Poslankyně Bělohlávková představila výzvu lékařů pro tradiční manželství

0
4830
Belohlavkova
„Ještě před začátkem projednávání 3.čtení tzv. manželství pro všechny jsem přijala výzvu lékařů, psychologů a sociálních pracovníků na podporu manželství jako svazku muže a ženy," řekla dnes [28.2.] poslankyně a dětská lékařka Romana Bělohlávková. / Foto: R. Bělohlávková

Poslanci schválili [28.2.] novelu o svazcích stejnopohlavních párů [více níže, pozn. red.]. Bezmála 400 lékařů, zdravotníků a psychologů je ale vyzvalo k zachování manželství jako svazku muže a ženy.

Jen matka a otec vytváří ideální prostředí pro výchovu dítěte, tvrdí.Představitelé iniciativy lékařů a zdravotníků podporujících tradiční rodinu v čele s poslankyní Romanou Bělohlávkovou [KDU-ČSL] dnes [28.2.] výzvu k zachování manželství jako svazku muže a ženy představili veřejnosti. Již dopoledne poslanci jednali o schválení novely občanského zákoníku, jež uzákoňuje uzavírání manželství mezi páry stejného pohlaví. K samotnému hlasování se dopoledne ale nedostali, pokračovat mají odpoledne.

„Podle psychoanalytických studií a teorií je právě přítomnost muže a ženy v roli rodičů důležitá pro budoucí vztahy dítěte. Protože mu pomáhá nalézt určité vzory chování, které může využít v budoucích partnerských či rodičovských rolích, a nejen tam,” argumentují ve zmiňované výzvě zdravotníci.

Dle poslankyně a členky sněmovního Výboru pro zdravotnictví Romany Bělohlávkové nabízí jen manželství ženy a muže “ideální prostředí pro výchovu šťastných a spokojených dětí”.

„Dále vnímáme jako důležité, aby každé dítě znalo své biologické rodiče, prarodiče a co nejširší rodokmen. To proto, aby bylo schopné nalézt svou biologickou identitu. Toto je podstatné nejen z hlediska psychologie, ale zároveň to pomáhá řádně pečovat o jeho zdraví, zejména z hlediska prevence,” stojí dále ve výzvě.

Poslankyně Bělohlávková podporuje tradiční rodinu

Na dlouho diskutované a projednávané novele občanského zákoníku, která by uzákonila svazky manželství i pro páry stejného pohlaví, se poslanci ale neshodují. A tedy není ani jisté, že ji poslanci v nějaké podobě, tedy i případné úpravě, přijmou.

Zastánci uzákonění manželství i pro homosexuály tvrdí, že je třeba reagovat na současnou situaci a narovnat práva lidí. Její odpůrci zase trvají na tradičním pojetí manželství jako svazku muže a ženy.

Biskupové varují před ideologií genderu i degradací rodiny

V novele by mohlo dojít i ke kompromisním úpravám, kdy by například homosexuální páry namísto do manželství vstupovaly do partnerství. To se všemi právy a povinnostmi, jaké přijímají při uzavírání manželství heterosexuální osoby.

Ani na této úpravě však mezi poslanci nepanuje většinová shoda. Mnozí z nich upozorňují na nejasnosti ohledně určení práv k dítěti či dětem, které si tyto páry v době trvání partnerství případně osvojí.

Postoje ke stejnopohlavním párům mírně mění i církev

Stejnopohlavním párům se dostalo loni koncem roku určitého přijetí i od církve, když papež František schválil dokument Vatikánu otevírající možnost žehnat párům v „neuspořádané situaci“. Tedy žijícím mimo manželství nebo stejnopohlavním párům. Katolická církev nadále tyto svazky ale neuznává a nepovažuje je za manželství rovnocenné, upozornili tehdy biskupové.

Počátkem letošního roku žehnání párům stejného pohlaví přijala ve společném stanovisku, které vychází z dokumentu Vatikánu, Česká biskupská konference. Ovšem za určitých pravidel tak, aby se obřad nepodobal sňatku. Požehnání kněz stejnopohlavním párům neuděluje před oltářem a ani v liturgickém oděvu.

„Požehnání se uděluje osobám, a to tak, aby se předešlo i zdání, že jde o schvalování, legalizaci nebo postavení tohoto požehnání na úroveň svátostného manželství,“ upozorňují biskupové ve stanovisku.

Čeští biskupové schválili žehnání párům stejného pohlaví

V Česku již delší dobu oficiálně žehnají svazkům stejnopohlavních párů faráři a farářky Českobratrské církve evangelické [ČCE]. Udělají to, když je o to tyto páry požádají. ČCE je v Česku po katolické druhou největší církví. I nejpočetnější protestantskou církví.

VRN/ČTK–

Aktualizace: Páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to dnes odpoledne schválila Sněmovna. Předloha skupiny poslanců měla původně uzákonit pro stejnopohlavní dvojice možnost uzavírání manželství. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.

Sněmovna předlohu přijala podle pozměňovacího návrhu Jiřího Navrátila [KDU-ČSL] a Heleny Válkové [ANO]. Předpokládá, že osvojení dítěte by bylo možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů. Dolní komora schválila upravenou novelu hlasy 123 ze 176 přítomných poslanců. Proti bylo 36 členů Sněmovny.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here