Vláda zakáže i další kanabinoidy odvozené od HHC a THC

0
450
od_HHC
Na českém trhu běžně dostupný produkt HHCP Květy Blueberry 40% za zhruba 260 Kč. Prodejci o produktu uvádějí, že splňuje veškeré legislativní podmínky prodeje a jeho hodnoty se pohybují v požadované normě [CBD: 15 % / HHCP: 40%]. Produkt je pak podle nich v souladu se zákonem §5 č. 167/1998 a dle nich slouží k účelům průmyslovým, technickým a zahradnickým. Upozorňují, že není určen k přímé konzumaci nebo kouření. A také, že u něj platí zákaz prodeje mladším 18ti let. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Na seznam zakázaných návykových látek navrhuje Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] zařadit dalších sedm psychoaktivních látek odvozených od nyní zakázaného HHC a THCP. Informace vyplývá z návrhu nařízení vlády.

Na dnešní [3.4.] jednání kabinetu ministerstvo návrh na rozšíření seznamu zakázaných látek ještě nepředloží. Mluvčí resortu Ondřej Jakob vysvětlil, že do 15. dubna je návrh v připomínkovém řízení.

„Prodejci výrobků s obsahem těchto látek již dopředu avizovali, že hodlají uvést na trh podobné psychoaktivní látky, které ještě na seznamu zařazeny nejsou,” píše se v návrhu.

Zákaz prodeje a držení se tak má nově vztahovat i na látky označené jako HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8.

„Těším se docela, až budou fakani padat jako mouchy po volně dostupným HHCP. I mě sundalo napoprvé. Nevinný rychle metabolizovaný HHC nevonělo. Holt, pokrok nezastavíš,” okomentoval pro Zdravé Zprávy v době, kdy stát zavedl regulaci HHC, účinky od něj odvozených látek, jako je právě zmíněné HHCP, někdejší dlouholetý narkoman a dodnes aktivní uživatel látek, jako je THC, HHC či kratom.

Nové kanabinoidy se prodávají i jako náplně pro vaporizér

Ministerstvo zdravotnictví na seznam zakázaných látek navrhuje nově zařadit celkem sedm psychoaktivních látek. Zástupci policejní Národní protidrogové centrály podle ministerstva chtěli seznam rozšířit o jedenáct takzvaně semisyntetických kanabinoidů odvozených od zakázaného THC a HHC.

„Navíc nové struktury kanabinoidů nabízejí [prodejci] také v podobě acetátů. Jejich užití formou vapování může představovat významné riziko pro lidské zdraví,” zdůvodňuje návrh ministerstvo v dokumentu.

Při inhalaci těchto tekutých přípravků při vyšších teplotách může docházet ke vzniku takzvaných ketenů. A ty jsou pro zdraví uživatelů nebezpečné, vysvětlují zástupci resortu.

Zákaz by se měl kromě sedmi konkrétních látek vztahovat také na estery nebo ethery z nich dovozené.

„Tím dojde k pokrytí poměrně velkého počtu nových látek s psychoaktivními účinky na lidský organismus,” píše se v návrhu.

Od 6. března jsou v Česku zakázané látky HHC, HHC-O a THCP. Trestné je jejich držení i prodej. Za držení či prodej velkého množství těchto látek hrozí až osmileté vězení.

Držení malého množství HHC je přestupek s pokutou do 15 tisíc Kč

První tři jmenované látky jsou na seznamu podle dřívějšího vyjádření ministerstva zdravotnictví dočasně. To do doby, než začne platit novela zákona o návykových látkách, která zavádí regulaci prodeje a držení produktů s těmito drogami. Oproti tomu u nových látek navrhuje MZ ČR jejich trvalý zákaz.

Novela o návykových látkách rozporuje unijní právo

Na nedávném sněmovním kulatém stolu k chystané novele o návykových látkách Matyáš Lucký z Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR upozornil, že norma může narazit při její notifikaci u Evropské komise [EK]. To proto, že je v rozporu s unijní legislativou.

„Tento návrh zákona je v rozporu se smlouvou o fungování EU vzhledem k tomu, že tyto výrobky nemůžou být zakázány co se týče vývozu a zároveň povoleny v rámci ČR,“ upozornil na významný legislativní detail chystané novely Lucký.

Obdobně se k novele zákona podle něj vyjádřila Legislativní rada vlády ČR. Její členové uvedli, že znění novely porušuje unijní zásadu o volném pohybu zboží. Současná verze zákona, na níž pracují legislativci více politických stran a hnutí od loňského července, zakazuje vývoz těchto nově pojmenovávaných psychomodulačních látek.

„Technická notifikace u Evropské komise bude poměrně velká výzva, co se týče tohoto zákona,“ upozornil směrem k poslancům a tvůrcům legislativních změn Matyáš Lucký.

Uvolnění HHC hrozí průtahy, novela je v rozporu s právem EU

Poslankyně a moderátorka kulatého stolu Michaela Šebelová [STAN] objasnila, že o tomto rozporu tvůrci novely vědí. Primárně jim ale jde o ochranu dětí a spotřebitelů, nikoli o samotné prodejce a jejich zisky.

„My jsme si vědomi, že narážíme na právo EU,“ reagovala Šebelová.

Podstatou novely podle ní není umožnit prodejcům obchodovat tyto látky, ale jde o zavedení jejich regulace.

„Ta práva na sebe naráží,“ uvedla poslankyně s tím, že tvůrci zákona podle ní míní, že tento rozkol nemusí být důvodem neobdržení notifikace této novely ze strany unijních orgánů.

Unijní komisaři tak možná uznají, že jsou situace, kdy se vyplatí něco regulovat, a i omezit právo na volný trh kvůli ochraně spotřebitelů, vysvětlila svůj náhled Šebelová.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here