90 procentům pacientek dokáží lékaři od bolesti pomoci.

Narušený karpální tunel mají až třikrát častěji ženy než muži

Při vyšetřeních prochází lékař s pacientkou příznaky nemoci, provede u ní speciální ultrazvuk a pohmatem postiženého nervu zjišťuje, zda je zasažená oblast bolestivá i při jemném dotyku.

„Diagnózu potvrzujeme takzvaným pudendálním blokem, při kterém pacientce do místa bolesti aplikujeme anestetikum a sledujeme, zda bolest mizí,“ popisuje prof. Mašata.

Pokud ano, pak je podle jeho slov stanovení klinické diagnostiky u konce, příčina pánevních bolestí je totiž jasná – pudendální nerv.

Léčba začíná u fyzioterapeuta, pomohou i léky a zákrok

Až 70 procentům pacientek a pacientům od pánevní bolestí trvale uleví fyzioterapeutické cviky. Zkušený fyzioterapeut či fyzioterapeutka je naučí vnímat pánevní dno, správně s ním pracovat při zapojení dechu. A uvolňovat ho, aby se bolestivá oblast prokrvila a zklidnila.

„Je důležité včas rozpoznat, kdy bolest narůstá a v tu chvíli je třeba něco změnit, přerušit dlouhé sezení, zacvičit si, zvolit některou z úlevových poloh, případně použít analgetikum,“ upozorňuje terapeutka Ambulance komplexní fyzioterapie pánevního dna Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN Ida Hurtíková.

Pokud po sadě fyzioterapeutických cvičení bolesti nepolevují, přistupují lékaři k farmakoterapii, tedy předepisování léků. Běžná analgetika ale úlevu od bolesti v případě chronické pánevní bolesti nepřináší, upozorňuje Pavlína Nosková, lékařka Centra pro léčbu bolesti Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF a VFN.

„Klasická analgetika většinou nemají u tohoto typu bolesti efekt a lékem volby jsou léčiva z řad antidepresiv a antiepileptik,“ říká lékařka.

Sexuologické potíže mají i psychogenní příčiny, říká lékař

Při přetrvávajících bolestech doporučují lékaři pacientky k chirurgickému zákroku. Při něm uvolní poškozený či utlačovaný pudendální nerv. Pokud ani takový výkon nevede k vyléčení, přichází na řadu poslední z terapeutických možností, a tou je neurostimulační léčba. Při ní neurochirurg zavádí pacientce do postižené oblasti elektrodu a do těla neuromodulátor, který do nervu vysílá elektrické impulzy. Tím vnímání bolesti vlastně snižuje na minimum.

Zjednodušeně řečeno, když začne bolest, pacientka zapne přístroj a pocit bolesti nahradí vibrace, které u ní vyvolávají příjemné pocity. Neuromodulátor dokáže takové signály vysílat i nepřetržitě. Baterie u těchto přístrojů obvykle vydrží pět až osm let a po nějaké době se i přístroj vyměňuje. Na trh ale v posledních letech přichází stále novější technologie. Dostupné už jsou i dobíjecí neurostimulátory s životností kolem 15 let. Pokud u pacientky pánevní bolest po čase zcela vymizí, chirurgové přístroj z těla odstraňují.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here