Černý kašel zpomalily Velikonoce. Nakažených ale i tak přibylo

0
240
pribylo
Foto: Freepik.com

Šíření černého kašle zpomalily Velikonoce, přesto se v minulém týdnu pertuse nově potvrdily u 1 044 osob. V předchozím týdnu přibylo 1 151 nových nákaz. Stále se snižuje i průměrný věk nakažených, nyní je 26 let.

Za mírným poklesem nárůstu nově nakažených černým kašlem v minulém týdnu stojí podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ], který každý týden publikuje data o vývoji nákaz černým kašlem, volné dny pro školáky ve čtvrtek a v pátek. To znamená, že šíření černého kašle nemusí být podle aktuálních dat za svým vrcholem. To ukáží až data za tento, tedy 14. týden kalendářního roku, která SZÚ zveřejní v pondělí 8. dubna.

„Na mírném poklesu se pravděpodobně podílí dva dny, čtvrtek a pátek, kdy nebylo školní vyučování a byl státní svátek,“ vysvětlují důvody mírného mezitýdenního poklesu počtu nakažených černým kašlem epidemiologové SZÚ.

Celkem se letos pertuse podle dat SZÚ potvrdily u 5 297 osob. V posledním uzavřeném 13. kalendářním týdnu jich do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] přibylo 1 044.

„Onemocnění se vyskytuje ve všech věkových skupinách. Medián věku je 26 let,“ přibližují zástupci SZÚ ve své pravidelné statistice.

Očkování proti černému kašli dostalo v minulosti z celkového počtu 5 297 nakažených 3 897 osob. To odpovídá zhruba 74procentní proočkovanosti u letos zachycených nákaz.

Medián nakažených každý týden klesá

Data SZÚ ukazují i na další trend, kterým je postupné snižování mediánu věku nakažených. Zatímco v minulém týdnu byl zmiňovaných 26 let, tak o týden dříve dosahoval 29 let, v předchozím 11. týdnu dokonce 32 let. A v 10. týdnu letošního roku pak dosahoval 33 let.

Nejvíce nakažených stále zůstává mezi teenagery ve věku 15-19 let, kde připadá na 100 tisíc obyvatel zhruba 303 nakažených. S velkým odstupem se pak černý kašel šíří i mezi dětmi ve věku 10-14 let, kde na 100 tisíc obyvatel připadá zhruba 118 pacientů s černým kašlem. Naopak nejméně nakažených zůstává stejně jako v předchozích týdnech mezi staršími generacemi. A vůbec nejméně mezi seniory, kde u věkové skupiny 75+ připadá asi 13 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Před černým kašlem ochrání kojence mateřské protilátky

Naopak do nejohroženější skupiny novorozenců a dětí do jednoho roku věku, které nemají vyvolanou dostatečnou ochranu očkováním, už nákaza bohužel proniká.

„U dětí do jednoho roku života je v roce 2024 hlášeno již 85 případů onemocnění pertusí,“ upozorňují epidemiologové.

Kolik přibylo nakažených v krajích

Z regionálního pohledu zůstává nejvíce pacientů s černým kašlem v Jihočeském kraji, a to v celkovém počtu 917 případů. Za ním následuje Středočeský kraj s 768 potvrzenými případy, Kraj Vysočina [620] a Praha [574].

Naopak nejméně se černý kašel šíří stejně jako v předchozích týdnech v Olomouckém kraji, kde se letos potvrdilo souhrnně 93 nákaz. Za ním je rovněž stejně jako před týdnem Karlovarský kraj se 42 nakaženými.

Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

I přes stále vysoké počty nově nakažených pacientů černým kašlem dobrou zprávou alespoň je, že na infekci v minulém týdnu v Česku podle aktuálních dat SZÚ nikdo nezemřel. Letos kvůli nákaze dosud zemřeli dva pacienti, dvaašedesátiletý muž z Náchodska a čtyřiaosmdesátiletá žena z okresu Chrudim.

Letošní hospitalizace pacientů s pertusemi dosahují podle údajů SZÚ 2,7 procenta. A stejně jako v předchozích týdnech pracovníci SZÚ upozorňují, že mezi nakaženými zůstává jen nepatrné procento válečných uprchlíků z Ukrajiny a cizinců. V kolonce uprchlík Ústav eviduje deset ukrajinských běženců. U importů hovoří o šestnácti nakažených.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here