Nadužívat ibuprofen je hazard se zdravím, varují lékaři

3
59678
ibuprofen
Ilustrační foto: Freepik.com

Ibuprofen je požehnáním pro ty, kdo trpí bolestmi. Předávkování lékem ale značí velké riziko. Bolesti hlavy a zad, horečka i menstruační bolesti, to jsou potíže, od nichž lék ulevuje. Na druhou stranu může tento lék zdraví ale i vážně uškodit.

V Česku se označení ibuprofen používá pro název účinné látky, zatímco Ibalgin je obchodní název, pod kterým se u nás lék s touto účinnou látkou nejčastěji prodává. Ibuprofenu, v USA spíše známému pod obchodním názvem Advil, se aktuálně věnuje list The New York Times [NYT] v článku How much Advil is too much?.

Vzhledem k tomu, že tento lék pomáhá proti široké škále bolestí, je bezpečný a ve volném prodeji, není žádné překvapení, že někteří lidé polykají tabletky s ibuprofenem, jakmile se objeví sebemenší problémy. A platíčka s těmito léky se stala nedílnou součástí vybavení kabelek žen a dívek.

„Berou je automaticky, jakmile pocítí bolest,“ říká Candy Tsourounisová, profesorka klinické farmacie na Kalifornské univerzitě v San Francisku.

„Mám pacienty, kteří nevědí, že Advil a generikum ibuprofen jsou totožné léky a berou oba,“ doplňuje doktorka Sarah Ruffová z UNC Family Medicine z Durhamu.

Ale ibuprofen, který se v USA také prodává pod názvy Motrin nebo Nuprin, má určitá zdravotní rizika. Což platí hlavně pro ty, kteří mají problémy s ledvinami nebo žaludkem. Riziko představuje i pro těhotné. Jak se tomuto nebezpečí ale vyhnout?

Prvním krokem je si pečlivě přečíst informace k léku. Ty uvádějí, že pro dospělé a děti starší 12 let se doporučuje jedna dávka 200miligramové tablety každé čtyři nebo šest hodin. Pokud bolesti neustupují, pak si mohou vzít dvě tablety. A ti, kteří lék užívají, si nesmí vzít více než 1 200 miligramů, to znamená šest těchto tabletek, během 24 hodin.

Jak to vidí FDA a co na ibuprofen říkají lékaři

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [Food and Drug Administration, FDA] stanoví přísné limity dávkování volně dostupných léků, protože je užívají lidé s různými rizikovými faktory. Pokud ale netrpí alergickou reakcí, může jim lékař předepsat i vyšší dávku.

„Dokonce i v případě volně dostupného ibuprofenu lékaři mohou někdy pacientovi doporučit po krátkou dobu, na týden, maximálně na dva, užívat dávku 3 200 miligramů denně, jelikož se tak lépe uplatní jeho protizánětlivý účinek,“ říká klinická farmakoložka z Johns Hopkins Medicine Lauren Haggertyová s tím, že se tak děje často při zranění či po operaci.

Také ale dodává, že bez konzultace s lékařem ohledně výše bezpečné dávky je žádoucí nepřekročit doporučený limit 1 200 miligramů denně.

„Jelikož může ibuprofen vyvolat žaludeční obtíže, je dobré ho zajíst několika sousty mléčných výrobků i jejich nemléčných alternativ,“ doporučuje doktorka Tsourounisová.

Podle ní je třeba dát pozor, aby pacienti doporučené dávky nepřekročili. Je rovněž dobré vědět, že se ibuprofen někdy přidává do určitých léků na nachlazení.

„Proto je nutné si přečíst složení léku, než ho začneme užívat,“ doplňuje lékařka.

Kdo by měl být obezřetný s ibuprofenem

Ibuprofen patří do skupiny nesteroidních protizánětlivých léčiv [NSAIDs]. Ta zmírňují bolesti a záněty tím, že zablokují aktivitu určitých enzymů. Proto přinášejí úlevu od bolesti.

Tyto enzymy na druhou stranu ale pomáhají ledvinám a játrům fungovat a regulovat rovnováhu tekutin a elektrolytů v těle.

„Užívání ibuprofenu proto může být nebezpečné pro pacienty s poruchami ledvin. S poškozenými játry nebo s cirhózou jater a pro lidi trpící vyšší zátěží ledvin. Tedy lidí s vysokým tlakem nebo poruchami srdce,“ varuje doktorka Sarah Ruffová.

Zmíněné rizikové skupiny pacientů a dále lidé trpící žaludečními vředy, pacienti po infarktu, nebo trpící krvácivostí, by podle ní měli užívání ibuprofenu vždy předem konzultovat se svým lékařem. To samé platí pro těhotné. Ibuprofen se podle FDA nedoporučuje užívat po 20. týdnu těhotenství. Ve vzácných případech může ohrozit vývoj ledvin plodu.

Lidé, kteří berou diuretika, antikoagulanty, léky na vysoký tlak, mají srdeční potíže, prodělali infarkt nebo trpí chronickým onemocněním ledvin, mají být v užívání ibuprofenu rovněž opatrní. Lék totiž zatěžuje nejen ledviny, ale také srdce.

„Ke snížení těchto zdravotních rizik není doporučeno užívat maximální doporučenou dávku déle než týden nebo dva,“ varuje doktorka Ruffová a dodává: „Pokud je nutné užívat ho déle než dva týdny, je to signál, že bychom měli navštívit lékaře.“

Rizika přináší i žaludeční vředy a migréna

Dlouhodobé užívání ibuprofen zvyšuje také riziko vzniku žaludečních vředů. Léčivo totiž zpomaluje tvorbu enzymů, pomocníků při produkci hlenu, který pokrývá a chrání žaludeční sliznici. Bez těchto enzymů je žaludek bezbranný proti podráždění a může být poškozen.

A paradoxně pravidelné užívání ibuprofenu na bolesti hlavy může tyto bolesti nakonec i vyvolávat. Důvody lékaři zatím ale neznají.

Migréna v ČR trápí asi milion lidí. Vyplatí se ji léčit, ale neléčí se

„Pro pacienty je to opravdu frustrující. Dostanou se totiž do situace, kdy jedinou cestou, jak se zbavit bolesti, je přestat brát léky proti bolesti,“ říká doktorka Ruffová.

Což je podle ní často velice bolestný proces. Dodejme, že lék existuje ve formě tablet, sirupů a léků pro lokální podání. Tablety v síle do 400 mg se dají v Česku zakoupit v lékárně i bez lékařského předpisu. Léky v síle 600 mg už se váží na lékařský předpis.

Michal Achremenko

3 KOMENTÁŘE

  1. Ibuprofen oslabuje srdce. Mám zkušenost. Dlouhodobé užívání vede k neurčitým pocitům slabosti až paniky. Doktoři při zběžném vyšetření, i EKG, nic nezjistí. Měl jsem i strach usnout. Pak mě napadlo vysadit ty prášky a bylo po problému.
    Krátkodobé užívání je účinné ale opravdu jen, jak se píše výše. 😉

  2. Tablety 600 mg jsou sice na lékařský předpis,ale k cemu to je,když si vezmu tabletu 400 mg a půl 200 mg a mám hned 600 mg i bez predpisu

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here